Kadın | Konular | Kitaplık | İletişim

Funda yaprağı,özellikleri kullanımı

Fundagillerden; çiçekleri kırmızımtırak mor ve çan şeklinde olan bir bitkidir. İşlenmemiş topraklarda yetişir. Çalı görünümündedir. Süpürge çalısı da denilen bu bitkinin kökünden ağızlık; dallarından da kaba süpürge yapılır. Çiçekleri, Ağustos ayından itibaren toplanıp, kurutulur.

Botanik ve Kimyasal Özellikleri:

Drog, Calluna vulgaris, Erica vulgaris (Ericaceae) gibi bitkilerin topraküstü kısımlarının Haziran-Eylül?de kurutulmuş topraküstü kısımlarıdır. Bitki Orta ve Kuzey Avrupa, Kuzey Amerika ve Rusya?da bulunur. Türkiye?de ise İstanbul, Zonguldak ve diğer birçok yerde vardır. Droğun bileşiminde tanen (%7.6), reçine, flavon, arbutin adlı glikozit bulunur.

Kullanılışı:

Erica (Calluna Vulgaris), idrar yolları için antiseptik, idrar söktürücü ve kabız olarak kullanılır. Ayrıca böbrek, kum ve taşlarını düşürür. Erica (Calluna Vulgaris) bitkisinin kökünden ağızlık yapılır. Dallarından da kaba süpürge elde edilir. Bu bakımdan bitkiye süpürge çalısı da denir.

Geleneksel Halk Reçeteleri:

1) Aktarlara göre, idrar yolları için antiseptik, idrar söktürücü ve kabız olarak bir miktar Erica (Calluna Vulgaris) suda haşlanır ve günde 1-2 bardak içilir.
2) Erica (Calluna Vulgaris)'nın lapası ağrı kesici olarak o kısma sürülür.

Erica (Calluna Vulgaris) Hull (Syn: Erica vulgaris L.) (Ericaceae) türünün çiçekli ve yapraklı dallarıdır. Bu tür 1 m kadar yükseklikte, kışın yapraklarını dökmeyen, sonbaharda pembe renkli çiçekler açan, çalı görünüşünde bir bitkidir. Silisli toprakları sever. Yapraklar küçük, karşılıklı, dip kısımları iki kulakçıklı. Çiçekler 4 parçalı, kaliks korolladan daha büyük. Trakya (Belgrat ormanı) ve Kuzey Anadolu Bölgesi dağlarında yetişir.

Tanen (%7), uçucu yağ, glikozitler (arbutin, erikolin) ve şekerler taşımaktadır.

İdrar yolları dezenfektanı, idrar söktürücü ve kabız etkilere sahip bulunmaktadır (1). İnfusyon (%5) günde 2-3 bardak içilir. Mümkün olan hallerde taze drog kullanılmalıdır. Çünkü taze drogun etkisi daha kuvvetlidir.

Erica türleri (Funda, Piren, Süpürgeçalısı): Yapraklarının kulakçıksız ve çiçeklerde korollanın kaliksten daha büyük olması ile C. Vulgaris türünden kolaylıkla ayrılırlar. Memleketimizin sahil bölgelerinde yaygın bitkilerdir.

Memleketimizde E. Arborea L. (Ağaç fundası) ve E. Manipuliflora Salisb. (Syn: E. Verticillata Forskal) türlerinin çiçekli ve yapraklı dalları da yukarıdaki tür gibi kullanılmaktadır.

Erica türlerinin kökü, yanmaya karşı dayanıklı olduğundan, pipo yapımında kullanılmaktadır./baharatbul.com/

FUNDA YAPRAĞI (Calluna Vulgaris ):




İshali keser, idrar söktürür.

Böbrek kum ve taşlarının düşürülmesine yardımcı olur.

Nikriste de faydalıdır.

Anne sütünü artırır.

Lapası, ağrıları keser.

Zeytinyağı ile hazırlanan merhemi, çıban ve egzamada faydalıdır.



Böbrek-idrar yolları, sindirim sistemi, karaciğer-safra sistemi, solunum sistemi hastalıkları, prostat büyümesi, vajina akıntısı, ishal, karın ağrıları, gut hastalığı, romatizma, öksürük, soğuk algınlığı, huzursuzluk, yara bakımında, ateş, dalak hastalıklarında, idrar söktürücü olarak,



Böbrek ve idrar yolları taşlarının önlenmesinde, konjunktiva enfeksiyonlarında göz banyosu olarak, ter söktürücü olarak etkisizdir.



Kombinasyon bileşeni olarak ise şeker hastalığı, adet şikayetleri, menopoz şikayetleri, sinirsel bitkinlik, hazımsızlık, dolaşım bozukluklarında etkisizdir./baharatbul.com/

funda yapragının kullanımı çocuklara(ozellıkle 2yaş)zararlımıdr .emzıren anneler bunu kullanabılrmı?teşekkurler


Kategoriler

- evlilik - Saglik - çocuk - Cocuk Psikolojisi - Duygu ve Düsünce Yazilari - kadın - sağlık - Bebek ve Cocuk Sagligi - SEVGİ - Rasûlüllah - aile - mutluluk - Cocuk Gelisimi - anne - Sevgi - Diyet - çocuk gelişimi - Dekorasyon - Gebelik - hastalik - bebek - diyet - Hastaliklar - evlilik - kanser - Şifalı Bitkiler - erkek - cocuk egitimi - çocuk hastalıkları - Cilt Bakimi - Aşk - Gülay Atasoy - güzellik - Güzellik - Peygamber - kalp - baba - beslenme - hayat - aşk - Kadin Hastaliklari - Mutfak - müslüman - Islam ve Kadin - Senai Demirci - Şiir - tedavi - Alternatif Tib - Mehtap Kayaoğlu - dua

MollaCami.Com