Kadın | Konular | Kitaplık | İletişim

Her Yaş Çocuklar için Etkinlik ve Deneyler

RESİM ÇALIŞMALARI

Yönergeler çocukların yaş seviyesine uygun olarak verilip, detaylı açıklama yapılır.

Anne-baba-kardeşlerin (büyük-küçük) ve kendi resmini çiz. (her yaş için)

Anne-baba-dayı-amca-teyze vs. en sevdiğin kişilerin resmini çiz. ( ” ” ” )

Sadece kardeşlerin ve kendi resmini çiz. ( ” ” ” )

Başlangıçta pastel boyalar, -bir süre sonra çocuklar hazır hale geldiğinde- kuru boyalar ile aynı çalışma yılda üç-dört kez tekrarlanabilir. (Bu sürede çocukların duygularında bir değişiklik olup olmadığına bakılır.)


Yapıştırma, mozaik, kolaj çalışmalarının bazılarında kompozisyonu tamamlamaları ve/veya eğlenmeleri için çocukların boya kalemleri ile resim yapmaları istenebilir. (her yaş için)


A4 kağıdı ve renkli kartonlardan kesilmiş geometrik şekiller verilir. Çocuklar bu şekilleri diledikleri gibi birleştirirler. Hangi şekli yapacaklarına karar verince, şekilleri tek tek kağıda yapıştırarak bir resim oluştururlar. Daha sonra boya kalemleri ile yaptıkları resmi tamamlarlar. (her yaş için)

Kartondan kesilmiş şekiller küçük yaşta büyük parçalar iken büyük yaşa yaklaştıkça parçaların ebatı küçülür. Bunun dışında her zaman için ilk çalışmalarda parçalar büyük iken; çocuklar tecrübe kazandıkça parçalar büyür.

Duvara hamur yapıştırıcı ile sabitlenmiş kraft kağıda parmak boyası ile resim yapma.

Özellikle 3-4 yaş çocuklarına bol bol yaptırılır. Kendilerini ifade etme, alansal ilişkileri fark etme, bedensel ve dokunma duyusu algısı gelişimi ve eğlenmeleri için.

Sulu boya resim çalışmaları




Okulda hazırlanmış tuz seramiğinden çalışmalar.

Oklava ve kalıplarla tuz seramiğinden şekil çalışmaları

6 yaş grubunda bu hamurlarla sayı ve geometrik şekil çalışmaları yapılabilir.

Okulda hazırlanmış tutkallı tuz seramiği ile kalıcı çalışmalar yapılır, bunlar boyanır; hediye olarak verilebilir ya da sergiye saklanabilir. (takı, biblo vb.)




NESNELERLE YAPILAN ÇALIŞMALAR

Sınıfın köşelerinden alınan çeşitli objelerin benzerlik ve farklılıkları konuşulur.

Saklanan bir eşya bulunmaya çalışılır.

Bahçedeki bitkiler incelenir; benzerlik ve farklılıkları (koku, şekil, renk ve diğer özellikleri) konuşulur. Yapraklar toplanır, kağıtlar arasında kurutulur. Daha sonra kurumuş yapraklar masanın üzerine dizilir. Toplandığı sıradaki ve şimdiki şekil, renkleri, kokuları ve diğer özellikleri hakkında konuşulur. Bitkilerin toplandığı an ve kuruduktan sonraki halleri fotoğraflanır. Bir başka gün fotoğraflar da incelenir.(zaman kavramının gelişmesi için)

Yap-Boz çalışmaları (her yaş için; basitten karmaşığa, büyük parçadan küçük parçaya doğru)

Hamurlara lego, yap-boz, evcilik eşyası parçası; müzik aleti; plastik bardak, toka vb. nesnelerin izlerini çıkarmak. (nesneleri sınıflandırma)

Karışık olarak ortaya konmuş kavanoz ve parfüm şişelerini kapakları ile eşleştirme

Nesneleri büyükten küçüğe ya da küçükten büyüğe doğru sıralamak.

Nesneleri saymak.

Artık materyalle kolaj çalışmaları (farklı zamanlarda ayda bir yapılır)







BEDEN ALGISI, DİKKAT, KOORDİNASYON ve BEŞ DUYUYU GELİŞTİREN ÇALIŞMALAR:

Deve-cüce, evine-köyüne gibi şaşırtmacalı ve harekete dayalı oyunlar.

Müzik çalarken dans edip, müzik durduğunda heykel olma oyunu.

Hareket ve sese dayalı taklitler

Çocuklar evden hırka, yelek, ince mont gibi giyeceklerini getirirler. Bunlardan sadece bir çeşit olan seçilir. Çocuklar daire şeklinde otururlar. Giysiler ters-yüz edilir ve ortaya konur. İşaretle yarış başlar. Herkes kendi giysisini alır, düzeltir ve giymeye çalışır. Önce giyen kazanır.

Bu oyun başka şekillerde de oynanabilir.

Çocuklar eş olurlar. Sıra ile eşler birbirine üst giysilerini giydirirler.

Her çocuk kendi için yelek, hırka ve ince mont getirmiştir. Hepsini hızla üst üste ilk önce giyen yarışmayı kazanır.

3-4 yaş grubu çocuklarda daha basit olarak oynanır. Öğretmen biraz yardım eder.


Pandomim ile bir şeyler anlatma (sessiz sinema gibi yemek yeme, kitap okuma vb. davranışlar ile duyguların anlatımı)

Kumaşın içine saklanan nesneyi gözleri kapalı iken dokunma duyusu ile algılama, adını söyleme

Hamurlara lego, yap-boz, evcilik eşyası parçası; müzik aleti; plastik bardak, toka vb. nesnelerin izlerini çıkarmak. (dokunma duyusu)

Kulaktan kulağa

Müzik çalarken topu elden ele verme. Müzik durduğunda top kimin elinde ise bir taklit yapar. Oyun böylece devam eder.

Müzik çalarken sandalyelerin çevresinde dolaşma. Müzik durduğu anda boş bir sandalyeye oturma. Her defasında sandalye sayısı öğrenci sayısından bir eksik olduğu için bir çocuk hep açıkta kalacaktır. Açıkta olan çocuk oyundan çıkar, arkadaşlarını izler. En sonunda bir sandalye ve iki çocuk kalır. En son sandalyeye oturmayı başaran çocuk, oyunu kazanır.

Küçük yaş gruplarında bu oyun daha yavaş tempoda oynanır. Çocukların ani hareketler yapması ve düşme riskleri nedeni ile yavaş oynanır.

Körebe.
Oyun alanının sınırları iyi belirlenir, köşelerin olduğu yerlerde oynanmaz. Mümkün olduğunca yerlere duvar diplerine minderler konur. Çok büyük ve küçük alanlar seçilmez. 3-4 yaş grubunda bu oyun 2.dönem oynanırsa daha iyi olur.

Çocuklar kukla olurlar. Eklem yerlerinde kendilerini tutan ipler varmış gibi hareket ederler.

Kukla oynatırlar.
Ses, el-göz koordinasyonu, taklit yetenekleri gelişir.

Önceden kesilmiş ve iplere geçirilmiş karton elmalar, tavandan mobil olarak sarkıtılır. “Hoplayalım, zıplayalım, daldan elma toplayalım” sözleri ile mobil elmalara yetişmeye çalışırlar.

Minderler üzerinde denge hareketi ve basit egzersizler yapılır.

Bir çocuk elinde marakas sallayarak yürür. Eş olduğu çocuk da gözleri kapalı sesin geldiği yöne doğru yürür.

Körebe oyunundaki dikkat edilecek noktalar, bu oyunda da geçerlidir.

Çocuklar eşit sayıda iki gruba ayrılır, arka arkaya sıra olurlar. Her iki grubun önünde bulunan çocuğun elinde bir mendil bulunmaktadır. İşaretle birlikte yarış başlar. Öndeki çocuk eğilir ve bacaklarının arasından arkasında bulunan arkadaşına mendili verir. Sıranın en sonundaki çocuk mendili aldığında götürüp sepete atar. Mendili sepete önce atan grup, yarışı kazanır.

Müzik eşliğinde yavaş-hızlı yürüme, koşma, hareket etme oyunu.


Sonbaharda havanın nasıl olduğu, neler giyildiğini, okulların açılması vb. şeyler konuşulur.



Bir kağıt havlunun üzerine çeşitli tatlı, tuzlu, ekşi tatlara sahip yiyecekler konur. Bunların tadına bakılır; benzerlik-farklılık, hangi tadın hissedildiği konuşulur. Benzer tada sahip yiyecekler yan yana konur.


Hikaye tamamlama oyunu. Kitaptan okunan bir hikayenin yarım bırakılıp, çocuklar tarafından tamamlanması.

Öğretmen başlattığı bir hikayeyi yarım bırakır, bir çocuktan devam etmesini ister. O çocuk anlatırken, anlatımı durdurup bu kez sözü başka bir çocuğa verir. Bütün öğrenciler hikayeye katkıda bulunurlar. Sona kalan çocuk hikayeyi tamamlar.


Kategoriler

- evlilik - Saglik - çocuk - Cocuk Psikolojisi - Duygu ve Düsünce Yazilari - kadın - sağlık - Bebek ve Cocuk Sagligi - SEVGİ - Rasûlüllah - aile - mutluluk - Cocuk Gelisimi - anne - Sevgi - Diyet - çocuk gelişimi - Dekorasyon - Gebelik - hastalik - bebek - diyet - Hastaliklar - evlilik - kanser - Şifalı Bitkiler - erkek - cocuk egitimi - çocuk hastalıkları - Cilt Bakimi - Aşk - Gülay Atasoy - güzellik - Güzellik - Peygamber - kalp - baba - beslenme - hayat - aşk - Kadin Hastaliklari - Mutfak - müslüman - Islam ve Kadin - Senai Demirci - Şiir - tedavi - Alternatif Tib - Mehtap Kayaoğlu - dua

MollaCami.Com