Kadın | Konular | Kitaplık | İletişim

Kanuni sultan süleyman ve Hürrem sultanın birbirine hitap şekli

Kanuni sultan süleyman ve Hürrem sultanın birbirine hitap şekli
Sevginin, insan psikolijisine olumlu katkı yaptığını vurgulayan Mevlânâ Hazretleri aşk ve sevginin benliği hor ve hakir kılıp, insanı yükselttiğine dikkat çekiyor. “Onsuz bütün beden tamahtan ibarettir. Tamah ise alçaltandır. Sevgi ve şefkat insanın, öfke ve şefkat ise haywanın temel hasletleridir. Sevgi güneştir; ama kusurları örtmede gece gibi olun!” şeklinde özetler aşk ve sevgiyi.


Osmanlı İmporatorluğu’nun en şaşaalı döneminde yaşamış ve koca imparatorluğun bir anlamda kaderine hükmeden kararlara etki eden birisi olarak Hürrem Sultan’ın bu anlamda Kanuni Sultan Süleyman’a yazdığı mektup ve ona hitapta kullandığı ifadeler çok önemli;

“Ayağınızın bastığı toprağı yüzlerce defa öptükten sonra, benim güneşim ve saadetimin sermayesi sultanım.

Eğer siz, bu ayrılık ateşi ile yanmış, ciğeri kebap, sinesi harap olmuş, gözleri yaşla dolmuş, gecesini gündüzünden ayıramayacak kadar hasret denizinde boğulmuş biçareyi; aşkınızla, Ferhat ve Mecnun’dan beter olmuş âşık kölenizi sorarsanız, sultanımdan ayrı olduğumdan beri bülbül misâli âhım ve feryatlarım dinmemiştir. Öyle bir hale düştüm ki, bu hasretin verdiği kahrı ve acıyı, Rabbim düşmanlarıma vermesin.”

Saraya bir esir olarak getirilen Hürrem Sultan’ı görür görmez Kanuni Sultan Süleyman Han’ın da bir anda âşık olduğunu haber verir kaynaklar. İnsan bir kere de âşık olunca artık onu anlatmayla geçer bütün vakti.
Hürrem Sultan’ın Kanuni’ye yazdığı o sözlerden sonra şimdi gelin hep birlikte Kanuni Sultan Süleyman’ın onun için neler yazdığına bakalım:

“Benim birlikte olduğum, sevdigim, parıldayan ay’ım, can dostum, en yakınım, güzellerin şahı sultanım. Hayatımın, yaşamımın sebebi cennetim, kevser şarabım. Baharım, sevincim, günlerimin anlamı, gönlüme nakşolmuş resim gibi sevdgilim, benim gülen gülüm. Sevinç kaynağım, eğlenceli meclisim, nurlu parlak ışığım, meşalem.
Turuncum, narım, narencim, hayatımın aydınlığı. Gönlümdeki Mısır’ın sultanı, varlığımın anlamı, İstanbul’um, Karaman’ım, Bütün Anadolu ve Rum ülkesindeki diyara bedel sevdiğim."

hurrem.zehirli.org adresinden detaylı bilgi alabilirsiniz

gerçekten süleymanın duygularına ve tüm dünyasına hükmedebilmiş hürrem sultan.aklı,zekası ve cazibesiyle osmanlının en güçlü kadınlarının arasında hepsine açık farkla geçmiş.tebrikler...

koskoca hükümdar adaletli bahsedilen zat rus asıllı bir hanımın cazibesine kapılıp şanlı şerefli olarak kurulan osmanlı devletinin çöküşüne zemin hazırlamış ve ileriyi görememiş, oynadıgı oyunları fark etmemiş ve kendi öz oğlunu kendi gözlerinin önünde 7 cellata bogdurması çok açı adalet, inanç bunun neresinde

böylesine güçlü bir sultanın gönlünü kazanabilmiş ve fikirlerini kabul ettirmekle kalmayıp uygulatabilmiş bir kadın gerçekten takdir edilmekle yetinilmez.. hırs, zeka ve güzellik birlikte olunca bi kadın böyle yüzyıllarca konuşulur işte..

tebriklermi ?? onun yüzünden neler oldu mustafa öldürttü entrikalrla ne kötülükler yapmış bi kadın sülaymanı kendine köle yaptı !

Kötü kadın diyelim kısaca. hemde katil. Süleyman da nasıl bu kadar kör olabilmiş. pek muhteşem gelmedi bana.

aman işte erkekler tarih boyyunca hep aynıymış.kandırılmaya müsait aciz ve zayıf :)

Tebrik ediyorum cidden mükemmel bir güzelliğe sahip olmamasına rağmen yine de kanuni sultan süleymanı ayartabilmiş..

ben hyaranim onlarin askina ama kanunin 1. karisina uzuluyorum yazik oda seviyomus ne acilar cekmistir kim bilir

bende beğeniyorum amaaşkın destekcisiyim

sana mı kaldı o kızın üzülmesi .. hürrem sultan daha güzel sanane üzüldüyse

ya arkadaşım sen neyine hayransın bu aşkın iki satır yazı okumakla olmuo o işler hürrem aşık falan değildi osmanlı imparatorluğuna binlerce entrika düzenlemiştir ve ölürkende kanuniye onu hiçbir zaman sevmediğini belirtmiştir...bu aşk yüzünden osmanlı imparatorluğu duraklama dönemine geçmiştir

bence hürrem sultan güzel ama mustafayı öldürttürmesi cok kötü bisey cok üzüldüm keske mustafayı öldürttürmeseydi hemde mustafa kanuni sultan süleymanın kendi öz oğlu oldugu icin bu cok kötü birsey bence ama hürrem gercektende cok güzel bir kisi sultan süleymanla bence cok yakısıyorlar bana göre .. keske hic ölmeselrdi..

şehzade mustafa ya öldürülmeseydi acaba osmanlı imparatorluğu yinede duraklama dönemine girermiydi.Bence kesinlikle girmezdi.çünkü şehzade mustafa sultan selimden daha iyi bir padişah olurdu.

arkadaşlar bunlar saçmalık hiç böyle osmanlı dönemi olurmu bence bizde osmanlı torunları olarak bunlara taviz vermeyelim bizi bize kötülüyorlar

ya ben bazi insanlari anlamiyorum, dizinin etkisiyle Hurrem sultani tanircasina konusuyorlar. Hurrem Sultan unutmayinki aslen Turk degildi. Onun icinde hep bir intikam mucadelesi vardi ve hep sultan olma hevesi. bunu Mustafayi oldurtmesiyle anlayabilirsiniz. Sultan suleymanda zeki ama kadin et erkek it misali. Ne de olsa Avrupali erkegi nasil bastan cikarir bunu zaten kuccukken ap acik bir sekil ogreniyorlar kendi gozleriyle. bizim insanimiz gibi boynu bukuk saygi da kusursuz yetistirilmiyorlar. her istedigini utanmadan SIKILMADAN sultan suleymana aski ilan bir sekilde soylerler. Bizim erkeklerimizin ciddende bu konuda cok cok hatalari oldu ve oluyor. Hurrem sultan melek degildi. Turkleride sevmezdi tahminimce, turkleri kole olarak gordu diye dusunuyorum (bir basamak gibi). Mahidevran Hurremin yaptigini yapamadi. Utanmadan SIKILMADAN Sultan suleymana aski ilan edemi bence. EN BUYUK HATALI ISE SULTAN SULAYMANIN, HURREM SULTANI TOPLANTILARINI DINLETTIRMEK VE EMIRLERINI DUSUNCELERINI ALMAKTIR. BU SADECE HURREM ICIN DEGIL, HICBIR KADINI BU ISLERE KARISTIRMICAKSIN. KADIN OLMAMA RAGMEN BUNU SOYLEYEBILIYORUM. KADINLAR HIRCIK KISKANC VE AYRICA DUYGUSALDIR. SAVASTA MANTIK YURUTEMEZLER. AYRICA MUSLUMAN OLMASININ BENCE TEK AMACI NIKAHLI KARISI OLABILMEKTIR. GUZEL OLMASINA GEREK YOK CIDDENDE ZEKI MIS AMA KOTU. HURREM SULTAN DAN SONRAKI SULTANLARI VE ONLARIN GELINLERI HAKKINDA BIRAZ BILGI SAHIBI OLURSANIZ, HURREM SULTAN SAYESINDE ONU ORNEK ALARAK BIRBIRINI OLDURTEN BILE VAR, ONLARDA FILM OLUR ILERDE. EN COK ACIDIGIM GELIN OLARAK HICBIRI TURK KIZI SECMELERI. SAYGI ONEMLI DEGILMIS DEMEKKI. SADECE DISILIK... NE DIYIM YINEDE GURUR DUYORUM OSMANLI TURKU OLDUGUM ICIN.


Kategoriler

- evlilik - Saglik - çocuk - Cocuk Psikolojisi - Duygu ve Düsünce Yazilari - kadın - sağlık - Bebek ve Cocuk Sagligi - SEVGİ - Rasûlüllah - aile - mutluluk - Cocuk Gelisimi - anne - Sevgi - Diyet - çocuk gelişimi - Dekorasyon - Gebelik - hastalik - bebek - diyet - Hastaliklar - evlilik - kanser - Şifalı Bitkiler - erkek - cocuk egitimi - çocuk hastalıkları - Cilt Bakimi - Aşk - Gülay Atasoy - güzellik - Güzellik - Peygamber - kalp - baba - beslenme - hayat - aşk - Kadin Hastaliklari - Mutfak - müslüman - Islam ve Kadin - Senai Demirci - Şiir - tedavi - Alternatif Tib - Mehtap Kayaoğlu - dua

MollaCami.Com