Kadın | Konular | Kitaplık | İletişim

Kalp krizi sırasında öksürmek hayat kurtarıyor

Göğsünüzde şiddetli ağrı var ve nefes almakta zorlanıyorsunuz. Soğuk bir ter boşaldı ve kalp atışlarının düzensizliğini hissediyorsunuz. Kalp krizi geçiriyor olabilirsiniz? Peki ne yapacaksınız?
Hareketli bir günün ardından günün yorgunluğunu atmak için eve geldiniz. Evde kimsenin olmamasının verdiği rahatlıkla kanepeye uzanıp rahatlamak istiyorsunuz. Birden göğsünüzde çok şiddetli, korkunç bir ağrının başladığını hissettiniz. Göğsünüz yanıyor, sıkışıyor, nefes almakta zorlandığınızı hissediyorsunuz. Ağrı kollarınıza, çenenize ve karnınıza yayılıyor. Kollarınızı kaldıracak gücünüz kalmadı. Tüm vücudunuzdan soğuk bir ter boşaldı. Giysileriniz sırılsıklam oldu. Kendinizi çok kötü hissediyorsunuz. Kalp atışlarınızın düzensizleştiğini fark ediyorsunuz. Muhtemelen kalp krizi geçiriyorsunuz.

İlkyardım kursuna katılmış, televizyonda ilkyardımla ilgili programları izlemiştiniz. Ama tüm bu programlarda kendi başınıza bir şey geldiğinde ne yapacağınız öğretilmedi.

Pek çok kişi kalp krizi geçirirken tek başına oluyor ve yardım edecek kimse bulunmuyor. Kalp atışları düzensizleşen, kendini bayılacakmış gibi hisseden kalp krizi geçiren birinin bilincini kaybetmeden önce on saniye kadar zamanı vardır. Yalnız başınıza kalp krizi geçirdiğinizde ne yapacaksınız?

Bu durumda paniğe kapılmayın. Sakin olmaya çalışın. Derin bir nefes alıp kuvvetlice öksürmeye başlayın. Öksürükleriniz derin olsun ve uzun sürsün. Sanki göğsünüze birikmiş balgamı söküyormuş gibi. İki saniyede bir derin nefes alıp şiddetlice öksürüğe, yardım gelinceye ya da kalp atışlarınız düzelinceye kadar devam edin. Öksürük sayısı dakikada 30 civarında olmalı. Bu şekilde öksürmeye devam etmeniz, yardımın erişimi için gerekli olan altın zaman dilimleri kazanmanızı sağlayacaktır.

Derin nefes alındığında akciğerler hava ile dolar. Göğüs içi basınç artar. Öksürükle oluşan göğüs içi basınç artışı kalp masajı ile benzer etkilere sahiptir. Bu basınç artışı, göğüs içinde bulunan damar yatağının basıncını artırarak sistemik dolaşımın sürdürülmesini sağlar. Aort ve koroner arterlerdeki tansiyonu yükseltir, kalbin kanlanması artar. Kalbin normal ritme dönmesini kolaylaştırır


Kategoriler

- evlilik - Saglik - çocuk - Cocuk Psikolojisi - Duygu ve Düsünce Yazilari - kadın - sağlık - Bebek ve Cocuk Sagligi - SEVGİ - Rasûlüllah - aile - mutluluk - Cocuk Gelisimi - anne - Sevgi - Diyet - çocuk gelişimi - Dekorasyon - Gebelik - hastalik - bebek - diyet - Hastaliklar - evlilik - kanser - Şifalı Bitkiler - erkek - cocuk egitimi - çocuk hastalıkları - Cilt Bakimi - Aşk - Gülay Atasoy - güzellik - Güzellik - Peygamber - kalp - baba - beslenme - hayat - aşk - Kadin Hastaliklari - Mutfak - müslüman - Islam ve Kadin - Senai Demirci - Şiir - tedavi - Alternatif Tib - Mehtap Kayaoğlu - dua

MollaCami.Com