Kadın | Konular | Kitaplık | İletişim

Abdullah İbn Abdişems´in kızı Eş-Şifâ (radiyallahu anha)

Hicretten önce müslüman olmuş, Peygamber´e [S.A.V) bey´at et­miştir. Akıllı ve faziletli kadınlar sahâbîlerdendi. O Medîne´ye hicret edince, Rasûlüllah [S.A.V) onu Medine´deki oymaların yanında bulu­nan bir eve yerleştirdi. Oğlu Süleyman´la birlikte oraya yerleşti. Araplar arasında yazı yazmanın az olduğu bir sırada Arapça yazı yazardı.

Cahiliye devrinden kalma bir muskası vardı. [Nemle) hastalığına tutulmuştu. Bu muskayı onun için takıyordu. [Âsim´m ifadesine göre Nemle hastalığı taşra Türkçesinde Siyircik ve Isırga adıVeriIen ateşli ve bulaşıcı bir nevi sivilcelerdir.)

Eş-Şifa Bİnt Abdillah şöyle demiştir:

? Ya Raşûlellah! Ben Cahiliye´de muska yazardım.. Onları sana göstermek istiyorum.

Basûlüllah (SAV):

? Göster bakalılm, dedi.

Eş-Şifa Bint Abdillah muskasını Rasûlüllah´a gösterdi. Rasûlüllah (SAV) mü´minlerin annesi Hafsa Bint Ömer´in yanına girdi. Eş-Şifa Bint Abdtilah da onun yanındaydı. Ona şöyle dedi :

? Yazı yazmayı öğrettiğin gibi Nemle (Karınca) muskasını Haf-sa´ya da öğret.

Rasûlütlah (S.A.V) Ummu Süleyman´ı [eş-Şifa´yO ziyaret eder ve onun evinde öğle uykusuna yatardı. Ummu Süleyman Rasûlüllah´ın yat­ması için bir yatak ve izar hazırlamıştı.

Eş-Şifa Bint Abdiliah Rasûlüliah´a :

? Ya Rasûlüllah! Hangi amel daha faziletlidir? diye sordu. Peygamber [S.A.V) de şöyle cevap verdi:

? Allah´a iman, onun yolunda cihad ve makbul olan hac.

Eş-Şifa Bint Abdillah şöyle anlatır:

? Rasûlüllah´a [S.A.V) geldim. Yerinde bulamadığımdan bana ye­rinde bulunmayışının sebebini açıklamaya başladı. Ben de sitem et­meye devam ettim.. Namaz vakti geldi. Yanından çıktım. Şurahbîl İbn Hasene´yle evli olan kızımın yanına gittim. Şurahbîl´in evde olduğunu gördüm. Ona: Namaz vakti geldi, sen hâlâ evde misin? demeye başla­dım. O da : Teyze! Bana sitem etme! Çünkü üstüme örtecek tek bir-şeyim vardı. Onu da Rasûlüllah Ödünç aldı. Bunun üzerine şöyle de­dim: Anam, babam sana feda olsun. O bu haldeyken ve ben bilmeden ona sitem mi ediyorum.

Şurahbil İbn Hasene: Yamalı bir kadın elbisesinden başka hiçbir şey yoktu, demiştir.

Eş-Şifâ, yavaş yürümek, yavaş konuşmak gibi riyakâr tavırları olan birtakım zevat görüp :

? «Bunlar kimlerdir?» diye sorduğunda:

? «Bunlar zâhidlerdir,» şdklinde cevap verilince :

? «Hz. Ömer, Allah hakkı için bir söz söylediği vakit işittirir. Yü­rüdüğü vakit süratli yürür, dövdüğü adamı incitirdi. Bununla birlikte kendisi gerçek bir zâhid idi.» demiştir. [1]







--------------------------------------------------------------------------------

[1] Abdulaziz eş-Şennavi, Sahabe Hayatından Tablolar (Hanım Sahabiler), Uysal Kitabevi: 376-377.


Kategoriler

- evlilik - Saglik - çocuk - Cocuk Psikolojisi - Duygu ve Düsünce Yazilari - kadın - sağlık - Bebek ve Cocuk Sagligi - SEVGİ - Rasûlüllah - aile - mutluluk - Cocuk Gelisimi - anne - Sevgi - Diyet - çocuk gelişimi - Dekorasyon - Gebelik - hastalik - bebek - diyet - Hastaliklar - evlilik - kanser - Şifalı Bitkiler - erkek - cocuk egitimi - çocuk hastalıkları - Cilt Bakimi - Aşk - Gülay Atasoy - güzellik - Güzellik - Peygamber - kalp - baba - beslenme - hayat - aşk - Kadin Hastaliklari - Mutfak - müslüman - Islam ve Kadin - Senai Demirci - Şiir - tedavi - Alternatif Tib - Mehtap Kayaoğlu - dua

MollaCami.Com