Kadın | Konular | Kitaplık | İletişim

Mutlu ve Başarılı Çocuk Yetiştirmek

Değerli anne-babalar,

Çocuğunuzun öğrenim hayatındaki dönüm noktalarından biriyle karşı karşıya olduğunu biliyorsunuz. Bu nedenle çocuğunuz, hedefini belirledikten sonra uygun çalışma programını, etkili ve sürekli bir biçimde uygulayarak başarıya ulaşabilir. Ben bu zorlu yolculuğun her aşamasında yazılarımla sizin yanınızda olacağım.


Çocuğunuzun SBS yada ÖSS’yi kazanabilmesinde çok sistemli bir çalışma, motivasyon, başarma isteği, rekabet etme gücü gerekiyor. Ama bunların tümünü birden başarabilmesi için de özgüven ve yaratıcılık şart. SBS ve ÖSS’in en önemli ortak özelliği; sorularının bazılarının bilgiye dayalı olması, büyük bir bölümünün ise mantık yürütme ve muhakeme gücü gerektirmesi.

Bu yetenek ve becerilerin gelişebilmesi için de sizin desteğinize ihtiyacı var. Bu desteği önce ona olan sevginiz, saygınız, ilginiz; günlük yaşam içindeki tutumlarınız, davranışlarınız; ders çalışma ortamı hazırlamanız, öğretmenleriyle iletişim içinde olmanız v.b. pek çok şekilde verebilirsiniz (bu güne kadar olduğu gibi).

İşte Yapabilecekleriniz:

Çocuğunuzla birlikte bir konuda karar verirken başka seçeneklerin olup olmadığı konusunda onu geliştirmeye özendirin.

Çocuğunuzun hobilerini destekleyin ve özendirin.

Her fırsatta çocuğunuza güvendiğinizi ona belli edin.

Birden fazla çocuğunuz varsa onlara eşit davranmaya çalışın.

Çocuğunuzun ülkemizle ilgili temel bilgilerini geliştirin.

Ailece yurt ve dünya olaylarını tartışın.

Evinizde çok sayıda kitap, dergi ve gazete bulundurun. Karşılıklı olarak okuduğunuz yazıları birbirinizle paylaşın.

Evinizde bir yerküre ve bir dünya haritası bulundurun.

Çocuğunuzla birlikte kitap okuma saatleri yapın.

Ansiklopedi ve çeşitli kaynakların kullanımında destek olun.

TV programlarında seçici olun. Belgeseller, kaliteli haber programları, içeriği zengin – izleyiciye bir şeyler katabilen, değerleri yok etmeyen- eğlence programları ve filmleri tercih edin. Daha sonra çocuğunuzun ilgisini çeken bu programlar hakkında fikir alışverişinde bulunun.

Haftanın belli günlerinde çocuğunuzun genel durumu hakkında öğretmenlerinden bilgi alın. Ara sıra okula sadece çocuğunuzu ziyaret etmeye gidin.

Tarihi yerleri gezin ve bu konuda yazılmış dergi, kitap, broşürler ile ders kitaplarından yararlanarak bilgilerinizi artırın (bu şekilde çocuğunuzla farklı bir etkinlik paylaşmış olursunuz).

Okulun gezi düzenlediği yerlere çocuğunuzu götürün.

Ev içinde bir tamirat yapılırken fizik; marketten alış veriş yapılırken kimya; gelir gider hesabı yaparken matematik; konuşurken dil bilgisi ve Türkçeye hakim olma; aile büyükleriyle sohbet ederken tarih; tabiat ve çevre gezilerinde ise coğrafya bilgileri somutlaşır. Günlük hayatta her fırsatta çocuğunuzun edindiği bilgileri kullanma fırsatı yaratın. Sorular sorun, tartışın, sohbet edin.

Aile içinde çocuğunuzun hak ve sorumluluklarını belirgin hale getirin. Aile, toplumun küçük bir parçası olduğu için aile içindeki sistem, çocuğunuzun olaylara ve toplum içindeki tüm sistemlere daha gerçekçi bakmasını sağlayacak; mantık yürütme ve muhakeme yapabilme becerisini geliştirecektir.

Ortak ilgilerini paylaştığı akran grubu ile biraraya gelebilme olanakları hazırlayın. Bunun süresini çocuğunuzla birlikte belirleyin.

Mutlaka ders çalışma programının gerçekçi olmasına, dinlenme ve çalışma zamanlarının dengeli olmasına dikkat edin.

Yerine göre sizin bilginizden daha iyi olabilen çocuğunuzun bilgisine saygı gösterin.

Çocuğunuzun, aile çevresi dışında model olabilecek başarılı kişilerle tanışmasını sağlayın.

Çocuğunuzun herhangi bir konuda olan yeteneğini geliştirmesi konusunda ona zaman ve fırsat yaratmaya çalışın.


Kategoriler

- evlilik - Saglik - çocuk - Cocuk Psikolojisi - Duygu ve Düsünce Yazilari - kadın - sağlık - Bebek ve Cocuk Sagligi - SEVGİ - Rasûlüllah - aile - mutluluk - Cocuk Gelisimi - anne - Sevgi - Diyet - çocuk gelişimi - Dekorasyon - Gebelik - hastalik - bebek - diyet - Hastaliklar - evlilik - kanser - Şifalı Bitkiler - erkek - cocuk egitimi - çocuk hastalıkları - Cilt Bakimi - Aşk - Gülay Atasoy - güzellik - Güzellik - Peygamber - kalp - baba - beslenme - hayat - aşk - Kadin Hastaliklari - Mutfak - müslüman - Islam ve Kadin - Senai Demirci - Şiir - tedavi - Alternatif Tib - Mehtap Kayaoğlu - dua

MollaCami.Com