Kadın | Konular | Kitaplık | İletişim

Doğuştan Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı

Yeni doğan bebeğinizin bir veya iki gözündeki sulanma ve çapaklanma, doğuştan gözyaşı kanallarının tıkanıklığının belirtisi olabilir. Sık karşılaşılan bu durum, bebek 1,5 yaşına gelene kadar basit tedavi girişimleriyle düzeltilebilir. Geç kalınması durumunda ameliyat gerekir.

Gözyaşı gözümüzü sürekli ıslak tutan bir salgımızdır. Üst göz kapağımızın dış kısmında, kaşımızın hemen altında bulunan gözyaşı bezleri tarafından salgılanır. Gözümüzün burun köküne yakın, iç kısmındaki 2 adet küçük kanalla gözyaşı kesesine ve oradan da burun içine boşalır. Bu boşalma kanallarındaki herhangi bir tıkanıklık “gözyaşı kanal tıkanıklığı “ olarak tanımlanır.


NEDEN VE NASIL OLUR..?

Gözyaşı boşaltım kanallarındaki tıkanıklık, enfeksiyon, travma gibi değişik sebeplerle, her yaşta olabilir. Doğuştan olanların nedeni, bebeğin anne karnındaki gelişimi sırasında gözyaşı kanallarının oluşumunu tamamlamamasıdır. Genellikle sorun, gözyaşı kesesinin buruna açıldığı yerdeki zarın delinmeden, bebeğin doğmasıdır. Bu durumda gözyaşı buruna boşalamaz.

BELİRTİLERİ NELERDİR..?

Doğumdan itibaren bebeğin tek veya iki gözünde birden sulanma ve çapaklanma olur. Teşhis bir göz doktoru tarafından doğrulanmalıdır.

TEDAVİ AŞAMALARI NELERDİR..?

Tedavi birkaç aşamadan oluşur. İlk olarak masaj uygulaması yapılır. Burada amaç, kanal içerisindeki hidrostatik basıncı arttırarak tıkalı olan kanalın açılmasını sağlamaktır. Bu sırada gerekli göz damlaları da kullanılır. Masaj ve damla tedavisi, bebek 12 aylık olana kadar uygulanır. Bu zaman içinde %95 vakada kanalın açıldığı görülmüştür.

Ancak masaj ve damla tedavisine karşın başarılı olunmazsa, genel anestezi altında ince bir sonda ile kanal açılmaya çalışılır. Bu basit bir cerrehi girişimdir ve bebek 12-18 ay arasındayken uygulanabilir. Tedavide geç kalınmaması önemlidir. Çünkü bebek 18 aylık olmadan önce basit bir girişimle düzeltilebilen bu problem, ileri yaşlarda ameliyatı zorunlu kılar.

Op.Dr. Özgür Leylek


Kategoriler

- evlilik - Saglik - çocuk - Cocuk Psikolojisi - Duygu ve Düsünce Yazilari - kadın - sağlık - Bebek ve Cocuk Sagligi - SEVGİ - Rasûlüllah - aile - mutluluk - Cocuk Gelisimi - anne - Sevgi - Diyet - çocuk gelişimi - Dekorasyon - Gebelik - hastalik - bebek - diyet - Hastaliklar - evlilik - kanser - Şifalı Bitkiler - erkek - cocuk egitimi - çocuk hastalıkları - Cilt Bakimi - Aşk - Gülay Atasoy - güzellik - Güzellik - Peygamber - kalp - baba - beslenme - hayat - aşk - Kadin Hastaliklari - Mutfak - müslüman - Islam ve Kadin - Senai Demirci - Şiir - tedavi - Alternatif Tib - Mehtap Kayaoğlu - dua

MollaCami.Com