Kadın | Konular | Kitaplık | İletişim

ALLAH HAYSİYETİNİZİ ARTIRSIN...

Çocuk bir yandan dizini tutarak bir yandan da koşarak annesinin yanına gelir.Ağlamaktadır.Anne telaşla sorar:



-Ne oldu oğlum?

Çocuk:

-Düştüm, der.

Anne, gözlerinİ çocuğun pantalonuna doğru dikerek;

-Pantalonun daha yeniydi. Bakayım, yırtılmamıştır umarım.

Çocuk daha çok ağlar…
****************************

Şüphesiz bir anne babanın hayırlı evlada sahip olması önemli . Ama en az onun kadar önemli olan bir evladın hayırlı anne babaya sahip olmasıdır. Günümüzün maddi değerlerini hayatının önceliği yapmış yetişkinlerin, ebeveyn tutum ve davranışları da çocuklarına bu öncelikleriyle yansıyor. Bir anne olarak şundan eminim ki her ebeveyn çocuğunun iyiliğini ister. Ancak günümüzde “iyi”nin tanımı ve kriterleri konusunda çarpıklıklar var. Zihin dünyamızdaki değerler altüst olduğundan beri çocuklarımızı hayat yolculuğuna hazırlarken maddi olana doğru rota belirliyoruz. Onlara öncelikli hedef olarak ortaya koyduklarımız temel insani ve ahlaki değerlerden gittikçe uzaklaşıyor. Henüz okul çağına gelmemiş düşerek dizini yaralamış çocuğuna bir annenin ilgisi/sizliğini yukarıdaki yaşanmış örnekte gördük. Çocuğun burada öğreneceği tek bir şey var sahip olduğum “eşya” acıdan daha önemli...Bu çok küçük bir örnek sadece.Hayatın içinde küçücük bir ayrıntı .Ancak şunu unutmamak gerekir; çocukların zihin dünyası anne baba tarafından bu küçük ayrıntılarla oluşturuluyor.

Çocuklar okula başladıkları andan itibaren rota belirleniyor; Sınavlara en iyi şekilde hazırlanacak, en iyi okullarda okuyacak, yüksek kariyer ve statüye sahip olacak ve tabi ki bol parası olacak. Hayaller bunlardan ibaret…Bu hayallere kavuştuktan sonra anne babanın çocuğu için hayal ettiği eşin kriterleri de başarılı, kariyer sahibi, maddi imkanları iyi biri olarak belirleniyor.Anne babanın bu hayalleri çocuğun da hayalleri oluyor ve gerçekleşmesi için ne lazımsa yapılıyor.

Sahi burada bir şeyler eksik kalmadı mı? Hayatta ne yaparsa yapsın dürüstlüğün helal kazancın, merhametin, sevginin, kanaatin vefanın, haysiyetin öncelikli olduğunu/ olması gerektiğini gösterebildik mi çocuklarımıza?

*******************************
Bayram sabahlarında başucunda kırmızı papuçlarla uyanan çocuklardan olmadım.Ne ceplerimde bol bayram harçlıkları , ne de soframızda çeşit çeşit bayram yemekleri… Yine de çocukluğuma dönüp baktığımda çok şanslı olduğumu düşünürüm. Çünkü maddi değerleri hedef değil araç olarak belirleyen bir anne babaya sahibim.Anne babaların öncelikleri onların dualarında belli olur.Hatırlıyorum da (özel siparişlerimiz dışında) Bol kazanç statü kariyer için dua etmediler. O zamanlar anlamını tam olarak anlayamasam da annemden hep duyduğum bir dua vardı;”Allah haysiyetinizi artırsın!” Küçükken kuru bir şekilde amin der geçerdim.İyi bir şeydi herhalde haysiyet!

Kardeşim doktor olduğunda annem ve babamın dilinde yine aynı dua vardı; Allah haysiyetinizi artırsın! Yani ne olursanız olun, ne yaparsanız yapın, hangi mevkiye gelirseniz gelin onurlu, şerefli olun mesajıydı bu.

İnsan kaç yaşına gelirse gelsin başarılı işler yaptığında bunu anne ve babasının da onaylamasını istiyor. Her başarımızda anne ve babamıza gittik kardeşlerimle ve hep aynı duayı duyduk; Allah haysiyetinizi artırsın!

Esasen haysiyet sözlük anlamı olarak Arapça nerede anlamında ‘hayse’ kökünden gelen konum, statü belirleyen bir kelimedir. Kavram olarak anlamı ise bu konuma halel getirmeyecek davranışlarda bulunmanın adı haysiyet. Yani nerede , hangi statüde olursanız olun, bulunduğunuz konumda ahlaki değerlerden ödün vermeyerek, Türkçe sözlüklerde haysiyetin tanımlanmasında belirtildiği gibi şerefli ve onurlu olmak önceliklidir.

Kocaman kocaman adamların(!) yaptığı hırsızlıklarının adı yolsuzluk denilerek yumuşatıldığı ve bu durumda birazcık bile yüzlerinin kızarmadığını gördüğümden beri , helal lokma kavramını unutmuş insanlarla dolu günümüze baktığımda daha iyi anlıyorum haysiyetin ne demek olduğunu.Malum bir şeyin değeri yokluğunda daha iyi anlaşılırmış!

Bu bayram annemle babamın elini bir kez daha minnetle öpeceğim. Ve biliyorum yine aynı duayı alacağım:Allah haysiyetini artırsın kızım…



Necla Saydam


Kategoriler

- evlilik - Saglik - çocuk - Cocuk Psikolojisi - Duygu ve Düsünce Yazilari - kadın - sağlık - Bebek ve Cocuk Sagligi - SEVGİ - Rasûlüllah - aile - mutluluk - Cocuk Gelisimi - anne - Sevgi - Diyet - çocuk gelişimi - Dekorasyon - Gebelik - hastalik - bebek - diyet - Hastaliklar - evlilik - kanser - Şifalı Bitkiler - erkek - cocuk egitimi - çocuk hastalıkları - Cilt Bakimi - Aşk - Gülay Atasoy - güzellik - Güzellik - Peygamber - kalp - baba - beslenme - hayat - aşk - Kadin Hastaliklari - Mutfak - müslüman - Islam ve Kadin - Senai Demirci - Şiir - tedavi - Alternatif Tib - Mehtap Kayaoğlu - dua

MollaCami.Com