Kadın | Konular | Kitaplık | İletişim

BEBEK ANNE RAHMİNDE NASIL TEŞEKKÜL EDER?

İlk 8 haftada bebeğin bütün temel organları tamamlanır. 8 haftadan sonra temel organların ve tüm vücudun gelişmesi devam eder.

1. HAFTA: Döllenmeyi takip eden 30 saat sonra hücre bölünerek çoğalmaya başlar. Yavaş yavaş rahime doğru inerek rahim duvarına yerleşir.

2. HAFTA: Bölünüp çoğalan hücrelerden bir kısmı plasentayı ve ona bağlı göbek kordonunu meydana getirirler. Bir başka hücre grubu, koruyucu keseyi oluşturmak üzere faaliyete geçer.

3. HAFTA: İki bölme halinde kalp, göz ve kulak taslakları ortaya çıkar. Boyu ancak 3 mm kadardır. "Aşerme" dedikleri bulantı ve kusma bu devrede ortaya çıkar.

4. HAFTA: Ağırlığı 0.4 grama boyu da 4mm'ye ulaşmıştır. Başı gövdeden seçilmeye başlar. Kol ve bacaklar tomurcuklanır. Dil gelişmesi bu dönemde başlar. Kalp tam şeklini almamış olmakla beraber atışları başlamıştır. Başı, gövdesi ile 90'lik (derece) bir açı yapacak pozisyonda durur.

5. HAFTA: Kol bacaklar şekillenmeye kalp atışları hızlanmaya başlar. Omuzları ortaya çıkar. Kulak kepçeleri, parmaklar tomurcuklanır. Burun, üst çene ve mide taslakları oluşmaya başlar.

6. HAFTA: İskelet, kıkırdak halinde belli olmaya başlar, sindirim, üreme, solunum organları hızla gelişirken; el parmaklarının beşi de seçilmektedir şimdi. Burun ucu ve ayak parmakları ancak tomurcuklanmaktadır. Beyin ve sinir imalatı sürmektedir. Boyu 2 cm'ye ulaşmıştır.

7. HAFTA: Üst ve alt çene ayırt edilmektedir. Kulak kepçesi ortaya çıkmış, işitme sistemi tamamlanmıştır. Mide, karaçiğer ve böbrekler çalışmaya başlamıştır. El parmakları tamamen ortaya çıkmış, ayak parmakları gelişmesine devam etmektedir. Kan dolaşımının büyük bir bölümünü kalp devralmıştır. Boy 2.5 cm kadardır.

8. HAFTA: Böbrekler seçilmeye, göz, kulak, burun ve ağız belli olmaya başlamıştır. Parmaklar iyice şekillenmiştir. Ağırlığı 2 grama, boyu da 3 cm'ye ulaşmıştır.

9. HAFTA: Embrio devrini tamamlayan bebek, fetus adını almıştır. Plasenta, görevi tamamen devralmış, gelişmesini tamamlamıştır. Bebeğin cinsiyeti dışarıdan belli olmaktadır. Göz kapakları seçilmekte, gözler yanlara bakmaktadır. Bebek, basit refleksler göstermeye başlamıştır.

Başta da belirttiğimiz gibi, bebek 9. haftanın başlarında bütün organları tamamlanmış ve cinsiyeti seçilebilir bir seviyeye ulaşmıştır. Bundan sonrası, gelişme ve olgunlaşma şeklinde devam edecektir. Bebeğin hareketleri, anne tarafından, ancak 16. haftadan sonra hissedilir.

(Bebeğimi Büyütüyorum, Ali Çankırılı - Timaş Yayınları)


Kategoriler

- evlilik - Saglik - çocuk - Cocuk Psikolojisi - Duygu ve Düsünce Yazilari - kadın - sağlık - Bebek ve Cocuk Sagligi - SEVGİ - Rasûlüllah - aile - mutluluk - Cocuk Gelisimi - anne - Sevgi - Diyet - çocuk gelişimi - Dekorasyon - Gebelik - hastalik - bebek - diyet - Hastaliklar - evlilik - kanser - Şifalı Bitkiler - erkek - cocuk egitimi - çocuk hastalıkları - Cilt Bakimi - Aşk - Gülay Atasoy - güzellik - Güzellik - Peygamber - kalp - baba - beslenme - hayat - aşk - Kadin Hastaliklari - Mutfak - müslüman - Islam ve Kadin - Senai Demirci - Şiir - tedavi - Alternatif Tib - Mehtap Kayaoğlu - dua

MollaCami.Com