Kadın | Konular | Kitaplık | İletişim

Menapoz

Kadın anadır, kadın özverinin timsalidir. Ama kadın da etten kemikten yaratılmıştır. Onun da hayatında mevsimler vardır; gençliğini geçirdiği, nice ilkleri yaşadığı ilkbaharı, evlenip çocuk doğurduğu yazı gibi sıra sonbahara gelecektir bir gün.. O sonbaharda hayatının bir döneminde heyecanla beklediği, belki de bir gün ansızın yaşadığı ve ona doğurganlığı için bahşedilmiş olan adet döngüsü yavaş yavaş düzensizleşmeye başlamıştır artık. Bunun neticesinde de menapoz dediğimiz son adet gerçekleşecek ve menapoz sonrası dönem başlayacaktır. Ama unutulmamalıdır ki bundan sonraki mevsim ise kıştır ve belki de beden için daha sıkıntılı olmaya adaydır.

Kadın, son adetini görmeden önce yumurtalıkların progesteron denilen kadınlık hormonunun üretimini yavaşlatması nedeniyle; adet ritimleri düzensizleşmeye başlar, östrojen hormonunun yapımı ise yavaşlar. Vücuttaki bu reaksiyonlar sonucunda, kadını rahatsız edici bazı sıkıntılar baş gösterir: Sıcak basması (vücut sıcaklığı yükselmeksizin ateş hissetme), gece terlemeleri, gerginlik ve halsizlik gibi. Birçok kadın, dikkatini toplada güçlük ve bilhassa unutkanlıktan yakınır. Bu durum, kadının sosyal ilişkilerini ve çalışıyorsa mesleki performansını bariz biçimde etkiler. Östrojen eksikliği, bir sure sonra vajinanın nemliliğini yitirmesine ve kurumasına sebep olur. Vajina kuruluğu, cinsel ilişki sırasında ağrıya ya da kaşıntıya neden olur. Bunun için vajina içine uygulanan nemlendirici özel kremler vs yararlı olabilir.

Östrojen ve progesteron hormonlarının azalması ve kaybolmasıyla ortaya çıkan belirtiler şunlardır:

- Fiziksel Belirtiler:

Sıcak basması, gece terlemeleri, uykusuzluk, dikkat toplamada güçlük, vajinada kuruluk ve ağrılı cinsel ilişki.

- Duygusal Belirtiler:

Ruhsal değişiklikler, çabuk sinirlenme, gerginlik, depresyon, cinsel isteksizlik.

Bu değişiklikler bazen sıkıntı oluşturabilir, lakin bazı kadınlarda ise farkedilmeyecek ölçüde hafif bile geçebilir. Bu durum bünyeye bağlıdır ve ailevi özellikler gösterebilir; bazen kadında tıpkı annesindeki gibi hafif seyredebilir bu süreç. Farklılıklar göstermekle birlikte ortalama süre 3 ila 5 yıldır.

Menapoz sonrası dönemde, kadın sağlığı açısından bazı risk faktörlerinin belirlenmesi için Kadın-Doğum uzmanı doktora gidilmelidir. Kadın genital organlarında başlayabilecek kanserlerin saptanması açısından vajinal smear ve ultrasonografi; meme kanseri araştırması için meme ultrasonografisi ve mamografi; azalan kemik yoğunluğunun ölçümü ve osteoporoz riskinin belirlenmesi için kemik dansitometrisi; ayrıca rutin check-up amacıyla diğer bazı tetkik ve tahliller yapılmalıdır. Kontrol amacıyla Kardiyoloji veya Dahiliye uzmanına muayene olunmasında da fayda vardır.

Doğal denge gereği eksilen hormonları yerine koyucu "Hormon Replasman Tedavisi" (HRT) uygulanabilir, bu tedavi bir ölçüde semptomların oluşmasını geciktirebilir ve kadını bir ölçü de olsa rahatlatır. Düşük dozlarda uygulandığında bu tedavinin önemli bir yan etkisi yoktur. Ne var ki, bu ilaçların bilhassa meme kanseri oluşmasını tetikleyici olduğu da bilinmektedir; kullanımları bir nevi risk oluşturabilir. Doğal dengenin bozulması, insanın yaratılışı gereği süren mekanizmalara müdahale edilmesi ummadığımız kötü neticelere de yol açabilir.

Her yaşın ayrı güzelliğiyle beraber aynı zamanda kendine özgü sorunları vardır; ergenlikteki sorunlar gibi.. Bunlar gülün dikenleri olarak görülürse hayata bambaşka bir renk katar. Menapozda da bazı sorunlar yaşanır. Ama bundan sonrası da yaşlılıktır. Bu dönem çabucak geçsin dersiniz. Bir de bakmışsınız ki yaşlanmışsınız. "Keşke menapozda olsaydım da şimdi o dertlere razıydım" dersiniz. Bu yüzden menapozda olan bu tip sorunlara göğüs germek gerekir. Hayatımızın her anını dolu dolu yaşamaksa amacımız...

Her mevsimin bahar coşkusuyla geçirileceği mutlu ve sağlıklı bir ömür dileğiyle..


Kategoriler

- evlilik - Saglik - çocuk - Cocuk Psikolojisi - Duygu ve Düsünce Yazilari - kadın - sağlık - Bebek ve Cocuk Sagligi - SEVGİ - Rasûlüllah - aile - mutluluk - Cocuk Gelisimi - anne - Sevgi - Diyet - çocuk gelişimi - Dekorasyon - Gebelik - hastalik - bebek - diyet - Hastaliklar - evlilik - kanser - Şifalı Bitkiler - erkek - cocuk egitimi - çocuk hastalıkları - Cilt Bakimi - Aşk - Gülay Atasoy - güzellik - Güzellik - Peygamber - kalp - baba - beslenme - hayat - aşk - Kadin Hastaliklari - Mutfak - müslüman - Islam ve Kadin - Senai Demirci - Şiir - tedavi - Alternatif Tib - Mehtap Kayaoğlu - dua

MollaCami.Com