Kadın | Konular | Kitaplık | İletişim

D Vitamini Kalın Bağırsak ve Meme Kanseri riskini azaltıyor

ABD'de yapılan iki ayrı araştırmada, D vitamininin meme kanseri riskini yüzde 50 ve kalın bağırsak (kolorektal) kanserini de yüzde 66 azalttığı belirlendi.

San Diego'daki California Üniversitesi Moores Kanser Araştırma Merkezinde değişik dozlarda D vitamini verilen 1750 denek üzerinde yapılan ilk araştırmada, kanında en yüksek oranda (mililitre başına 52 nanogram) D vitamini bulunanların en düşük meme kanseri riskine sahip oldukları tespit edildi.

Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology'de yayımlanan araştırmayı yapanlardan Dr. Cedric Garland, Günde 2000 uluslararası ünite (mililitrede 46 nanogram) D vitamini alanlarda ve günde 10 ila 15 dakika güneşte kalanlarda meme kanseri riskinin yüzde 50 azalması sağlanabilir diye konuştu. 1448 denek üzerinde yapılan ve American Journal of Preventive Medicine dergisinde yayımlanan bir başka araştırmada da D vitaminin kolorektal kanser riski üzerindeki etkileri gözlendi.

Araştırmayı yapan Dr. Edward Gorham, günlük mililitre başına 13 ila 34 nanogram D vitamini alanlarda kolorektal kanser riskinin yarıya indiğini söyledi. Risk, mililitreye 46 nanogram D vitamini alarak üçte iki oranında azaltılabilir diyen Dr. Gorham, bu seviyeye ulaşmak için günde 10 ila 15 dakika güneşlenmenin gerektiğine de işaret etti.

Yağda eriyen vitamin türlerinden D vitamini, aktif ergosterol, kalsiferol ve D2 vitamini gibi adlarla da bilinen ergokalsiferol ışınlanmış mayalarda bulunur. Aktif 7-dehidrokolesterol ve D3 vitamini gibi adlarla da anılan
kolesalsiferol ise insan derisinde güneş ışığı ile temas sonucu meydana gelir ve daha çok balık yağında ve yumurta sarısında bulunur.

D vitamini, ısıya karşı sabit ve pişirilmeye dayanıklıdır. Yüksek miktarlarda alınması toksik reaksiyonlara(zehirlenme) neden olabilir.


D Vitamini

Günlük İhtiyaç:
1-50 yaş: 200 ünite
51-70 yaş: 400 ünite
71 yaş üstü: 600 ünite

D vitamininin yararları

Kalsiyum ve fosfor emilimini arttırarak kemiklerin ve dişlerin güçlenmesini sağlar.Bu sebeple özellikle büyüme çağındaki çocuklar için gereklidir.
Sindirim sistemine iyi gelir, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.
Kaslar, cilt ve pankreas için de yararı vardır.
Henüz ispatlanmamış faydaları...
Kemikler ve dişler için çok gerekli olan D vitamininin, göğüs ve bağırsak kanserine karşı etkili olduğu da tartışılmaktadır.

D vitamini eksikliği

Çocuklarda raşitizm
Osteomalasia (kemik yumuşaması)
Osteoporoz (kemik erimesi)
Yaşlılıkta duyma zorlukları
D vitaminine en çok ihtiyacı olanlar
Güneşten çok fazla yararlanamayan kişilerin özellikle vitamin takviyesi alması gerekir. Menopoza girmeye yeni başlayan ve/veya osteoporoz (kemik erimesi) olan kişiler.

Çok fazla alındığı takdirde...
Kişinin yaşına, yaşam tarzına, güneş ışınından yeterince yararlanıp yararlanamamasına bağlı olarak D vitaminine olan ihtiyacın miktarı değişir. Ancak vitaminden çok fazla alındığı takdirde, mide bulantısı, kusma, ishal, iştahsızlık, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol, baş ağrısı, kılcal damarlarda deformasyon hatta ölümler görülmektedir.

D vitamini açısından zengin besinler

Süt: 1 bardak (100 ünite)
Baklagiller: 1 porsiyon (40-100 ünite)
Yumurta: 1 büyük boy (25 ünite)
Margarin: 1 tatlı kaşığı (20 ünite)
Somon: 3 köfte kadar (10 ünite)


Kategoriler

- evlilik - Saglik - çocuk - Cocuk Psikolojisi - Duygu ve Düsünce Yazilari - kadın - sağlık - Bebek ve Cocuk Sagligi - SEVGİ - Rasûlüllah - aile - mutluluk - Cocuk Gelisimi - anne - Sevgi - Diyet - çocuk gelişimi - Dekorasyon - Gebelik - hastalik - bebek - diyet - Hastaliklar - evlilik - kanser - Şifalı Bitkiler - erkek - cocuk egitimi - çocuk hastalıkları - Cilt Bakimi - Aşk - Gülay Atasoy - güzellik - Güzellik - Peygamber - kalp - baba - beslenme - hayat - aşk - Kadin Hastaliklari - Mutfak - müslüman - Islam ve Kadin - Senai Demirci - Şiir - tedavi - Alternatif Tib - Mehtap Kayaoğlu - dua

MollaCami.Com