Kadın | Konular | Kitaplık | İletişim

Adet Düzensizliği Nedenleri


Adet düzensizliği hafife alınmamalı..Özellikle uzun süren adet düzensizliğinin ciddiye alınması ve hemen bir uzman doktora gidilmesi şarttır..Adet düzensizligi yaşıyorsanız arkasında ciddi bir hastalık olabilir..Peki adet düzensizliğine neden olan faktörler nelerdir..Stres, ani kilo değişiklikleri, uykusuzluk gibi pek çok etken adet düzensizliğine neden olabilir. İşte detayları...

Op. Dr. Eda Tunç Şimşek, her kadının adet döneminin zaman zaman düzensiz olabildiğini, stres, ani kilo değişiklikleri, uykusuzluk gibi pek çok nedenin bu düzeni etkileyebildiğini belirterek, bu durumun üst üste yaşanmasının farklı sağlık problemlerinin belirtisi olabileceği uyarısında bulundu.

Adet düzensizliğinin sık görülen kadın sorunlarından biri olduğunu kaydeden Op. Dr. Eda Tunç Şimşek, "Geçici adet düzensizlikleri normal kabul edilse de uzun sürmesi durumunda başka hastalıkların belirtisi olacağı için ihmal edilmemelidir" dedi.

Kanama miktarı önemli
Adet düzensizliğinin nedeninin belirlenmesinde kanamanın miktarının önem taşıdığını ifade eden Dr. Şimşek, "Adetlerin hiçbir düzeni yoksa, sürekli kanıyor veya uzun süre hiç kanamıyorsa bu durumu düzensizlik olarak değerlendirmek gerekir. Miktar olarak çok az veya aşırıysa bu da bir düzensizliktir. Bu tip kanamalar genellikle hastalarda kansızlığa da sebep olur" diye konuştu.

Ara kanamalara dikkat!
Olağan kanama günleri dışında görülen ara kanamaların üreme çağında daha sık görüldüğünü de söyleyen Şimşek, "Bunda en muhtemel neden rahim ağzı enfeksiyonları ve çeşitli nedenlere bağlı olarak rahim iç tabakasında meydana gelen enfeksiyon, polipoid lezyonlar ve yumurtalık kistleridir. Diğer muhtemel nedenler ise, farkında olunmayan gebelikte oluşan erken düşükler, hormonal dalgalanma ve dengesizlikler, doğum kontrol hapı ya da benzeri kombine hormonal doğum kontrol yöntemlerinin kullanılması, tiroid hormon hastalıkları, stres ve sıkıntı, yumurtlama dönemi, bazı ilaçların kullanımı, rahim içi araç (spiral) kullanımı, vajinanın travmaya maruz kalması, cinsel ilişki, vajinada kuruluk olması, rahim ağzı ya da rahim kanseri, konizasyon ya da LEEP gibi rahim ağzına uygulanan cerrahi girişimler olarak sıralanabilir" dedi.

Kist riski
Adet düzensizliğinde yumurtalık kistlerinin en önemli nedenleri arasında yer aldığını belirten Op. Dr Eda Tunç Şimşek, yumurtalık kistlerinin belirtilerini ise şöyle sıraladı:

"Kasıklarda veya kasıklardan birinde ağrı, karnın alt kısmında dolgunluk ve basınç hissi, ilişki esnasında ağrı, adet düzensizliği veya adetlerin olağandan daha ağrılı olması, adet görememe, çok büyük boyutlu kistlerde karında şişme veya ele kitle gelmesi, göğüslerde dolgunluk, idrar ve bağırsak şikayetleri."


Kategoriler

- evlilik - Saglik - çocuk - Cocuk Psikolojisi - Duygu ve Düsünce Yazilari - kadın - sağlık - Bebek ve Cocuk Sagligi - SEVGİ - Rasûlüllah - aile - mutluluk - Cocuk Gelisimi - anne - Sevgi - Diyet - çocuk gelişimi - Dekorasyon - Gebelik - hastalik - bebek - diyet - Hastaliklar - evlilik - kanser - Şifalı Bitkiler - erkek - cocuk egitimi - çocuk hastalıkları - Cilt Bakimi - Aşk - Gülay Atasoy - güzellik - Güzellik - Peygamber - kalp - baba - beslenme - hayat - aşk - Kadin Hastaliklari - Mutfak - müslüman - Islam ve Kadin - Senai Demirci - Şiir - tedavi - Alternatif Tib - Mehtap Kayaoğlu - dua

MollaCami.Com