Kadın | Konular | Kitaplık | İletişim

Dikkat zehirli madde!!!

DR. F. KÖKSAL BİNNETOĞLU
Ev kazalarındaki çocuk yaralanmalarının yüzde 90’ı çocuklar yalnızken oluşuyor. Bu yüzden çocukları evde yalnız bırakmamakta fayda var. Zehirlenmeler genelde gıda veya çeşitli kimyasal maddelerin içilmesi, yenilmesi veya solunması yoluyla ortaya çıkıyor. Evdeki birçok madde, zehirlenmeye yol açabiliyor. İlaçlar ve evde bulunan kimyasal maddelere dikkat edilmeli. Bu maddeler çocukların ulaşamayacağı, mümkünse kilit altındaki yerlerde bulunmalı.
***

ZEHİRLENMELER İLKBAHAR VE YAZIN ARTIYOR

Kaza sonucu ortaya çıkan zehirlenmelerin yarıdan fazlası ilkbahar ve yaz aylarında görülüyor. Bu aylar, boya, badana, ev taşıma, yolculuk gibi nedenlerle çocuk üzerindeki dikkat ve denetimin azaldığı, evin dağınık, dolapların ve çekmecelerin açık olduğu dönemler oluyor.

Aile içi sorunlar, alışılagelmiş aile düzeninin bozulması, hastalık, ölüm, gebelik, aileye yeni bir bebeğin katılması, yolculuk, taşınma, başka bir evi ziyaret, eve misafir gelmesi ve yemek hazırlama gibi olaylar da zehirlenmeye zemin hazırlıyor.

Mutfak ve bahçe ise değişik maddelerin bulunması nedeni ile oldukça tehlikeli mekânlar. Dezenfektanlar, deterjanlar, tarım ilaçları, boya maddeleri, gaz, antifriz ve diğer temizleyici maddeler zehirlenmelere neden olabiliyor. Bu maddeler orijinal paketlerinde değil de herhangi bir şişe ya da paketin içinde bulunmaları nedeni ile yanlışlıkla içilebiliyor. Çocuklarda en sık görülen zehirlenme şekli ilaç dolabından alıp ne olduğunu bilmediği çeşitli renklerdeki kapsüllerin, şeker sanılıp içilmesi tarzında oluyor


Zehirlenmeyi önlemek için ne yapmalı?

* İlaçlar, evdeki çeşitli kimyasal maddeler buzdolabı, fırın veya erzakların bulunduğu dolaplara yakın bulundurulmamalıdır.

* Çocuklara ilaç içirirken şeker, tatlı vs. diyerek kesinlikle kandırılmamalıdır.

* İlaçlama yapılırken dikkatli olunmalıdır.

* Gıda maddeleri alırken son kullanma tarihlerine dikkat edilmelidir. Çiğ sebze, meyveler iyice yıkanmadan çocuğa verilmemelidir.

* Çocukları evde yalnız bırakmayın.

* Temizlik malzemeleri ve gereçlerini ortalıkta bırakmayın.

* Çiçek ilaçlarını, tüm aerosolleri çocukların ulaşamayacağı bir yere koyun.

* Kimyasal madde, özellikle benzin, tiner veya asit zehirlenmeleri durumunda, hastayı kesinlikle kusturmaya çalışmayın. Bunun yerine süt içirerek en yakın hastaneye götürün. İlaç zehirlenmelerinde ise, hastayı (şuur açık ise) kusturup en yakın hastaneye götürmeniz gerekiyor.


Kategoriler

- evlilik - Saglik - çocuk - Cocuk Psikolojisi - Duygu ve Düsünce Yazilari - kadın - sağlık - Bebek ve Cocuk Sagligi - SEVGİ - Rasûlüllah - aile - mutluluk - Cocuk Gelisimi - anne - Sevgi - Diyet - çocuk gelişimi - Dekorasyon - Gebelik - hastalik - bebek - diyet - Hastaliklar - evlilik - kanser - Şifalı Bitkiler - erkek - cocuk egitimi - çocuk hastalıkları - Cilt Bakimi - Aşk - Gülay Atasoy - güzellik - Güzellik - Peygamber - kalp - baba - beslenme - hayat - aşk - Kadin Hastaliklari - Mutfak - müslüman - Islam ve Kadin - Senai Demirci - Şiir - tedavi - Alternatif Tib - Mehtap Kayaoğlu - dua

MollaCami.Com