Kadın | Konular | Kitaplık | İletişim

Hamileler için sağlıklı beslenme önerileri!...

Anne adaylarının gebelik süresince dikkat etmesi gereken sırlar...

Hamilelik kadın hayatının en özel dönemlerinden biridir. Bu dönemi nasıl geçireceğimiz de bizim elimizdedir. Psikolojimiz, hareketlerimiz ve beslenmemiz süreci en çok etkileyen unsurlardır. Beslenme konusunda tıbbın ilerlemesiyle her gün başka yeni konular hakkında bilgilenmekteyiz. Bu bilgileri hamilelik döneminde uygulayabilirsek sağlıklı bir hamilelik geçirmek tabii ki mümkündür.

GELENEKLERİN ETKİSİ
Öğrenilen bilgilerin dışında bir de geleneklerden gelen davranış örnekleri vardır. 'İki canlısın ye' , 'kendin için yemiyorsan bebek için ye' gibi söylemleri sıkça duyarız. Sadece duymakla da kalınmaz bunların etkisi altında da kalınır. Öncelikle şunu bilmeliyiz. Biz ne yersek yiyelim ya da yemeyelim bebek ihtiyacı olan tüm besinleri anneden karşılar. Bu durumda eğer annenin depoları yeterli değilse annede yetersizlikler ortaya çıkar. Demek ki bu dönemde anne bebek için değil daha çok kendisi için beslenir. Diğer taraftan böyle düşünerek hiç beslenmemekte yanlış olur. Hamile olduğumuzu öğrendiğimiz gün itibariyle ya da öncesinde beslenme anlamında da hazırlıklarımızı yapmalıyız.

ŞEKERDEN UZAK DURUN
Ana öğünler genelde atlanmıyor ancak unutulan ara öğünler olabiliyor. Ara öğünlerinde en az ana öğünler kadar önemli olduğu unutulmamalıdır. Bunun iki nedeni vardır. İlki kan şekerimizi dengelemek, ikincisi ise bir sonraki öğüne çok aç oturmamak.

Öğünlerin dışında sıvı tüketimi hamileler için önemlidir. Fazla ödemlerin olmaması için yeterli miktarda sıvı alınmalıdır . En uygun sıvı da sudur. Günlük ihtiyaç ortalama 2 litredir.

Şeker içeren hiçbir besine vücudun ihtiyacı olmadığı unutulmamalıdır. Mümkün olduğu kadar uzak durulmalıdır.

Yağlı besinler kilo alımını kolaylaştırır . Sadece bu değişiklikler bile sağlıklı hamilelikler için önemli adımlardır...

BASiT ÖNERiLERLE SAĞLIKLI OLUN
Oysa hepimizin her gün evinde ve dışarıda tükettiği yiyeceklerde yapılacak küçük düzenlemelerle de sağlıklı beslenebiliriz :n Hepimiz bir şekilde ana öğünlerimizi yiyoruz. Bazen sokakta bir simit ve ayranla, bazen ev veya iş yerimizde sulu yemeklerle, bazen de canımızın çektiği başka yiyeceklerle. Aslında hepimizin her gün uygulaması gereken beslenme şeklini hamileler biraz zorunlulukları sebebiyle uyguluyor. Bu durum sağlıklı beslenmeye geçiş için bir avantaj olarak kullanılabilir. n En önemli öğün kahvaltıdır. Diğer öğünler nasıl atlanmıyorsa kahvaltıda düzenli yapılmalıdır. Bulantılar sabah daha yoğun olduğundan bazen hiçbir şey yenmeyebiliyor.

HAZIRLIK AŞAMASI
Hamileliğimizi önceden planlıyorsanız hekiminize danışarak folik asit başlamalısınız .Bebeğin beyin gelişimi için folik asit çok önemli ve gerekli. Türk kadınlarında sıkça görülen anemi'den dolayı demir takviyeleri de gerekebilir.

Doğru beslenmek önemli çünkü bu döneme özel hastalıklar gelişebiliyor. En belirginleri gebelik hipertansiyonu ve gebelik şekeri. Bu iki önemli hastalık doğru beslenmeyle dengelenebiliyor. Tıp bilimiyle geleneklerin en sık çatıştığı konulardan biri hamilelikte alınması gereken kilolardır. Bilim der ki hamilelik dönemini 9-14 kiloyla kapatmak uygundur.

Peki fazla kilo alırsak ne olur ?

Fazla kilo almanın bebeğe faydası yoktur.

Doğum zorlaşabilir.

Alınan kiloların verilmesi güç olduğundan anne depresyona girebilir. Sağlıklı ve yeterli kilolar alındığı zaman gebelik sonrası, özellikle emzirme döneminde bu fazla kilolar hiçbir şey yapmamıza gerek kalmadan gider.




Hazırlayan: Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Şafak AKÇAYOĞLU

Hamileler balık tercih ederken serinlerde bulunan balıkları civa olma ihtimali olma nedeniyle tercih etmemelidirler


Kategoriler

- evlilik - Saglik - çocuk - Cocuk Psikolojisi - Duygu ve Düsünce Yazilari - kadın - sağlık - Bebek ve Cocuk Sagligi - SEVGİ - Rasûlüllah - aile - mutluluk - Cocuk Gelisimi - anne - Sevgi - Diyet - çocuk gelişimi - Dekorasyon - Gebelik - hastalik - bebek - diyet - Hastaliklar - evlilik - kanser - Şifalı Bitkiler - erkek - cocuk egitimi - çocuk hastalıkları - Cilt Bakimi - Aşk - Gülay Atasoy - güzellik - Güzellik - Peygamber - kalp - baba - beslenme - hayat - aşk - Kadin Hastaliklari - Mutfak - müslüman - Islam ve Kadin - Senai Demirci - Şiir - tedavi - Alternatif Tib - Mehtap Kayaoğlu - dua

MollaCami.Com