Kadın | Konular | Kitaplık | İletişim

Türk kadınları erken menopoza giriyor

Türk Jinekoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, menopoza girme yaşının Türk kadınları arasında Avrupa ülkelerine göre daha düşük olduğunu belirterek, "ABD'deki kadınlar ortalama 52, Avrupa'daki kadınlar 50, Türkiye'deki kadınlar ise 46-47 yaşlarında menopoza giriyor" dedi.

Tıraş, 18 Ekim Dünya Menopoz Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kadınların aylık adet kanamalarının doğal yolla bitmesinin ve yaklaşık 1 yıl boyunca adet görülmemesinin "menopoz" olarak tanımlandığını belirterek, bu süre içinde yumurtalıkların kadınlık hormonları olan östrojen ve progesteron salınımını yavaşlattığını ve bir süre sonra üretimini durduğunu söyledi.

Her adet döneminde, kadının mevcut yumurtalarının bir ya da ikisinin canlı oluşturabilecek kadar olgunlaşarak döllenmek üzere yumurtalık dışına atıldığını anlatan Tıraş, yumurtaların tükenmesiyle menopozun oluştuğunu kaydetti.

Tıraş, menopoza girişi etkileyen en önemli faktörlerin kalıtım ve ırk olduğunu belirtti.

Menopozun ilk belirtilerinin 40-50 yaşları arasında kendini gösterdiğini ve 50 yaşına doğru da ortaya çıktığını anlatan Tıraş, bu dönemde östrojen hormonunun eksikliğine bağlı sıkıntı, ateş basması, terleme, uykusuzluk, eklem ağrıları, sinirlilik, unutkanlık, depresyon gibi günlük yaşamı etkileyen değişikliklerin yanı sıra çok daha ciddi hastalıklarla karşılaşıldığına dikkati çekti.

Tıraş, kemik erimesi (osteoporoz), kalp-damar sistemiyle ilgili rahatsızlıklar ve tüm organlarla ilgili kanserlerin görülebildiğini belirterek, "Özellikle menopoza geçiş döneminde rahim zarı kalınlaşması ve rahim kanseri olasılığı, menopoza girdikten sonraki dönemde de yumurtalık kanseri ve diğer kanser türlerinin görülme sıklığı artıyor" dedi.

Kadınların, menopoza girdikten sonra da düzenli jinekolojik muayeneye gitmelerinin önemli olduğunu vurgulayan Tıraş, "menopoz sonrasında da her kadın yılda bir kez PAP simir testi yaptırmalı, ultrasona baktırmalı, mamografi çektirmeli, kemik yoğunluk testi ve kan tahlili yaptırmalı" diye konuştu.

Kadınların, menopoza girmesiyle birlikte doğurganlığının bitmesi ve hormon tedavisine ilişkin ön yargı nedeniyle, hormon tedavisine sıcak bakmadığını ancak bunun yersiz bir korku olduğunu belirten Tıraş, şunları kaydetti:

"Alınan östrojen hormonunun meme kanseri yapacağı endişesini taşıyorlar. Bu doğru değil. 7 yıllık çalışmalar, östrojen hormonunun rahmi alınmış kadınlara tek başına verildiğinde meme kanseri oranlarında artış değil düşme olduğunu göstermiştir. Rahmi alınmamış bir kadına ise östrojenle birlikte bir de progestoron hormonu verildiğinde meme kanseri oranlarında bir miktar artış olmaktadır. İlk 5 yıla kadar hormon tedavilerinin meme kanseri riskini artırmadığı biliniyor. 5 yıldan sonra da 10 binde 7 gibi küçük bir artış görülüyor."

Sayin Doktorum,

50 yasinda cocugu olmayan bir bayanim. Son 6 aydir adetlerim gecikmeli (2 - 3 ay geç) olmaktadir. Sagligim yerinde olup, alkol ve sigara kullanmamaktayim. Kilom ve boy uzunlugum ideal (56kg, 170 cm) olup migren disinda herhangi bir sorunum yoktur.

Benim adet kanamasinin 4'üncü gününde yapilan tahlillerde E2 (Estradiol, Ostrojen) degeri 314.28 olarak çikti.

Doktorum bunun yüksek oldugunu belirterek, bir çok kötü sonuçlar getirebileceginden dolayi bana PRIMOLUT-N tablet (5 mg) önerdi.

Sizce de bu deger gerçekten çok yüksekmidir? Gerçekte adet dönemi takvimine göre benim yasimdaki saglikli bir kadinin Ostrojen degerinin kaç olmasi gerekli?

Eger sizde aile doktorumla ayni düsüncede iseniz, bu tabletten nekadar miktarda ve nekadar süre kullanmam gerekli? Eger baska bir düsüncede iseniz lütfen bana yazarmisiniz.

Bilgilendirmeniz ve yardimlariniz için çok tesekkürler.

E. Turhan


Kategoriler

- evlilik - Saglik - çocuk - Cocuk Psikolojisi - Duygu ve Düsünce Yazilari - kadın - sağlık - Bebek ve Cocuk Sagligi - SEVGİ - Rasûlüllah - aile - mutluluk - Cocuk Gelisimi - anne - Sevgi - Diyet - çocuk gelişimi - Dekorasyon - Gebelik - hastalik - bebek - diyet - Hastaliklar - evlilik - kanser - Şifalı Bitkiler - erkek - cocuk egitimi - çocuk hastalıkları - Cilt Bakimi - Aşk - Gülay Atasoy - güzellik - Güzellik - Peygamber - kalp - baba - beslenme - hayat - aşk - Kadin Hastaliklari - Mutfak - müslüman - Islam ve Kadin - Senai Demirci - Şiir - tedavi - Alternatif Tib - Mehtap Kayaoğlu - dua

MollaCami.Com