Kadın | Konular | Kitaplık | İletişim

Nasıl bir kayınvalidesiniz?

Alo Anneciğim akşama sizi yemeğe bekliyoruz."

"Ay yavrum neden zahmet ediyorsun?"

"Aşk olsun anneciğim ne zahmeti?"

"Sen çalışıyor ve yoruluyorsun. İşten gelip bir de bize sofra mı hazırlayacaksın? Sana kıyamam. Siz bize gelin."

"Zaten hep biz geliyoruz anneciğim. Bugün de siz buyurun. Babamın da ellerinden öperim. Haydi hoşça kal."

"Ah! Benim sevgili gelinim. O kadar yoğun işin arasında nasıl hazırladın bu yemekleri? Ellerine sağlık ne güzel şeyler. Bu yemeği baban çok sever. Ben ne kadar şanslı bir insanım. Allah oğluma senin gibi bir eş, bana da böyle bir gelin nasip etmiş."

"Ben de senin gibi bir kayınvalideye sahip olduğum için şanslı bir gelinim. Sen benim kayınvalidem değil annemsin, annem."

Evet, az da olsa böyle gelin ve kayınvalidelere rastlanıyor. Kayınvalidelerden gelinlere sevgi, gelinlerden de kayınvalidelere saygı akıyor. Durum böyle olunca iki uyumlu kadın arasında yaşayan erkek de mutlu ve huzurlu oluyor.

Fakat nedendir bilinmez böyle mutluluk dururken gelinler ve kayınvalideler çoğu kez güç savaşına giriyor. Ya kayınvalide oğlunu geliniyle paylaşmak istemiyor ya da, gelin kayınvalidesini sevmiyor. Kocasını kayınvalidesinden uzaklaştırmaya çalışıyor.

Genelde kayınvalidenin geline hükmetmek istemesi oğlunun evinde hükümranlık kurma çabası eşlerin arasını açıyor. Sürekli geline yapılan sataşmalar eşler arasındaki sevgiyi yıpratıyor. Yıpranan sevgi ise zamanla yok oluyor. Ne acı ki, çoğu kez eşler soluğu mahkemede alıyor. Sayısız aile bir hiç uğruna yıkılıyor. Gelinler, çocuklar ve eşler perişan oluyor.

Kimi avukatların ifadelerine göre boşanmaların ilk sıralarını kayınvalide-gelin anlaşmazlığının aldığı ifade ediliyor. Sağlık üzerinde yapılan araştırmaların neticesinde de kaynana problemiyle yaşayan gelinlerin, tansiyon, şeker ve kalp krizi geçirme riskinin diğerlerine oranla üç kat daha fazla olduğu belirtiliyor.

Prof. Hiroyasu İso, "çeşitli aile rollerini üstlenmekten kaynaklanan stresin" kadının bu hastalıklara karşı hassasiyetini önemli ölçüde artırdığını söylüyor. Japon bilim adamları 1990-2004 yılları arasında, aile hayatının sağlık üzerindeki etkisini anlamak için sağlıklı orta yaştaki 91 bin kadın ve erkek üzerinde 14 yıl süren araştırma yapıyor. Bu araştırma kapsamındakilerden 671'inde koroner damar hastalıkları görülüyor. 339 kişi kalp hastalığından ölürken 6.255'inin diğer sebeplerden hayatını kaybettiği tespit ediliyor.

Bütün bunlar göz önünde tutulduğunda kayınvalidelere büyük görev düşüyor. Hiçbir kayınvalide oğlu evlendikten sonra onun evine karışmamalı, onun büyüdüğünü, ayrı bir birey olduğunu kabullenmeli. Oğlunun avuçlarının içinden kayıp gittiğini değil, hayata karıştığını düşünmeli ve onun mutluluğunu farkına varmadan yıkmamalıdır. Çünkü hiçbir anne bilerek evladının mutsuz olmasını istemez. İyilik zannıyla fenalık yaptığının farkına varmaz. Akıllı bir kayınvalide eğer oğlunu seviyorsa gelinini sevmeli ve onunla iyi geçinmeli ki, oğlu mutlu olsun. Mutlu yuvalardan mutlu bireyler yetişsin.
Gülay Atasoy

Allah, herkese bu şekilde kayınvalide ve gelin olmayı nasip etsin..

Allah, herkese bu şekilde kayınvalide ve gelin olmayı nasip etsin..

Amin...
Paylaşım için teşekkürler.

bu site ile yeni tanıştım ne kadar memnun oldum anlatamam keşke bütün gelin ve kaynanalar okuypda hayatlarına geçirebilseler ianşallah ben sevgi dolu bir kaynana olurum
gelinimde sevgili ve saigılı bir insan olur İNŞALLAH

Kayınvalide esasen "Kaim ana" demek, yani anne yerine geçen,anne yerinde hazır olandır. Rabbim Allah korkusu olan kişilerle karşılaştırsın cümlemizi.

Yorumunuzdan anlayabildiğim kadarıyla, bilinçli bir annesiniz, umarım iyi niyetli ve bilinçli bir kayınvalide olursunuz :)

Emeğinizeve inceliğinize sonsuz teşekkürler..hassas konular..
ben 8 yıllık evliyim ve bu süreçte,ilk üç yıldan sonra araya giren bir buçuk yıllık bir ayrılık süreci var.
Ne yazıdaki gibi birgelin,ne de öyle birkayınvalide olmak istemiyorum.Çok hümainst olmak yerine biraz realist olmak,olası hayat şartlarına karşı daha iyi hazırlıyor insanı ve hiç kimseye peşin ve bol keseden değer vermemek gerek..saygıyla ve kişilik sınırlarını ihlal etmeden,herkesin hayatında,senarist değil,rehber olarak yer almak lazım,evet ben de anneyim (erkek)ömrüm varsa kayınvalide olacağım ancak bu konuda şimdiden farkındalığımı artırmaya çalışıyor ve hakka girmemek için duamı eksik etmiyorum.
Herkes kendince iyi olmaya çalışıyor ama aynı tilki ile leylek hikayesindekine benziyor bazıları ve yine çivili tahta hikayesindeki gibi tahtadaki çiviler çıkınca akıl başageliyor ama malesef delikler yerinde duruyor...
kısacası,anlayamadığım şu ki;baştan olması gereken mesafe,sevgi vb.bazı acılar yaşandıktan sonra,soğuklukla beraber giriyor araya.
Demek ki;hayat çizgimizi çizdikten ve ayaklarımızın üzerinde durduktan sonra yola çıkmak gerek..yine de bazı şeyler olasıdır,kul kurar,kader gülermiş:)neticede imtihan dünyasındayız ve ne cennet ucuz,ne de cehennem lüzumsuz ancak...erkek ve kadının ve ailelerindeki her bir ferdin bu konuda iyi niyetli,sabırlı ve bilinçli olmaları şart!kazalarda da eşlerin birbirine destek olmaları çok önemli,evliliğin temeli olan GÜVEN duygusunu etkiliyor...
evet,hayat kitaplardaki gibi değil,teori ile pratik farklı ancak;bu da kişinin farkındalığı ve gayretiyle,azmiyle bilgisini özele indirgeme,olayları bu bilinçle karşılama yetisiyle alakalı diye düşünüyorum ve şahsen bu konuda bol bol okuyorum ve faydasını görüyorum.Bu alandaki bütün yazarlara da sonsuz şükranlarımı sunuyorum.
Hepimiz,yaratıcımıza sunacağımız hayat kitabımızın yazarıyız:)Herkese Başarılar diliyorum:)

selamun aleykum Allah gercekten hikayedeki gibi gelin kaynana olmayi nasip etsin ben tam 7 aylik gelinim ve ayni hikayedeki gibi kaynana gelindik ben kaynanami bi oz annemmis gibi gordum benimsedim oda beni oz kizindan ayirt etmiyordu ama hep ortaligi karistiran gorumcem oluyordu adeta abisini benden kiskaniuor o kiskanmasin diye yaninda rahat rahat sakalasamiyorduk bile ama hersey bi yere kadar gorumcem benden 3 yas kucuk artik bu kiskanclik huysuzluk gelip satasmalar insanda sabir birakmiyor sonunda cok buyuk kavga ettik bundan en cok etkilenende esim oldu surekli bana alttan almami soyluyordu ama herseyin bi siniri var diye dusunuyorum esim babasioni cok kucuk yasta kaybetmis hep iyi seyler dusunmeye calistim ama bi yere kadar onun yuzunden esimle aramiz her firsatta aciliyor simdide ustelik kayinvalidem bile eskisi gibi degil insanlar cok cabuk degisiyor gercekten bende eskisi gibi degilim artik herseylerine karsilik veriyorum bazende cok saygisizca davraniyorum ama benim boyle olmamin en buyuk sebebi onlar onlarin yuzunden esimle de aramiz acildi bildigim tek sey ne kadar ayri olursaniz o kadar iyi ev evin ustune kesinlikle olmuyor uzakta olsunlar sayginiz kaybolmasin ayni evde kesinlikle olmuyor ama benim o sansim yok malesef allah butun gelin ve kaynanalara gecim bollugu versin allahin rahmeti ve bereketi uzerinize olsun

aynı dert bende de war ne yapacağımı bilemiyorum .. 28 aylık evliyim .. bütün hıncımı sinirimi 1,5 yaşındaki çocuğuma bağırarak çıkarıyorum sonrada çok pişman oluyorum .. ev ev üstüne kesinlikle olmuyor ve insanlar çok çabuk değişiyor .. allahıma dua ediyorum onunda kızı var ben ne yaşadıysam yaşayacaksam allah onlarada nasip etsin ..

Allah kolaylık versin, sabretmek gerek, çocuğa yöneltmeyin davranışlarını

ben 2 aylık evliyim birlikte otuyuorum ama hep tatlı dil olursa geçinebiliyoruz.nesela bi yere gittiğimiz zaman eşimle,özgür değiliz aksam gec dönunce surat asıyolar ,eşim tek cocuk hem o tarafı hem bnı ıdare edıyo.kirada oturmamak içn birlkte otryoruz ama bn artık sadece eşimle kendım herseye krr vermek ıstıyorum kımsenın karısmasını ıstemyrm. ne ypmm lazım daha ck yenıyım


Kategoriler

- evlilik - Saglik - çocuk - Cocuk Psikolojisi - Duygu ve Düsünce Yazilari - kadın - sağlık - Bebek ve Cocuk Sagligi - SEVGİ - Rasûlüllah - aile - mutluluk - Cocuk Gelisimi - anne - Sevgi - Diyet - çocuk gelişimi - Dekorasyon - Gebelik - hastalik - bebek - diyet - Hastaliklar - evlilik - kanser - Şifalı Bitkiler - erkek - cocuk egitimi - çocuk hastalıkları - Cilt Bakimi - Aşk - Gülay Atasoy - güzellik - Güzellik - Peygamber - kalp - baba - beslenme - hayat - aşk - Kadin Hastaliklari - Mutfak - müslüman - Islam ve Kadin - Senai Demirci - Şiir - tedavi - Alternatif Tib - Mehtap Kayaoğlu - dua

MollaCami.Com