Kadın | Konular | Kitaplık | İletişim

Evlilikte yapılan en büyük hatalardan biri eşlerden birinin diğerinin ailesini olumsuz şekilde eleştirmesidir.

Evliliğin ilk günlerinden itibaren eşler kendi aileleriyle yeni kurdukları yuva arasında ne kadar uyumlu bir denge kurmuşlarsa evlilik müessesesi de o kadar sağlam temeller üzerine oturur. İlk aylardaki problemleri beraber aşmanız sevginizi de artıracaktır.



Genellikle evliliğin ilk yılları evliliğin gidişatı açısından çok önemlidir. Bilimsel çalışmalar da evliliğin ilk yıllarının ailenin temelini oluşturması açısından önemli olduğunu göstermektedir. Evlilik ekonomik, duygusal, sosyal, fikri, pek çok yönü içine aldığından eşlerin bu konulardaki değerleri, kalıplaşmış düşünceleri açısından ilk yıllar bir uyum dönemidir ve bazıları için zor geçebilir. Bu uyum döneminde her iki tarafın ailesi önemli rol oynarlar. Aile, kişinin hayata bakışında davranışlarında sahip olduğu değerlerin ve kalıplaşmış düşüncelerin 1. dereceden belirleyicisidir. Kişinin düşünce yapısında hayat felsefesinde arkadaşlarının aldığı eğitimin okuduğu kitapların etkisi olsa da en etkili kaynak ailedir.
Sosyokültürel benzerlik uyumu kolaylaştırıyor

Evliliğin ilk yıllarındaki sorunların çoğu sosyokültürel açıdan farklılıklardan yaşanabilmektedir. Bununla beraber bazı durumlarda yakın akraba evliliklerinde sorunlar görülebilirken birbirine yabancı ailelerde sorun olmayabilir. Bunda kişisel farklılıklar ve ekonomik durum etkili olmaktadır.

Ailelerinizin aleyhinde konuşmayın

Evlilikte yapılan en büyük hatalardan biri eşlerden birinin diğerinin ailesini olumsuz şekilde eleştirmesidir. Ailesi eleştirilen eş bu durumda ya kendisi de eşinin ailesini eleştirmekte ya da savunucu pozisyona geçmektedir. Böylece ya tatsızlık büyümekte ya da kişi eşine hak verir görünse de içine atmakta ve bu birikim oluşturmaktadır. Kişi her ne kadar kendi ailesinden birisinin hatalı olduğunu bilse de bunun yüzüne karşı söylenmesi üzücü olmaktadır.

Eşinizi eleştiriler karşısında yalnız bırakmayın

Bazı aileler stresli ailelerdir. Evliliklerde az sayıda da olsa psikolojik problemlere bağlı olarak yüze karşı hakaret ve yersiz eleştiriler gibi hiç olmaması gereken durumlar görülmektedir. Bu da ne kadar uygun şekilde engellenir ve mağdur olan yalnız bırakılmazsa evlilik o kadar seviyeli bir şekilde devam eder.

Evliliğin başında yaşanan sorunlar kişinin bütün evlilik hayatında derin izler bırakabiliyor. Çatışma hayatın bir parçası olsa da seviyeli olması önemli. Ailelerin birbirine gösterdiği saygı kadar eşlerin birbirinin ailesine karşı gösterdiği saygı da etkili olmaktadır.


Müstakil bir aile olduğunuzu anlayın artık


Yapılan çalışmalar göstermektedir ki eşler karşılıklı birbirinin ailesiyle ne kadar iyi ilişkiler içinde olurlarsa sevgi ve ilgi gösterirlerse o kadar mutlu olmaktadırlar.

Arkadan konuşmaları engelleyin

Hiç kimse arkasından konuşulup eleştirilmek istemez. Bununla beraber maalesef bu insanlar arasında sıklıkla yapılmaktadır. Bazen yaşlılık, bazen ruhsal hastalıklar ya da düşünmeden hareket etme sonucu anne babası eşi hakkında konuşan kişi bunu yerine göre anlayışla dinlese de eşine bunu yansıtmamalıdır. Eşi ailesi hakkında konuşursa bunu da kibarca engellemelidir. Bu tür hatalar evliliğin ilk yıllarında ciddi sorunlara ve sevgi eksikliğine sebep olmaktadır. Eşiyle ailesi arasında sevgi ve saygıyı artıracak şekilde iletişim becerisine sahip olmak, evliliğin ilk yıllarından itibaren sağlam temeller üzerine oturmasını sağlamaktadır.

Müstakil bir aile olduğunuzu anlayın artık

Aileleriyle iyi ilişkiler içinde olmak eşlere ayrı bir aile olduklarını unutturmamalıdır. Eşler kendi aileleriyle ilgili konularda birlikte karar verebilmeli ve ailelerinin yersiz müdahalesini kibarca eşine yansıtmadan önleyebilecek olgunluk ve iletişim becerisine sahip olmalıdırlar. Anne baba ve diğer aile üyelerinin tecrübe birikimlerini baskı yapmadan söylemeleri çok doğal ve gereklidir de. Kişi bunları kendi akıl süzgecinden geçirip ailesiyle ilgili konularda eşiyle tartışıp birlikte karar vermelidir.

Ailenize eşinizle olan sorunları anlatmayın

Evlilik kutsal bir müessesedir ve mahremiyeti vardır. Kadın olsun erkek olsun ailesinde geçen sorunları kendi anne baba ve kardeşlerine anlatırlarsa meselenin önemli olduğunu zannedip tek taraflı dinlediklerinden yanlı düşünebilirler. Üzücü olan, ailelere mutluluklardan ziyade sıkıntıların aktarılmasıdır. Anne baba ve kardeşler evlilik sorunları konusunda dertleşmek için uygun kişiler değillerdir. Kişi ancak çok önemli olduğunda ve başka çıkış yolu bulamadığında konuyu ailesine götürüp ailesinin desteğini isteyebilir. Problemlerin üstesinden gelinemiyorsa sorunlar hakkında danışmak için ya profesyonel yardım alınmalı (aile terapisi), buna imkan yoksa güvenilir, sır tutabilen ve doğru yönlendirme yapabilen, tecrübeli, yakın dostlar seçilmelidir.


Farika Teymur Artır / Psikolog

merhaba; 3 yıllık evliyim ve 1 çocuğumuz var. eşimin ailesi sürekli olrak nazikçe bize müdahale etmeye çalışıyor, kontrol etmek istiyor. sürekli gidip gelmek ,yatılı misafirlik istiyor. ben çalışan bir bayanım bu durum beni rahatsız ediyor. eşimle olanları paylaşınca 'sen yanlış anlıyorsun' diyor. sizce eşimin ailesiyle olan sorunları nasıl çözmeliyim. aramızda kültürel ve yaşam tarzı farkı da var. onlar çok rahat insanlar. onlara göre bu samimiyet.

Erkekler boyle maalesef hepsi olmasa da bir cogu ana kuzusu. Onlara verdikleri degerin aynısını bizede gösterip anlamaya çalışsalar Yada bizim gibi olsalar hic bir probler kalmaz

merhaba,bugünlerde kafam çok karışık bana yardımcı olurmusunuz?1.5 yıllık evliyim.aslında eşimin ailesi başka bir şehirde yaşıyordu.evlenmeden önce onları sadece 2 kez gördüm.bunun evliliğimizde de böyle olacağını söylemişti eşim.ama evlendikten 2 ay sonra babasının kanser olduğunu öğrendik ve bizim yanımızda tedavi görmeye başladı.tedavi işe yaramadı ve babasını kaybettik.şmdi annesi yaklasık 2 aydır bizimle kalıyo.ve hayatımda asla anlaşamayacağım insanlardan biri.sürekli tartışmalar yaşıyoruz.eşini kaybettikten sonra heşeyi oğlu oldu.ve tabiki benimde herşeyim onun oğlu.onunla olan tartışmalarımız sonunda eşimle olan ilişkimede yansıdı.ve sonunda yataklarımızı bile ayırdık.3ümüzün benim eşimin ve annesinin artık bir aile oduğunu ve ayn evde yaşamamız gerektiğini kabul etmemi istiyo.ama evliliğimizin 2. ayından beri hiç hayal etmediğim bir yaşantı içindeyim ve çok mutsuzum.ondan ayrılmayı kesinlikle istemiyorum.ama annesiylede hiç mi hiç anlaşamıyorum.ne yapacağım bilmiyorum?

iyi günler
eşinizle ailesi nedeni yaşadıgınız sorun ve ailesinin sizin kalması aslında eşinizin yada ailesinin elinde olan nedenlerden kaynaklanmıyor..hayatta insanın başına ne gelecegi bilinmez..normal şartlarda ailesi ile uzak olacakmıştınız ama takdiri ilahi babası vefat etmiş..eşinizin başka bir kardeşi yoksa annesini sokaga bırakacak degil tabiki annesine bakmakla mükellef bundan dolayı eşinizi suçlayamazsınız..fakat davranış şekillerinde daha anlayışlı olmasını isteyebilirsiniz eger size karsı farklı tutum ve yaklaşmını varsa..annesiyle iyi geçinmeye çalışın eger hiç bir şekilde anlaşamıyorsanız imkanınız varsa en azından alt lı üstlü bir binada oturmayı teklif edin eşinize..unutmayın eşinizin yerinde yada onun annesinin yerinde siz de olabilirsiniz bir gün..bir çocuk sahibi oldugunuzda eşinizi kaybetseniz oglunuzun sırf eşi istemiyor diye sizi yanlız bir başınıza bırakmasını istermiydiniz?


Kategoriler

- evlilik - Saglik - çocuk - Cocuk Psikolojisi - Duygu ve Düsünce Yazilari - kadın - sağlık - Bebek ve Cocuk Sagligi - SEVGİ - Rasûlüllah - aile - mutluluk - Cocuk Gelisimi - anne - Sevgi - Diyet - çocuk gelişimi - Dekorasyon - Gebelik - hastalik - bebek - diyet - Hastaliklar - evlilik - kanser - Şifalı Bitkiler - erkek - cocuk egitimi - çocuk hastalıkları - Cilt Bakimi - Aşk - Gülay Atasoy - güzellik - Güzellik - Peygamber - kalp - baba - beslenme - hayat - aşk - Kadin Hastaliklari - Mutfak - müslüman - Islam ve Kadin - Senai Demirci - Şiir - tedavi - Alternatif Tib - Mehtap Kayaoğlu - dua

MollaCami.Com