Kadın | Konular | Kitaplık | İletişim

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Ne Zaman ve Nasıl Başlamalı ?

Çocukların büyüme ve gelişme döneminde en önemli eğitim süreçlerinden biride tuvalet alışkanlığıdır..Çocukların kakaları ve çişleri geldiğini farkedip, tutarak tuvalete kadar ulaşmaları için belirli bir nörolojik ve duygusal gelişime ulaşmış olmaları gerekir.

Rektum ve anüsün bu özellikleri kazanması en erken 18. ayda, mesane ve üretranın ise 24. ayda gerçekleşir. Kızlar tuvalet eğitimini erkeklere göre bir kaç ay daha erken başarabilirler. Bu nedenle bu yaşlardan önce tuvalet eğitimi için zorlanmaları yanlış olur. Ayrıca bu yaşlar çocuğun “anal dönem” olarak nitelenen kendi bedenine sahip çıkması, kendine ait hiç bir şeyi başkaları ile paylaşmaması, çevreden gelen uyarılara olumsuz yanıtlar vermesi ile belirgileşen bir yaş dönemidir.

İkinci yaş birinci ergenlik dönemi diye de nitelendirilebilir. Çocuğun ilk adımlarını kendi başına atmasından sonra gerçekleşen ikinci bağımsızlık ilanıdır tuvalet eğitimi. Bundan sonra artık bir yetişkine ihtiyaç duymadan başarabileceği davranışlardan birisidir. Daha önünde başarması gereken çok yol olmakla birlikte hayatı boyunca özbakım konusunda onun özgürlüğünü ispatlayabileceği en önemli durumlardan birisidir.

Aslında çocuğun tuvalet eğitimi süreci son derece basit bir olaydır. Yapılan araştırmalara göre bir çocuk ortalama 18- 24 ay arası bir dönemde tuvalet eğitimi alabilir. Bu süre 3 yaşına kadar uzayabilir. Bu , kasların olgunlaşıp tutma- bırakma becerisini yerine getirmesiyle ilgilidir.

Kız çocuklarının erkek çocuklarına göre daha çabuk tuvalet eğitimi aldığı belirtilmektedir. Tuvalet eğitimi almaya hazır duruma gelmiş bir çocuk başka fiziksel veya psikolojik sorunu yoksa en fazla 1 haftada, hatta 3-4 günde bu eğitimi kazanabilir. Ancak bu durum ebeveynlerin gözünde büyümekte süreç gereksiz bir yere uzamakta , hem ebeveyn hem de çocuk için ıstıraplı bir hal almaktadır.

Ebeveynler çocuk sahibi olmaya karar verdikleri andan itibaren artık hayatlarının eskisi gibi olmayacağını bilmelidir. Her konuda eskisinden daha fazla sabırlı ve fedakar olmalıdırlar. Çoğunlukla çocuk yetiştirirken karşılaşılan zorluklar sorunun büyüklüğünden değil ,ebeveynin bilgisiz ,sabırsız ve kendi rahatlarını daha fazla önemseme durumlarından kaynaklanır.

Tuvalet eğitimi de büyük sabır ve fedakarlık isteyen bir süreçtir. O nedenle çocuğu tuvalet eğitimi alacak yaşa gelmiş ebeveynler kendilerini geçici bir süre yoğun bir ilgi sabır ve fedakarlık durumuna hazırlamalıdırlar. Çocuğuna tuvalet eğitimini verme konusunda kendilerine güvenmelidirler. ‘ Çocuğum yapmıyor’ değil ‘ çocuğum bunu yapar ‘ düşüncesini kafalarında oluşturmalıdırlar. Sonraki aşama çocuğu izleme aşamasıdır.



Çocuğun tuvalet eğitimini almaya hazır hale geldiği nasıl anlaşılır?


Çocuk tuvaleti geldiği zaman pantolununu ya da pijamasını indirmeye çalışır.

Bezi eskisinden daha uzun süre kuru kalır.

Bezi ıslandığında rahatsız olur.

İç çamaşırı giymek isteyebilir.

Basit isteklerinizi yerine getirebilir.

Kendisi pijamasını ya da pantolununu çıkarabilir.

Tuvaletinin geldiğini sözel olarak (tek kelimeyle) ifade edebilir.

Bunun gibi davranışlar çocuğun tuvalet eğitimine başlamak için uygun zamanda olduğunu gösterir.


Tuvalet eğitimini nasıl vermeli?


Öncelikle çocuğun ayaklarını yere sağlam basabileceği ve sırtını yaslayarak oturabileceği bir lazımlık almalıdır.

Çocuğunuza tuvaletini bundan sonra lazımlığa yapacağını anlatın. Bu arada çocuğunuz eğer ilgi göstermiyorsa onun anlamadığını düşünmeyin. Unutmayın ‘alıcı dil’ ‘ifade edici dilden’ önce gelişir. O nedenle siz sözlerinizin boşa gittiğini düşünmeyin. Çocuk söylenenleri depolar.

Çocuğunuzun bezini önce gündüz çıkartın. Bunu neden yaptığınızı ona anlatın .

Yatağında çarşafının altına naylon serin.

Gece yatmadan en az 1 saat önce sıvı içirmeyin.

Çocuğunuzun tuvaleti yokken lazımlığa oturtup onunla şarkı söyleyip , parmak oyunları oynayabilirsiniz. ayrıca çok sevdiği bir hikayeyi anlatabilirsiniz. Yani çocuğun lazımlıkta oturduğu süreyi eğlenceli hale getirmelisiniz.

Diğer bütün işlerinizi bırakıp sadece onunla ilgilenmelisiniz. Çocuk lazımlığa oturduğu süre içinde iyi zaman geçirirse tuvaleti geldiği zaman da lazımlığa oturmaya devam edecektir.

Çocuğu lazımlıkta asla yalnız bırakmamalısınız. Ne zaman lazımlığa otursa yanına oturup onunla konuşmalı ,oturduğu süreyi canı sıkılmadan geçirmesini sağlamalısınız. Zaten çocuk lazımlığa oturmaya alışınca ,çok kısa süre sonra artık yanında daha fazla kalmanıza gerek kalmayacaktır. Siz çocuğunuzdan uzakta olsanız bile onunla konuşmaya devam etmelisiniz. Çocuk kendisini orda yalnız hissetmemelidir.

Ayrıca çocuk kakasını ya da idrarını yaptığı zaman asla kötü koktuğunu söylememeli , yüzünüzde böyle bir ifade bulundurmamalısınız. Çünkü çocuk bu yaşta kakasını kendi vücudunun bir parçası gibi görür. O onun için değerlidir. Ardından ‘ne güzel yapmışsın’ diyerek övülmelidir.

Birkaç gün içinde bezi tamamen ortadan kaldırın. Bu arada altına kaçırmalar olabilir. Bunun için gözünüzü onun üstünden ayırmamalısınız.

Ona asla kötü bir söz söylememeli ,onu utandırmamalısınız.

Bir kez bu eğitime başladıktan sonra geri dönmemeli sabırla sonuna kadar gitmelisiniz. Eğer vazgeçip tekrar bez bağlarsanız , böyle bir tecrübeden sonra çocuğa yeniden eğitim vermek daha zorlaşacaktır. Çocuk bezine yapmak daha rahat olduğu için kolay olanı seçmeye devam edecektir. Kendi istediğini size yaptırabilmek için de bu durumu tehdit olarak kullanabilecektir.

Ebeveynlerin sıkça sorun olarak gördükleri bir durumdan bahsetmekte fayda var. Genellikle yaz aylarını bekleyen ebeveynler için ; mevsimsel şartlar tuvalet eğitimine engel değildir. Burada zamanlama çok önemlidir. Zamanından erken ya da geç verilen eğitim çocuğa zarar verebilir. O yüzden hangi mevsimde olduğu önemli değildir. Çocuk hazır olur olmaz tuvalet eğitimine başlanmalıdır.

kızım 20 aylık bugünden tuvalet eğtimine başladım fakat sonuçlar çok kötü. pantolonunu çıkardığım zaman değil aksine giyinikken altına yapmayı tercih ediyo. devam etsemmi yoksa ay sonrasına mı bıraksam kararsızım

kendi içinde istek var mı takip ediniz.

Bir süre sonra rahatsızlık duymaya başlayıp çişi geldiğinde tepki verip vermediğine takip ediniz. bezsiz bir hafta sonra bez taktıgınızda onu rahatsız edecektir.

cocugunuz tepkilerine göre karar verip harekete geçiniz. 3-4 ay sürekli takip etmelisiniz. tam tuvalet eğitimine başladıgınızda ise bırakmayınız.

merhaba.benım kızım 26 aylık .17 gundur bez kullanmıyoruz tuvalete alıstırmaya calısıyorum.fakat ben tuvalete goturmezsem kendısı tuvaletım var demıyor.ben bıraktıgımda cısım geldı dıye cagırıyor ama gıysısıne yapmıs oluyor bu 17 gundur hep boyle neredeyse.benım kontrolumde yanı.bu nedenle sıkıntılı oluyor ne yapmamı onerırsınız?bu durum benı huzursuz edıyor.

Iyi gunler, benim kızım 24 aylıkken tuvaletini söyluyordu, suan 26 aylık gece yatarken altını bezliyorum (onu da bırakacagım birkac gun icinde) bezledikten sonra kaka yapmaya basladı. Tuvalete yapmakta zorlandıgı icin beze yapmak ona daha kolay gelıyor sanırım. Ben de bugun lazımlık aldım ki ayaklarından destek alabilsin beze yapmasın diye ancak dogru bir fikir mi emin olamadım. Fikrinizi almak isterim. Teşekkürler

Kızınız 2 yaşından beri tuvaletini söylüyor ve tuvalete mi götürüyordunuz?
Cocuklar ilk olarak genelde nereye alısırsa oraya yapmayı tercih edebiliyor..ama bazısı çiş ve kakasını ayrı yere yapmak isteyebilir..örnegin çişini lazımlıga yapan cocuga kakasını normal tuvalete yapmak kolay gelebilir.

Tabiki yeni tuvalet alışkanlıgı edinen çocuklarda en önemli sey cocugun rahat edebilecegi bir lazımlık olması..Müzikli vs lazımlıkları kesinlikle tavsiye etmiyorum..cocuk tuvalet işinin oyun degil bir ihtiyacı giderme işi oldugunu anlamalı..ilk zamnlar cocuklar tuvalette su ile oynama vs gibi oyun ile alıstırılabiliyor ama asla fazla taviz verilmemeli..

Cocugunuz ilk olarak klozete alıstırmayın..sizin de yaptıgınız gibi ayaklarını yere saglamca basıp üzerinde rahat oturup düşmekten vs korkmayacagı içine sıkışıp kalmadıgı bir lazımlık secin..hatta cocugunuzla birlikte alın..fakat lazımlıgıın nasıl bir lazımlık olması gerektigine siz kendiniz karar verip, uygun olanın renk yada desen seciminde cocugunuzun fikrini alın..

cocugunuza artık büyüyp anne babası gibi tuvalete gidebilecegini söyleyin ve ona bak senin kendine ait tuvaletin oldu..çisin ve kakan geldiginde yapabilmen için bunu alalım diyerek tesvik edin..cocuklar kendisine ait alınan seylere bayılır..gerci kim bayılmaz ki :))

Normal tuvaletinize de arada yaptırabilirsiniz..biraz alıştıktan sonra ögretebilirsiniz tuvaleti..fakat klozetler ayak teması olmadıgı için cocukları ürkütebilir oraya oturtmak için ısrarcı olmayın..

Tuvalet alışkanlıgını edindirmek için bezini çıkarttıgınızda tamamen cıkartın..2 yastan sonra cocuklar herseyi bilerek yapıyor ve anlıyor..ona yetişkin gibi davranın..gece altında bez oldugunu bilen cocuk onun rahatlıgı ile altına yapmayı tercih edecektir..Yatagına muşambalı alez yada kalın eski bir battaniye gibi koruyucu önlemler alarak bezini tamamen çıkartıp yatırın..ve çişi yada kakası gelirse mutlaka size söylemesini defalarca usanmadan hatırlatın..

Yatmadan tuvaleti olsun olmasın tuvalete götürün bekletin..cesmeyi acarak çişi varsa yapmasını saglayın..böylece gece sorunsuz gececektir..Arada mutlaka kazalar olacaktır yada cocugunuz kacırdıgındaki tepkinizi ölcmek isteyecektir..sabırla yaklasıp yataga yapmamasını tuvalete gitmesi gerektigini anlatmaya devam edin ve asla beze dönmeyin..tuvalete gitttiginde mutlu oldugunuzu gösterin kazalar oldugunda üzüldügünüzü ama şiddet uygulamayın ..zira şiddet cocukta ters etki yapacak kacırması devam edecek ve korkacaktır..en kötüsü cocuk bu durumdan psikolojik olarak kötü etkilenecektir..


diger annelerin de tuvalet konusunda tecrübelerini ve yorumlarını bekliyoruz ..


Kategoriler

- evlilik - Saglik - çocuk - Cocuk Psikolojisi - Duygu ve Düsünce Yazilari - kadın - sağlık - Bebek ve Cocuk Sagligi - SEVGİ - Rasûlüllah - aile - mutluluk - Cocuk Gelisimi - anne - Sevgi - Diyet - çocuk gelişimi - Dekorasyon - Gebelik - hastalik - bebek - diyet - Hastaliklar - evlilik - kanser - Şifalı Bitkiler - erkek - cocuk egitimi - çocuk hastalıkları - Cilt Bakimi - Aşk - Gülay Atasoy - güzellik - Güzellik - Peygamber - kalp - baba - beslenme - hayat - aşk - Kadin Hastaliklari - Mutfak - müslüman - Islam ve Kadin - Senai Demirci - Şiir - tedavi - Alternatif Tib - Mehtap Kayaoğlu - dua

MollaCami.Com