Kadın | Konular | Kitaplık | İletişim

Her Yaş Çocuklar için Etkinlik ve Deneyler 4

KÜÇÜK GRUP ZAMANI ETKİNLİKLERİ VE DENEYLERİ

Beslenme
A4 kağıdına büyükçe bir daire çizilir. Daire eşit olarak üç dilime bölünür. Bakliyat, Sebze ve Meyve yazılır. İlgili resimler yapıştırılır. (Öğretmen önceden hazırlar, fotokopi ile her çocuk için çoğaltılır.)

Her çocuğa hazırlanmış fotokopi verilir. Masanın üzerine tabaklar içinde minik minik kesilmiş meyve, sebze parçaları, bakliyat ve tutkal konur. Çocuklar besin maddelerinin fotoğrafı ile gerçeğini eşleştirip, yapıştırırlar.

Bu besin maddelerinin her birinden yeterince alınmasının önemi hakkında konuşulur.

Bütün bir kırmızı lahana getirilir. Çocuklar koklar, dokunur, incelerler. Sonra öğretmen bir tahta üzerinde lahanayı keser; parçalara ayırır ve yine çocuklara incelemesi için verilir.

Bu arada kaynamış su hazır edilir. Kaynamış suyun içine lahana konur. Lahana haşlanıp, kırmızı rengini verene kadar öğretmen ve çocuklar oyunlar oynar. Su soğumaya bırakılır.

Soğumuş olan su her çocuk için kaplara boşaltılır. A4 kağıdı verilir. Çocuklar sulu boya fırçası ve bu renkli su ile resim yaparlar.

Maydanoz – Çimen, Muz – Muz kabuğu, Elma – Elma kabuğu her bir çocuk için tabaklara konur. Bunlar incelenip, fikir alışverişinde bulunulur.

Çocuklara tahta, demir, plastik, karton ve kağıttan yapılmış nesneler verilir. Bunlar birlikte incelenir ve konuşulur. Ortaya beş tane sepet konur. Aynı olan malzemeleri sepetlere sınıflandırmaları istenir.

Ertesi gün aynı materyal ile “yüzen, suyun içinde duran ve batan cisimler hangileri” sorusuna cevap aranır.


Her bir çocuğa siyah karton (A4 ebadında), beyaz parmak boyası, şişe mantarı verilir. (Siyah kartonun içine öğretmen önceden beyaz kalemle kardan adam kontürü çizmiştir. Çocuklar şişe mantarının bir yüzünü beyaz parmak boyası ile boyayıp, kardan adam kontürünün içini mantar baskısı ile doldururlar. Bu çalışma kurur.

Ertesi gün çocuklara; kardan adamın şapka ve atkısı için renk renk kumaş parçaları; süpürgesi
için küçük dal parçaları ve tutkal;. burnu için turuncu karton daireler ve tutkal verilir.

A4 kağıdına önceden bir çöp adam çizilir. Çocuklara kalın-ince kumaş ve iplik çeşitleri verilir. Çocuklar çöp adamı diledikleri gibi giydirirler. Ancak önemli olan seçtikleri kumaş ve ipliklerin ince ya da kalın olmasıdır. Yani çöp adamın mevsime uygun giyinmesi gerekir. Çocuklar çöp adamları hangi mevsime uygun giydirdiklerini anlatırlar. Boya kalemleri ile çalışma devam edebilir.



Tuvalet rulolarından adam. Her çocuk için üç boy tuvalet kağıdı rulosu; bütün, yarım ve üçte biri ebadında. El işi ya da renkli ince karton kağıttan kesilmiş göz, burun, ağız, şapka. Dörtte bir el işi kağıdı; akordeon şeklinde katlanır. Bunları yapıştırmak için tutkal. Tuvalet ruloları büyükten küçüğe üst üste; gözler, burun, ağız en üstteki küçük rulonun ön yüzeyine; şapka en üstteki küçük rulonun tepesine yapıştırılır. Akordeon şeklindeki el işi kağıdı, ortadaki rulonun içinden geçirilip, kollar oluşturulur.

Mısır patlatma. Her çocuğun tabağına eşit 10 tane çiğ mısır konur. Her çocuk kendi tabağındaki mısırları sayar. Öğretmen mısır patlatma makinesine öğrencilerden aldığı mısırları koyar. Makinede patlatılan mısırları tekrar çocukların tabağına döker. Yine her çocuk kendi tabağındaki mısırları sayar. Çiğ mısır ile patlamış mısır sayısının aynı olduğunu görür. Sonra da sayı saymadan çiğ mısırlar makinede patlatılır ve afiyetle yenir.

Bir başka gün çocuklara çiğ ve patlamış mısır; üzerine kontör olarak ağaç resmi çizilmiş A4
kağıdı ve tutkal verilir. Çocuklar çiğ mısır ile tomurcuk, patlamış mısırla da açmış olan
çiçekleri oluştururlar. Boya kalemleriyle de resimlerini tamamlarlar.

Fasülye çimlendirme. Her çocuk için küçük plastik kap, pamuk, fasulye taneleri ve yarısı su dolu bardak. Çocuklar fasulyeleri inceler, kabın içine koyar ve pamuğu üzerine hava almayacak şekilde kapatırlar. Pamuk iyice ıslanana kadar üzerine su dökerler. Her gün fasulyenin gelişimi izlenir ve pamuk ıslatılır. Bir-iki gün sonra cetvel kullanılarak fasulyenin filizinin uzaması ölçülür. Her gün pamuğun ıslatılması ve ölçüm devam eder. Büyüteç ile de daha yakından incelenebilir. Filizler çok büyüdüğünde herkes fasulye kabı ile bahçeye çıkar. Bahçede toprak tırmıkla açılır ve fasulye filizleri ekilir, can suyu verilir.
Fasulyelerin tutmasını garanti etmek için önceden alınmış olan fasulye tohumu da toprağa ekilir.

Okula geliş, kahvaltı, çalışma zamanı, beraber saat, küçük grup zamanı, öğle yemeği, ikindi kahvaltısı ve okuldan eve dönüş an’ları çöp adamlar ve basit kontürlerle tasvir edilir (önceden, öğretmen tafından; öğrenci sayısı kadar fotokopi yapılır). Çocuklarla tek tek resimde tasvir edilen an’lar hakkında konuşulur. Her bir çocuğa bu resimler verilir. Çocuklar bu karışık resimleri zaman sırasına dizerler.

İki tane 1 litrelik pet şişe, kum ve koli bandı. Çocuklar masanın etrafına otururlar. Gazete kağıdının üzerine kum dolu kap konur. Öğretmen “Sizce elimizdeki bu malzemelerle neler yapabiliriz” diye sorar. Çocuklar düşüncelerini söylerler. Öğretmen kumu bir huni yardımıyla pet şişeye doldurur. Diğer pet şişeyi üzerine koyar ve koli bandı ile sıkıca birbirine tutturur. Elde ettiği kum saatinin ne olabileceği ve ne işe yarayacağı hakkında sorular sorar. Kum saati o günden itibaren pek çok etkinlikte ya da durumda zaman ölçümü için kullanılır.

Her bir çocuğa sandviç ekmeği, kaşar peyniri, ince bir dilim salatalık-domates-tatlı yeşil biber verilir. Bu malzemelerden herkes kendi için sandviç hazırlar. Sonrasında sandviç hazırlama aşaması konuşulur ve afiyetle yenir.






BERABER SAAT

Çocuklar daire şeklinde, arkaları dönük olarak otururlar. Bir çocuk sınıfta herhangi bir köşedeki bir materyalden ikişer tane alır ve diğer çocukların yakınında, ayakta durur. Aldığı iki nesneyi birbirine hafifçe vurur. Çocuklar duydukları sesten yola çıkarak nesnenin ne olduğunu bulmaya çalışırlar.

Çocuklar sıra ile gözü kapalı olarak kokladıkları şeyin ne olduğunu bulurlar. (meyve, baharat, keskin kokulu sebzeler)

Bütün çocuklar ayakta daire şeklinde dururlar. Bir çocuk ebe olur, dışarı çıkar. Öğretmen ayakta duran çocukların içinden birini lider seçer. Liderin görevi ebe ona bakmadığı anda bir hareket başlatmaktır. Diğer çocuklar ise liderin başlattığı hareketi anında taklit edeceklerdir. Ebe çağırılır. Lider ebe bakmadığı anda harekete, diğerleri onu taklide başlar. Ebe kısa sürede liderin kim olduğunu bulmaya çalışır. Bulamazsa komik bir ceza verilebilir. Öğretmen tüm çocukların yarısını lider, yarısını da ebe olarak seçmeye çalışmalıdır. Eğer süre yetmezse, bir dahaki oyunda ebe ve lider olmamış çocuklara öncelik verlir.

2.dönemin sonlarına doğru 5-6 yaşa yaptırılabilecek çalışma: Duvara büyük boy kraft kağıt hamur yapıştırıcı ile yapıştırılır. Çocuklara sulu boya takımı verilir. Çocuklar sulu boya fırçasını ağızlarının arasına alarak resim yaparlar. Öncesinde çocukların gözleri önünde sulu boya fırçalarının sapları saf alkolle dezenfekte edilir. Kağıt havlu içinde kuruması için beklenir. Daha sonra çocuklar kullanırlar.

Çocuklara hava durumu çizelgesi tanıtılır, düşünceleri sorulur. Pencereden ya da bahçeden o günkü hava durumu gözlenir. Çizelge duvara ya da panoya asılır-yapıştırılır. Keçeli kalemle o günkü hava durumuna uygun olan resmin üzerine ya da yanına işaret konur. Bir nöbet sistemi oluşturulur. Her gün nöbetçi olan çocuk hava durumunu gözler ve çizelgeyi işaretler.


SAĞLIKLI YAŞA
Temiz çocuk ol, sağlıklı yaşa
Yemekten önce elini yıka
Temiz çocuk ol, sağlıklı yaşa
Yemekten sonra dişini fırçala

ERKEN YATARIM
Erken yatarım, erken kalkarım
Bir yumurtayı, sütle çırparım
Kızarmış ekmek, biraz da peynir
Aman efendim, ne güzel yenir


Kategoriler

- evlilik - Saglik - çocuk - Cocuk Psikolojisi - Duygu ve Düsünce Yazilari - kadın - sağlık - Bebek ve Cocuk Sagligi - SEVGİ - Rasûlüllah - aile - mutluluk - Cocuk Gelisimi - anne - Sevgi - Diyet - çocuk gelişimi - Dekorasyon - Gebelik - hastalik - bebek - diyet - Hastaliklar - evlilik - kanser - Şifalı Bitkiler - erkek - cocuk egitimi - çocuk hastalıkları - Cilt Bakimi - Aşk - Gülay Atasoy - güzellik - Güzellik - Peygamber - kalp - baba - beslenme - hayat - aşk - Kadin Hastaliklari - Mutfak - müslüman - Islam ve Kadin - Senai Demirci - Şiir - tedavi - Alternatif Tib - Mehtap Kayaoğlu - dua

MollaCami.Com