Kadın | Konular | Kitaplık | İletişim

Mihrimah Sultan'ın Hayatı

Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın sevgili kızı Mihrimah Sultan 1522 yılında Topkapı Sarayı’nda doğdu.Mihrimah yani Mihr-ü Mah Farsça’da “Güneş ve Ay”anlamına gelir..
Mihrimah Sultan’ın doğumundan 2 yıl sonra da Hürrem Sultan, Kanuni Sultan Süleyman’ın ölümünden sonra yerine geçecek olan diğer çocuğu II. Selim’i dünyaya getirdi. Kanuni Sultan Süleyman Mihrimah Sultan’ı çok sever, bütün isteklerini yerine getirirdi. Mihrimah Sultan çok iyi yetişti ve çok iyi bir eğitim gördü. Babasıyla birlikte savaş meydanlarında görüldüğü söylenir.

1539 yılında 17 yaşındayken Diyarbakır valisi Rüstem Paşa’yla evlendi. Düğün töreni iki küçük erkek kardeşi Bayezid ve Cihangir’in sünnet düğünüyle birlikte At Meydanı’nda (bugünkü Sultanahmet Meydanı) büyük şölenlerle kutlandı. Rüstem Paşa bu evlilikten sonra sadrazam oldu ve 1544-1561 yılları arasında 2 yıllık bir süre hariç kesintisiz sadrazamlık yaptı.

Mihrimah sultanın eşi damat rüstem paşa ile alakalı detaylı bilgi için buraya bakabilirsiniz

Mihrimah Sultan yaşamı boyunca devlet işlerinde çok söz sahibi oldu. Babasını Malta’ya sefer düzenlemeye ikna etmek için kendi parasıyla 400 gemi yaptıracağına söz verdiği bile söylenir. Annesi Hürrem Sultan gibi Lehistan kralı II. Zygmunt’la yazışmalar yaptı. Çok büyük bir servet sahibi oldu. 1540-1548 yılları arasında Mimar Sinan’a İstanbul’un Üsküdar semtinde cami Üsküdar İskele Camii, medrese, ilkokul ve hastaneden oluşan büyük bir külliye yaptırdı. Ayrıca 1562-1565 yılları arasında gene Mimar Sinan’a İstanbul’un Edirnekapı semtinde cami, çeşme, hamam ve medreseden oluşan Mihrimah Sultan Camii ve külliyesini yaptırdı.

Annesi 1558 yılında öldükten sonra babasına annesinin oynadığı danışmanlık rolünü oynadı. 1566 yılında babası öldükten sonra yerine geçen erkek kardeşi II. Selim’in saltanatı boyunca da danışmanlığını sürdürdü. Anneleri Hürrem Sultan ölmüş olduğu için kardeşi için adeta bir Valide Sultan rolünü oynadı.

Mihrimah Sultan 1578 yılında yeğeni (erkek kardeşinin oğlu) III. Murat’ın saltanatı sırasında öldü ve babası Kanuni Sultan Süleyman’ın Süleymaniye Camii’ndeki türbesinde babasının yanıbaşında gömüldü.

çok güzel bilgiler sağolun......

Béncédé Çok İyi Bilgilér Sitéyi Dé Béqéndîm ;).

Çok Güzel Bilgiler Hazırlayana Teşekkür Ederim :).

Bugûné Kâdâr Kî Ên Gûzél Bîlgilér Dîyé Bîlirîm.. :). ;).

Waww Mihrimah Sultan Hakkında Doğrusu Çok Şey Duymuştum Ama Bu Kadar Serwete Sahip Olduğunu Duymadım Doğrusu O Zamanlara Gitmek İsterdim Aslında Paşaların Sümbül Ağa Gibi Kişilerin Emrinde Olucaksın Ama Gerçekten Gitmek İsterdim ;) :).

tamam kardeşim güzel bilgiler ama bu mihrimah sultanın hiç çocuğu olmamışmı hiçbir tarihçi neden bunu yazmıyoo?

Mihrimahın hayatını okudum bunlar yalan mesela mihrimah saraydan çıktığında sadece kadırgalara çıkmış vede sadrazam IBRAHIM paşanın istemediği 60 kadirgayi yaptırması icin babasını ikna etmiştir mihrimahin 3 tane cocuğu olmuştur ayricada mihrimah Sinan'a asiktir annesi rustemle işbirliği yapabilmek icin kızını onunla evlendirmistir vede Selim tahta fukaranızı yeniçeri kazan kaldıracağı icin askerlere ellibin akçe vermiş ve ayaklamayi bastirmistir bunlara inanmak yerine mihrimah Sultan'ın hayatını okusaydınız bilirdiniz .

Okuduğun sadece roman.. Birinin hayal ürünü.. Başkalarının hayal ürünlerini gerçekmiş gibi yazmanıza gerek yok

süperrrrr zaten hürrem sultanı cok seviom mihrimahada yazık olmuş bişey diemicem

KOSKOCA İNT.TE MİHRİMAH Sultanın soyu ile ilgili hiçbir bilgiye ulaşmadım...bu konu ile ilgili doğru bir bilgiye hangi kaynaktan ulaşabilirim?yardımcı olabilecek kimse varmı?

bence bunlar yalan çünkü mihrimah sultanın 3 çocuğu olmuş ama bu yazmıyor hepsi yalan.......................................................................................................................................................................................................

ya bırak kardeşim yemiş yemiş bitirememiş sonra ölmüşler pehhh şimdiki tarihten ne farkı var sadece kıyafet '!

Hurreme de boyle bir kiz yakisir...

sümbül aga gibilerini hadim ediyorlarmis ama saraydaki kadinlara akmasn diye :)))))))

bence bu bilgiler azda olsa doğru ama internette aldatmalar ola biliyorrr bu yüzden en yakın kütüphane ya da ansiklopedilerden yardım alına bilir


Kategoriler

- evlilik - Saglik - çocuk - Cocuk Psikolojisi - Duygu ve Düsünce Yazilari - kadın - sağlık - Bebek ve Cocuk Sagligi - SEVGİ - Rasûlüllah - aile - mutluluk - Cocuk Gelisimi - anne - Sevgi - Diyet - çocuk gelişimi - Dekorasyon - Gebelik - hastalik - bebek - diyet - Hastaliklar - evlilik - kanser - Şifalı Bitkiler - erkek - cocuk egitimi - çocuk hastalıkları - Cilt Bakimi - Aşk - Gülay Atasoy - güzellik - Güzellik - Peygamber - kalp - baba - beslenme - hayat - aşk - Kadin Hastaliklari - Mutfak - müslüman - Islam ve Kadin - Senai Demirci - Şiir - tedavi - Alternatif Tib - Mehtap Kayaoğlu - dua

MollaCami.Com