Kadın | Konular | Kitaplık | İletişim

Yol haritası

İnsanlar yaşamlarında madden ve manen başarılı olabilmek için bir ideal, bir hedef belirlemek ve bu hedeflerine ulaşabilmek içinde bir yol haritası çizmek durumundadırlar.
Kişinin aile yapısı, yaşadığı kültürel çevre, ekonomik şartları gibi dış faktörlerin yanı sıra kendi kişilik özellikleri ve içinde bulunduğu duygusal yaşamı gibi iç faktörler bu yol haritasının şekillenmesinde ve amaca ulaşılmasında oldukça etkilidir.

Yaşamları için hedef belirlemeyen insan, rüzgârda savrulan yaprak gibi nereye gideceğini bilmediği için ruhen ve bedenen yorgun düşer. Mc. Arthur: “İnsanı ihtiyarlatan geride bıraktığı yılların çokluğu değil, ideallerin yokluğudur.” derken daha otuz beşini bile geçmemiş olan insanların hayata karşı olan yorgunluklarını çok güzel dile getirmiştir.

İnsanların birçoğu yol haritalarını oluştururken başarısızlıkları ile ilgili birçok bahane bulurlar. Başarısızlıkları konusunda çözüm oluşturmak yerine kendilerine bahane yaratarak zaman kaybeden bu insanlar durmadan yerinde saymaya mahkûm olurlar.

Yol haritası çizmeyi, hayal kurmakla aynı kefeye koyanlar, Einstein’ın; “Hayal gücü bilgiden önemlidir.” sözünden çok uzakta yaşayıp bazen bilgi düzeyleri çok iyi olmalarına rağmen hayal kurmaktan kaçtıkları bazen de küçücük bir cesarete sahip olmadıkları için mevcut kapasitelerini doğru ve yeterli şekilde kullanamazlar.

Düşünme yeteneğini kaybetmiş, kendini hayatın akışına kaptırmış insanların da belli bir yol haritası olduğu söylenemez. Bu tür insanlar başkalarının çizdiği yol haritasında sistemli bir şekilde yol almayı tercih ederler. Bu yol onlar için ideal olmaktan öte alışkanlık halini aldığından yoldan çıkma ve kendilerine özgü yol çizme cesaretinde bulunamazlar. Bu özelliğe sahip olan insanlar toplumda daha çok Mevlana’nın; “Varlığın ancak fikirdir, gerisi bir yığın et ve kemiktir.” sözünde olduğu gibi sadece bedenleri ile var olurlar.

Bireyin yol hol haritası çizmedeki başarı ve özeni; daha ilköğretim dönemlerinde hangi okula gitmek istediği ve hedeflediği okula girebilmek için hangi puanlara sahip olması gerektiğini bilme, devamında da bu puanları elde edebilmek için nasıl bir çalışma şekli oluşturması bilinciyle kendini göstermeye başlar.

Kişi okul yaşantısı sürerken bu kez mesleği ile ilgili planlamalar yapmaya ve yine bunun için yol haritası çizmeye başlar. Okul yaşamı, iş yaşamı derken bu kez sahip olmayı istediği eşin özelliklerinden bu eşle yapılacak evliliğin zamanına kadar planlama yapar.

İnsanoğlu cennet tabiatlıdır, derler! Hedeflenenlerin, istenenlerin yaşam boyunca devam edip her zaman güzelliklerle sonuçlanması beklenir. Ancak bazen yolda tökezlemeler, geriye dönüşler vazgeçişler yaşanabilir. Bu durumda öncelikle yol haritasının çizimi sırasında yapılabilecek hatalar gözden geçirilmelidir;

Yaşam tecrübesi olan ve ilerlemeyi hedeflediğimiz yolda daha önce başarılı olmuş olanların tavsiyelerine önem verilmelidir.

>En önemlisi de nereye gittiğini bilenlerden olmaktır. Çünkü nereye gittiğini bilen insana yol vermek için dünya bir yana çekilir.

Yaşamda hedeflenen; başarıya, mutluluğa ve sevgiye ulaşabilmekle yaşam gerçek anlamını bulacaktır.


Kategoriler

- evlilik - Saglik - çocuk - Cocuk Psikolojisi - Duygu ve Düsünce Yazilari - kadın - sağlık - Bebek ve Cocuk Sagligi - SEVGİ - Rasûlüllah - aile - mutluluk - Cocuk Gelisimi - anne - Sevgi - Diyet - çocuk gelişimi - Dekorasyon - Gebelik - hastalik - bebek - diyet - Hastaliklar - evlilik - kanser - Şifalı Bitkiler - erkek - cocuk egitimi - çocuk hastalıkları - Cilt Bakimi - Aşk - Gülay Atasoy - güzellik - Güzellik - Peygamber - kalp - baba - beslenme - hayat - aşk - Kadin Hastaliklari - Mutfak - müslüman - Islam ve Kadin - Senai Demirci - Şiir - tedavi - Alternatif Tib - Mehtap Kayaoğlu - dua

MollaCami.Com