Kadın | Konular | Kitaplık | İletişim

ÇOCUK GELİŞİMİNDE ÇEVRESEL ETKİLER VE SORUNLAR (2)

ÇOCUK GELİŞİMİNDE ÇEVRESEL ETKİLER VE SORUNLAR (2)
Çocuk Beslenmesinde Çevresel Kirlilik
İntrauterin dönemi
Anne sütü
Ek Gıdalar
Gıda katkı maddeleri

Çocuk ve Toplumsal Çevre
Aile
Okul
İş Hayatı

İntrauterin dönem
Radyasyon
Beslenme yetersizliği
Kurşun- Civa- İlaçlar
Sigara- Alkol- Uyuşturucular
İnsektisitler - Anneden bebeğe geçer

Anne karnındaki bebek için beslenme, havaya karışan kurşun, civa, ilaçların, alkol, sigara, ortama bulaşan enfeksiyonların zararı vardır.

Ek gıdalara ne zaman geçilir?
Çocukluk çağında anne karnındaki dönemi, 4-6 haftadan başlayan ve 12 hafta süren süt çocukluğu döneminde onlara ek gıda verilir. Ek gıdalara 4. aydan itibaren alıştırma amaçlı başlanabilir. 6. aydan itibaren artırılarak verilir. Erken ek gıdaya başlamak anne sütünün çekilmesine neden olabilir, ne zaman ne miktarda ne kadar kalori verildiği hesaplanamazsa kalp damar sorunlarına da neden olur. Dört aydan itibaren sebze, meyve, buğday, arpa, çavdar gibi unlardan yapılan muhallebi verilebilir. Nişastayı bebekler çok kolay sindiremez.

Anne sütü
Toksik maddeler, pestisitler, kimyasal maddeler sütle bebeğe geçer.

Bebekler için örnek sebze çorbası tarifi
Sebzeleri su kaynadıktan sonra koyuyoruz
Sebzeleri eziyoruz
Bir çay kaşığı zeytinyağı ya da tereyağı konulabilir (Margarin konulmaz)
Bir çay tabağı kadar sebze çorbasını çay kaşığının ucuyla bebeğe yediyoruz


Biberon kullanmak doğru mu? Neleri yedirmeli?
Bazı anneler biberonu tercih ediyorlar. Biberonla beslenen çocuklar ek besine daha geç geçmek zorunda kalıyorlar. Katı gıdaları ise ezerek verilir. Patates verilebilir. İlacı patates püresiyle verebilirsiniz. Kabuk selülozdan çok zengindir, kabızlığı önler. Kabuklar çok kirlenmiş olursa zararlı olabilir. Meyvelerin kabuk ve çekirdeklerinde radyasyon toplanır. Bu nedenle bebeklere kabuklu meyve yerine içini vermeyi tercih ediyoruz. Gıdanın veriliş şekli önemlidir. Çocuğun sindirim sistemi hangisine uygun olduğunu bilmediğimiz için mümkünse bir iki sebzeyi veya meyveyi birleştirerek vermek gerekir. Elma ile erik, şeftali ile kayısı, muz ile erik, kayısı ya da kiviyi verebiliriz. Havuç-kabak-ıspanak verilebilir. Ispanak verilirse kakası sulu olur. Pancar fazla verilirse kakası kırmızı, havuç fazla verilirse kakası turuncu renkte olur. Sebze çorbalarına brokoli de koyuyoruz. Sebze çorbaları her öğünde yenilemelidir. Buz dolabında en fazla 24 saat bekletilir daha sonra tüketilmez. Özellikle ıspanak buzdolabında çok bekletilirse zehirlenmeye neden olur. Yemekleri tahta kaşıkları tercih ediyoruz. Sebzeler çelik tencere de bir saat, düdüklü de en fazla 10 dakikada pişer. Hamileliğin ilk 3 ay anneler bol protein almaları, tuz almamaları gerekiyor. Protein akciğer gelişimini son derece etkiliyor. Annelerin 1,5 aydan sonra kusmaları olabiliyor, bu aralarda mecbur kalınca bazı ilaçlar kullanılabiliyor. Anne sütü ile toksik (ilaçlar, kafein) maddeler, petsisit (tarım ilaçları)ve kimyasal maddeler geçebilir. Anneler bulundukları ortama dikkat etmelidir.

Fasulye nohut gibi kuru bakliyatlar, haşlandıktan sonra gaz yapmaması için kabuğunu soyup, suyunu döktüğünüzde sekizinci aydan sonra verilebilir. Miktarı bebeğin tahammülüne göre yapılır. Çiğ sebze yiyen annelerin sütünden kolik bulunan bebekler sancılanıyor. Annelere çiğ sebze yememeleri tavsiyesinde bulunuyoruz.

İ.Ü. Onkoloji Enstitüsü Pediatrik Hematoloji Onkoloji Bilim Dalı Başkanı
Prof. Dr. Bülent Zülfikar


Kategoriler

- evlilik - Saglik - çocuk - Cocuk Psikolojisi - Duygu ve Düsünce Yazilari - kadın - sağlık - Bebek ve Cocuk Sagligi - SEVGİ - Rasûlüllah - aile - mutluluk - Cocuk Gelisimi - anne - Sevgi - Diyet - çocuk gelişimi - Dekorasyon - Gebelik - hastalik - bebek - diyet - Hastaliklar - evlilik - kanser - Şifalı Bitkiler - erkek - cocuk egitimi - çocuk hastalıkları - Cilt Bakimi - Aşk - Gülay Atasoy - güzellik - Güzellik - Peygamber - kalp - baba - beslenme - hayat - aşk - Kadin Hastaliklari - Mutfak - müslüman - Islam ve Kadin - Senai Demirci - Şiir - tedavi - Alternatif Tib - Mehtap Kayaoğlu - dua

MollaCami.Com