Kadın | Konular | Kitaplık | İletişim

Vajinasız Doğan Kız Çocukları Tedavi Edilebiliyor


Doğumdan vajinasız olan kız çocukları için erken dönemde cerrahi müdahale yapılması sorunu ortadan kaldırıyor..Ailelerin saklaması nedeniyle yetişkin olduğunda çocuğun hayatını kabusa çeviren vajina yokluğu, tedavisi olan bir hastalık. Prof. Dr. Abdurrahman Önen, sorunun ameliyatla çözülebileceğini söylüyor

Memorial Diyarbakır Hastanesi Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Önen; doğuştan vajinası olmayan kız çocuklarının tedavisi hakkında bilgi verdi:
Yılda yaklaşık 120 kız çocuğu vajinasız olarak doğuyor. Anne karnında çocuğun cinsel organlarını belirleyen, genetik yapısıdır. Doğumsal bir hastalık olan vajina yokluğu; yaklaşık 3 bin ila 5 bin kız çocuğundan birinde görülüyor.
Bu bozukluklar, iç genital yapıların oluşumunu sağlayan ve Müller kanalı adı verilen yapının gelişmemesi sonucu ortaya çıkar.
Genital anatomi ve cinsel gelişim bozuklukları konusunda uzman ve deneyimli olan çocuk cerrahisi ve çocuk ürolojisi uzmanları, bebeklik döneminde yaptıkları muayene ile vajina yokluğunu rahatlıkla anlayabilirler.

GEBE KALAMAZ
Vajinası oluşmadan doğan kız çocukları; cinsel ilişkiye giremez ve diğer genital organları normal olsa bile gebe kalamazlar.
Vajina yokluğu şüphesi olan çocuklarda önce kromozom analizi yapılıp, cinsiyet olarak normal olup olmadıkları araştırılmalıdır. Farklı bir anormallik durumunda; vajinanın olması gerektiği yerde, hafif deri çöküntüsü vardır ya da vajina çok küçük ve derin değildir. Cinsiyetin belirlenmesinin ardından; laparoskopi yöntemi ile rahim ve yumurtalıkların oluşmuş olup olmadıklarına bakılmalıdır.

REGL OLMADAN YAPILMALIDIR
Günümüzde artık bu sorunu olan hastalarda, aktif cinsel yaşamın başlayacağı yaşlardan önce; cinsel birleşmeye yetecek genişlikte ve derinlikte yapay bir vajina cerrahi olarak yapılabilmektedir. Cerrahi vajina düzeltme ameliyatının; bebeklik döneminde tanı konulduktan sonra, çocuk âdet görmeye başlamadan önce yapılması gerekiyor.

GEÇ KALINIRSA DEPRESYONA GİRER
Vajina yokluğu hayatın erken döneminde ameliyatla düzeltilmediğinde yani erişkin dönemde müdahale edildiğinde; fiziksel bir sorun kalmasa bile, psikolojik problemler yıllarca sürebilir. Vajina yokluğu olan kız çocuklarında; depresyon görülüir ve bu durum yıllarca sürecek psikolojik sorunlara neden olabilir.


YAPAY VAJİNAYA SAHİP OLANLAR DA EVLENEBİLİR
Yapay vajina ameliyatının amacı; ileride çocuğun cinsel ilişkiye girmesini ve orgazm olmasını sağlamak ve diğer üreme organları tam olarak gelişmiş hastalarda gebeliğe izin verecek bir anatomik yapı oluşturmaktır.

HİJYEN ÇOK ÖNEMLİ
Cerrahinin başarılı sonuç vermesi için ameliyatın ergenlik döneminde veya aktif cinsel hayatın başlayacağı zaman yapılması gerekiyor.
Ameliyat sonrası iyileşme süresi, iki-üç haftayı bulabilir. Hijyen ilk haftalarda çok önemlidir. Aksi takdirde enfeksiyon oluşabilir.
Bu fiziksel durumun psikolojik yansımaları ise daha ciddi boyuttadır. Cinsel fonksiyon ile ilgili sorun ortadan kaldırılsa bile, kişide ciddi anlamda psikososyal sıkıntılar görülebilir.

ADET GÖREMEME ÖNEMLİ BİR BELİRTİ
Vücudun ve göğüslerin gelişiminde sorun olmadığı için vajina yokluğu, genelde adet kanamalarının başlamamasıyla anlaşılır. Geç fark edildiği için de hastaların önemli bir kısmı doktora başvurmakta zorlanır.
Bu kişilerde her adet döneminde kanın birikmesine bağlı ağrı ve karın içinde büyüyen bir kitle ortaya çıkabilir. Rahimde biriken kanın oluşturduğu bu kitle; mesaneye ve bağırsağa baskı yapar. Bunun sonucu, idrar yaparken zorlanma ve şiddetli kabızlık görülür.

GEBELİKTE KULANILAN İLAÇLAR RİSKİ ARTIRIR
Vajina yokluğu genetikten çok; çoğunlukla gebelik sırasında annenin geçirdiği bir hastalık ya da aldığı ilaçlar nedeniyle ortaya çıkar. Vajinanın özellikle üst bölümü tamamen veya kısmen gelişmemiş olabilir.
Bu durumda genellikle dış genital görünüm, yumurtalıklar ve tüpler normaldir. Ancak, çoğunlukla bu grup hastalarda rahim ya da rahim ağzı yoktur veya gelişmemiştir. Vajina yokluğuna ayrıca idrar yolu anormallikleri de sıklıkla eşlik eder.

sabah


Kategoriler

- evlilik - Saglik - çocuk - Cocuk Psikolojisi - Duygu ve Düsünce Yazilari - kadın - sağlık - Bebek ve Cocuk Sagligi - SEVGİ - Rasûlüllah - aile - mutluluk - Cocuk Gelisimi - anne - Sevgi - Diyet - çocuk gelişimi - Dekorasyon - Gebelik - hastalik - bebek - diyet - Hastaliklar - evlilik - kanser - Şifalı Bitkiler - erkek - cocuk egitimi - çocuk hastalıkları - Cilt Bakimi - Aşk - Gülay Atasoy - güzellik - Güzellik - Peygamber - kalp - baba - beslenme - hayat - aşk - Kadin Hastaliklari - Mutfak - müslüman - Islam ve Kadin - Senai Demirci - Şiir - tedavi - Alternatif Tib - Mehtap Kayaoğlu - dua

MollaCami.Com