Kadın | Konular | Kitaplık | İletişim

Kriz mutfağımıza girmesin..!!

Son bir aydır gerek dünya gerekse Türkiye gündemlerinden düşmeyen kriz sözcüğü televizyonlardan mutfak gündemimize kadar taşındı. Kapitalist olmasa da tüketim toplumunun koltuğunu sallayan bu kriz, büyük çerçevede ülke ekonomisini etkilese de özelde ev içi harcamalarımızı yeniden gözden geçirmemize sebep oldu.Kriz sözcüğünün sıkça tekrarlanması ile artık neleri ihtiyaçtan, neleri pazarlama stratejilerinin ürünü olan heveslerden aldığımızı düşünür hale geldik.
Ülke ekonomisi nasıl hükümetlerin sorumluluğunda ise, ev ekonomisi biz kadınlardan soruluyor. Küçük bir önlem sadece bütçemize değil, ülkemize de büyük bir yararı var. İşte bazı öneriler:

Alışverişe çıkarken kredi kartınızı evde bırakın. Yapılan araştırmalar sadece nakit para kullanarak yapılan harcamalarla aylık giderlerin % 24’ler oranında azaldığını gösteriyor.

Kullanmadığınız elektronik aletleri fişten çekin. Tek bir kırmızı ışık bile elektrik faturanızı yüksetebiliyor.

Haftalık yemek planı ve alışveriş listesi yapın ve markette bu listeye sadık kalın. Abonelik bedelinin 3-4 katına satılan dergilerden kaçının.

İşyerlerinize birkaç araba gitmek yerine aynı mahallede aynı yöne giden arkadaşlarınızla araçlarınızı dönüşümlü olarak kullanarak yakıt masraflarınızı azaltın.

Çöplerinizi geri dönüştürülebilecek ürünlere göre sınıflandırarak atın. Eğer semtinizde geri dönüşüm çöpü yoksa belediyenizden isteyin.

Atık yağlarınızı belediyenizin yağ toplama araçlarına teslim edin.

Normal ampulleriniz patladıklarında enerji dostu ampullerle değiştirin.

Dışarıda yemek yerine arkadaşlarınızı yemeğe davet edin. Bir çift tatlıyı getirsin, diğerleri içecekleri, siz de ana yemekle ilgilenin.

Kağıt havlu yerine, kumaş mutfak havlusu kullanın.

Odadan çıkarken ışıkları söndürün.

Pirinç, fasulye, mercimek, kuru bakla ve benzerlerini saklarken böcek oluşmasını önlemek için hava geçirmeyen kavanozlar kullanıp içine iki, üç defneyaprağı veya diş sarımsak koyun.

Ekmekler bayatladığı zaman robotta çekip galeta unu haline getirin. Dondurucuya atıp gerektiği zaman kullanın.

Yoğurdu hazır almak yerine kendiniz hazırlayın.

Yeşilliklerin dolapta çürümesini engellemek için yıkadıktan sonra kesip buzlukta saklayın.

Közlenmiş patlıcan salatası

Malzemeler: 4 adet büyük boy patlıcan, 4 adet büyük boy dolmalık kırmızı biber, 1-2 limonun suyu, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 4 adet çarliston biber, 3 adet küçük boy domates, 12 adet biberli yeşil zeytin, 2 çorba kaşığı doğranmış maydanoz.

Hazırlanışı: Dolmalık biberleri ve patlıcanları közleyin. Soğuduktan sonra kabuklarını soyup limon suyu ve zeytinyağını karıştırarak hazırladığınız terbiyenin içinde ezin. Domatesleri soyun, çarliston biberlerle beraber küp küp kesip karışıma ekleyin. Zeytinleri de halka halka kesip ekleyin.

Antep kebabı

Malzemeler: Yarım kg az yağlı kıyma (iki kere çekilmiş olursa daha iyi olur), 2 ekmek içi (ufalanmış), 1 yumurta, tuz, karabiber, maydanoz, yarım çay bardağı ayçiçeği yağı.

Hazırlanışı: Tüm malzemeleri iyice karıştırıp harcı yapın. Eğer zamanınız varsa bir gece buzdolabında bekletin, yoksa siz diğer malzemeleri hazırlayana kadar buzdolabında dursun. Diğer malzemeler 4 patlıcan, 8-10 sivribiber, 5-6 domates, 20-25 arpacık soğanı (veya 2-3 normal soğan), 1 baş sarımsak, yarım çay bardağı zeytinyağı. Patlıcanları yıkayıp alacalı soyun. Sivri biberlerin içlerini çıkarıp ikiye bölün. Domatesleri soyup halka halka doğrayın, soğan ve sarımsakları da soyun. Patlıcanları köfteyi hazırladıktan sonra soyacaksınız. Köfte harcını çıkarıp yuvarlak köfteler yapın. Patlıcanları alacalı soyun ama suya atmayın. Fırın kabına bir patlıcan, bir köfte olacak şekilde dizin sonra soğan, sarımsak ve biber karışımını üzerlerine serin en son olarak da domatesleri dizip yarım çay bardağı zeytinyağını gezdirin. Üzerini alümiyum folyoyla kapatıp önceden ısıtılmış 250 C0 fırının en alt sırasına yerleştirdiğiniz telin üzerine koyun. Yaklaşık bir saat köfteler ve patlıcanlar pişene kadar pişirin. Pişirme süresinin son on dakikasında alüminyum folyoyu çıkararak pişirin. Böylece üzeri kızarır.


zamanus.com


Kategoriler

- evlilik - Saglik - çocuk - Cocuk Psikolojisi - Duygu ve Düsünce Yazilari - kadın - sağlık - Bebek ve Cocuk Sagligi - SEVGİ - Rasûlüllah - aile - mutluluk - Cocuk Gelisimi - anne - Sevgi - Diyet - çocuk gelişimi - Dekorasyon - Gebelik - hastalik - bebek - diyet - Hastaliklar - evlilik - kanser - Şifalı Bitkiler - erkek - cocuk egitimi - çocuk hastalıkları - Cilt Bakimi - Aşk - Gülay Atasoy - güzellik - Güzellik - Peygamber - kalp - baba - beslenme - hayat - aşk - Kadin Hastaliklari - Mutfak - müslüman - Islam ve Kadin - Senai Demirci - Şiir - tedavi - Alternatif Tib - Mehtap Kayaoğlu - dua

MollaCami.Com