Kadın | Konular | Kitaplık | İletişim

Bebekteki kalp rahatsızlıkları belirlenebiliyor

Bebekteki kalp hastalıklarının, doğumdan önce anne karnında fetal eko yöntemi ile belirlenebildiğini ifade eden uzmanlar, erken teşhisin önemli bir avantaj sunduğunu ve doğumdan sonra yapılan ameliyatlarda yüzde 95 başarı elde edildiğini belirtti.

Tedavi edilen bebeklerin sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürebildiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Sertaç Çiçek, "Bebeklerde çok çeşitli kalp hastalıklarına rastlayabiliyoruz. Bunların en yaygını kalpte delik olması. Gelişen teknoloji sayesinde artık anne karnında, kalp gelişmesini tamamladıktan sonra rahatlıkla bu hastalıkların teşhisini koyabiliyoruz. 'Fetal ekokardiyografi' dediğimiz yöntemde, ses dalgaları vasıtasıyla bebeğin anne rahmindeyken kalp ve dolaşım sistemini değerlendiriyoruz. Hamileliğin 16-18'inci haftasında kalpte bir sorun olup olmadığı belirlenebiliyor. Doğumdan sonra ameliyat olan çocukların yüzde 95'i tedavi sonrası hiçbir ciddi sorun olmadan, sağlıklı olarak hayatlarını sürdürebiliyor" dedi.

Özellikle risk faktörü taşıyan hamileliklerde bebeğin kalbinin anne karnında taranmasının önemini vurgulayan Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Dr. Resmiye Töre Beşikçi ise, "Doğumsal kalp hastalıkları olan bebekleri bazen doğar doğmaz ameliyat etmek gerekiyor. Bu ameliyatlar içinse özel eğitimli ekipler, ciddi bir altyapı ve ileri teknoloji gerekiyor. Erken teşhis konduğunda doğum buna göre planlanabiliyor. Anne karnındaki bebeğin kalbinin ayrıntılı olarak taranmasıyla, kalbin yapısı, çalışması ve ritmi detaylı olarak incelenebiliyor. Amacımız hastalığı erkenden belirlemek. Örneğin, kalbin sol tarafının gelişmesinin eksik kaldığı "hipoplastik sol kalp sendromu' dediğimiz önemli bir hastalık var. Bu, erkenden tanımak istediğimiz en önemli hastalıklardan biri. Ayrıca kalbin içindeki kapakların oluşmaması ya da kapalı durumda olması, kalbin 2 veya 3 odacıklı olması, ana atardamarların ters olarak çıkması gibi hayatı tehdit edici ciddi sorunları belirlemeye çalışıyoruz. Bu incelemede kalbin içindeki kitle ve tümörleri de belirleyebiliyoruz. Fetal ekokardiyografinin anne ve bebek sağlığı için herhangi bir zararı olmadığını özellikle belirtmek isterim" diye konuştu.


Kategoriler

- evlilik - Saglik - çocuk - Cocuk Psikolojisi - Duygu ve Düsünce Yazilari - kadın - sağlık - Bebek ve Cocuk Sagligi - SEVGİ - Rasûlüllah - aile - mutluluk - Cocuk Gelisimi - anne - Sevgi - Diyet - çocuk gelişimi - Dekorasyon - Gebelik - hastalik - bebek - diyet - Hastaliklar - evlilik - kanser - Şifalı Bitkiler - erkek - cocuk egitimi - çocuk hastalıkları - Cilt Bakimi - Aşk - Gülay Atasoy - güzellik - Güzellik - Peygamber - kalp - baba - beslenme - hayat - aşk - Kadin Hastaliklari - Mutfak - müslüman - Islam ve Kadin - Senai Demirci - Şiir - tedavi - Alternatif Tib - Mehtap Kayaoğlu - dua

MollaCami.Com