Kadın | Konular | Kitaplık | İletişim

İnsanlar gibi hastalıklarda değişti

Prof. Dr. Tamer Damcı beslenmeye bağlı hastalıkların kabuk değiştirdiğini söyledi.

SON 20 yıl içinde besleme alışkanlıklarımız ve hastalıklar üzerine pek çok kriter değişti. Prof. Dr. Tamer Damcı bu konudaki değişimi ve yeni gelişmeleri anlattı:

* Diyabet salgını başladı: Dünyada diyabetik insanların sayısında son 20 yılda 2 katını aşan bir artış gösterdi. Bu artış trendi şişmanlığın artışına paralel oldu. 20 yıl önce sadece erişkinlerde görüldüğü bilinen tip 2 diyabet giderek gençlerde hatta çocuklarda görülmeye başladı. Diyabet artarken tedavisi de gelişti. 20 yıl öncesine dek domuz ve sığırlardan elde edilen insülinler kulanılıyordu. Bugün laboratuvarda hazrlanan insüline ulaşma olanağına daha fazla insan kavuştu. Önümüzdeki yıllarda halk arasındaki deyimle fısfıs yolla verilen ve akciğerden emilen insülin tüm dünyada piyasaya çıkacak.

* Şişmanlık hastalık oldu: Son yıllarda dünyamız obez insanların sıklığındaki artışta bir rekora sahne oluyor. Hareket etmek ve sağlıklı eslenmek için kodlanmış genlere sahip insan bunun tersini yaptığı veya yapmak zorunda kaldığı için obezite salgını patlak vermiştir. Obezite sıklığı o kadar fazla ki, bazı ülkelerde obez veya fazla kilolu insanların sayısı normal insanlardan daha fazla.

* Tansiyon değişti: Bundan bir süre öncesine dek bir risk faktörü olarak hipertansiyonun önemi bilinmemekteydi. Hatta önemli bilim adamlarından bazıları yüksek kan basıncının azalmış beyin kan akımını telafi eden yararlı bir mekanizma olarak kabul ediyor ve hipertansiyonun kesinlik tedavi edilmemesi gerektiğini iddia ediyorlardı. Bundan 20 yıl önce normal kabul edilen kan basıncı değerleri artık yüksek kabul ediliyor. Önümüzdeki yıllarda kan basıncı hedeflerinin özellikle diyabetikler gibi çok yüksek kardiyovasküler riskli hastalarda daha da düşmesi bekleniyor

fikir gusel beyendim sayılır ama ufak tefen eksikler var gibi;););)


Kategoriler

- evlilik - Saglik - çocuk - Cocuk Psikolojisi - Duygu ve Düsünce Yazilari - kadın - sağlık - Bebek ve Cocuk Sagligi - SEVGİ - Rasûlüllah - aile - mutluluk - Cocuk Gelisimi - anne - Sevgi - Diyet - çocuk gelişimi - Dekorasyon - Gebelik - hastalik - bebek - diyet - Hastaliklar - evlilik - kanser - Şifalı Bitkiler - erkek - cocuk egitimi - çocuk hastalıkları - Cilt Bakimi - Aşk - Gülay Atasoy - güzellik - Güzellik - Peygamber - kalp - baba - beslenme - hayat - aşk - Kadin Hastaliklari - Mutfak - müslüman - Islam ve Kadin - Senai Demirci - Şiir - tedavi - Alternatif Tib - Mehtap Kayaoğlu - dua

MollaCami.Com