Kadın | Konular | Kitaplık | İletişim

Rahatlamaya çalışırken felç olunabilir...

İzmir - AA- Rahatlama amacıyla yapılan bazı vücut hareketleri, ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Havıtçıoğlu, parmak ve boyun çıtlatma gibi hareketlerin psikolojik bir rahatlamaya neden olduğunu bu hareketlerin ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirebileceğine dikkati çekti.

Sürtünmeli eklem yerlerinin vücutta en çok çıtlatılan bölgeler olduğunu, iki kemiğin birleştiği yerde bulunan bağlantı kapsülünü yağlayan sıvının bulunduğunu ifade eden Havıtçıoğlu, parmakların gerilmesi esnasında kapsülün de gerildiğini, bunun içindeki sıvının basıncının azalarak gaz kabarcıklarının patladığını, çıtırdama sesinin ise bu yüzden oluştuğunu söyledi.

Boyun ve parmak çıtlatmanın çok doğru olmadığına vurgu yapan Havıtçıoğlu,zorlayıcı hareketlerle çıtlatmanın, eklem kıkırdağının bozulmasına, hasar görmesine, halk arasında kireçlenme diye bilinen tablolarla karşılaşılmasına neden olduğunu söyledi. Havıtçıoğlu, ''Boynu aniden sağa sola çevirip kütletme omurilik yaralanmalarına, elce neden olabilir. Eklem hareketleri dışında da omuzunu oynatarak ses çıkaran ya da kalçasını oynatarak ses çıkarın insanlar var. Bu yöntemle ses çıkarma işlemi, adalelerin birbiri üzerinde kayarken çıkardığı sestir. O ayrı bir rahatsızlık, sorundur. Eklemlerden ses çıkarmak için yapılan hareketler gereksiz, aşırı yapıldığı zaman kıkırdakta hasarlar oluşturabilecektir. Bu rahatlama genelde psikolojiktir. Bu tür hareketler eklemin aşırı zorlanmasına neden olduğu için zararlıdır" dedi.

Hasan hoca iyi doktordur ama insanlığı biraz zayıftır. Keşke az daha merhametli olsa..


Kategoriler

- evlilik - Saglik - çocuk - Cocuk Psikolojisi - Duygu ve Düsünce Yazilari - kadın - sağlık - Bebek ve Cocuk Sagligi - SEVGİ - Rasûlüllah - aile - mutluluk - Cocuk Gelisimi - anne - Sevgi - Diyet - çocuk gelişimi - Dekorasyon - Gebelik - hastalik - bebek - diyet - Hastaliklar - evlilik - kanser - Şifalı Bitkiler - erkek - cocuk egitimi - çocuk hastalıkları - Cilt Bakimi - Aşk - Gülay Atasoy - güzellik - Güzellik - Peygamber - kalp - baba - beslenme - hayat - aşk - Kadin Hastaliklari - Mutfak - müslüman - Islam ve Kadin - Senai Demirci - Şiir - tedavi - Alternatif Tib - Mehtap Kayaoğlu - dua

MollaCami.Com