Kadın | Konular | Kitaplık | İletişim

Evlilik özel bir yaşam biçimi… Mahremiyetlerin paylaşıldığı…

Tv karşısında uyuyakalan kocalar...!

“Televizyon karşısında uyuyan kocam için ne yapabilirim Mehtap Hanım? Lütfen yardım eder misiniz? Yatağına gidip uyumasını defalarca söyledim. Ama evde aldığımız bu kurala uymuyor.” şeklinde soru bir soru geldi.

Önce üzerine bir battaniye örtün… Ki üşümesin… Üşütüp hasta olmasın… Uyuyanın üzerine kar yağar demişler.

Bu konuda gelen soruların çokluğuna bakılırsa, kapalı kapılar ardında yaşayan eşlerin çoğunun, ekran karşısında uyukluyor olması gerekir!

Biz milletçe sefil uykuyu seviyoruz sevgili hanımlar! Başımız hafif yana kaymış, bir kenara kıvrılmış uykudan aldığımız hazzı, lezzeti, yataklarımızda alamayabiliyoruz. Eşiniz gün içinde çok yorulmuş olabilir; akşam evine gelince rahat bir pozisyonda koltuklarının keyfini çıkarmak isteyebilir. Onun bu tarz bir talebinin olması ve kendi evinde rahat ettiği şekliyle oturması doğaldır.

Doğal olmayanı, evin içine bazı katı kurallar yerleştirerek, herkesin o kurallara uymasını beklemek bence. Çünkü yukarda özetle aktardığım mailin genel içeriği, evlilikte ciddi sorunlar olmadığı bilgisini içeriyor. “Her şey yolunda… ama ben karşımda koltukta uyuklayan birini görmeye dayanamıyorum… sinirlerim bozuluyor… uykusu gelince yatağına yatsın başka bir şey istemiyorum…” şeklindeki ifade, eşte zorluk olduğundan ziyade, hanımefendide bu konuda sıkıntı oluştuğu anlamına geliyor.

Radyoda da her zaman söylemeye çalışıyorum sevgili okurlar! Psikolojide mini bir kural var… “ortadan kaldır rahatla” değil… “sıkıntı oluşturan durumun varlığına rağmen, onunla yaşamayı öğren” ilkesi.

…yani insanlar koltukta uyuyabilirler… insanlar sandalyede başlarını yana çevirip kestirebilirler… insanlar otobüslerde, yolu kısaltmak ve günün yorgunluğunu, şekerleme yaparak farklılaştırabilirler…vs. önemli olan bu tip durumların olabileceğinin kabul edilmesi.

Güzel giden bir ilişkiyi, sıradan sorunlarla sıkıntılı bir hale getirmemeye dikkat edin. Her gece yatıp uyuyorsa, fazla yorgun olmadığı geceleri fark ettiğinizde, onunla tatlı sohbetler yapın. Tatlı dilli, şirin, sempatik bir bayan varsa karşısında, büyük ihtimalle kendisini uykuya atmayacaktır. Bununla birlikte surat asarak, kızarak, bağırarak derdinizi anlatamazsınız. Onu özlediğinizi, onunla konuşurken keyif aldığınızı hissettirerek uyanık kalmasını sağlayabilirsiniz.

Aslına bakarsanız evlilik ilişkiniz doğal olmalı. Birileri sohbet edin dedi diye konuşmak zorunda değilsiniz. Çünkü birçok kereler sessizlik de paylaşılabilir.

Birileri şöyle yapın dedi diye aynen uygulamak zorunda değilsiniz. Çünkü en güzel evlilik, kendi doğal işleyişini yakalayan evliliktir.



Evlilik mahrem bir ilişkidir. Kendi içinde mahremiyetler içerir. Bir durumun mahrem olması için, içinde çıplaklığın ve cinselliğin de olması gerekmez! Mahrem demek, aile mahremiyeti demek, “eşlerin birbirleri yanında kendilerini hür hissetmeleri” demektir.

Eşiniz, sizin yanınızda yaşadığı rahatlığı başka kimsenin yanında bulamadığı için, evinde kolaylıkla uyuyabiliyordur. Diğerlerinin yanında ölçmek biçmek zorunda kaldığı davranışları, sizin yanınızda rahatça sergileyebiliyor ve hesapsızca kendisini ev ortamına adapte ediyordur. “Başkalarının yanında aynı şeyi yapmıyor… hep evde benim yanımda yapıyor bu hareketi, sinir oluyorum.” Demiş sevgili okurumuz kızgınlıkla.

Ama lütfen eşinize kızmayın. Başkalarının yanında yapmadığı “bir içsel ihtiyaç davranış”nı, sizin yanınızda, “hayat arkadaşı”nın yanında yapmasından daha doğal bir şey olamaz.

Siz evlisiniz… Tabii ki sizin yanınızda yapacak…

…onun için evlisiniz… diğerlerinden bir farklılığınız olması için…

…onun için sizin yanınızda rahat… başkalarından gizlediklerini sizinle paylaştığı için…



Evlilik özel bir yaşam biçimi… Mahremiyetlerin paylaşıldığı…

…ve paylaşılmış mahremiyetlerin birbirinizin başına kakılmadığı!

Sevgiyle kalın…
Mehtap KayaoğluPsikolog


Kategoriler

- evlilik - Saglik - çocuk - Cocuk Psikolojisi - Duygu ve Düsünce Yazilari - kadın - sağlık - Bebek ve Cocuk Sagligi - SEVGİ - Rasûlüllah - aile - mutluluk - Cocuk Gelisimi - anne - Sevgi - Diyet - çocuk gelişimi - Dekorasyon - Gebelik - hastalik - bebek - diyet - Hastaliklar - evlilik - kanser - Şifalı Bitkiler - erkek - cocuk egitimi - çocuk hastalıkları - Cilt Bakimi - Aşk - Gülay Atasoy - güzellik - Güzellik - Peygamber - kalp - baba - beslenme - hayat - aşk - Kadin Hastaliklari - Mutfak - müslüman - Islam ve Kadin - Senai Demirci - Şiir - tedavi - Alternatif Tib - Mehtap Kayaoğlu - dua

MollaCami.Com