Kadın | Konular | Kitaplık | İletişim

Kadınlar daha çok romatizma hastası oluyor

Romatizmal hastalıkların doktora başvurmada en yaygın ikinci toplum sağlığı sorunu olduğunu belirten Prof. Dr. Tosun, “Romatizmal hastalıklar gelişmiş ülkelerde çalışamamanın en önemli nedenleri arasında ikinci sırada yer almaktadır. Kronik hastalıkların ve fiziksel özürlülüğün en önemli nedenlerinden biri, erken emekliliğin ve maluliyetin en başta gelen nedenidir” dedi.

Prof. Dr. Tosun, 200 çeşit türü olan romatizmal hastalıkların, sağlık harcamalarının en fazla olduğu hastalıklardan biri olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
“Halk arasında iltihaplı romatizma olarak bilinen Romatoid Artrit hastalığı toplumda her 100 kişiden 1-2’sinde görülmektedir. Ülkemizde yetişkinlerin yüzde 20’sini etkileyen romatizmal hastalıkların, iltihaplı romatizma türü, kadınlarda erkeklere oranla 2 kat daha fazla görülüyor. Şiddetli iltihaplı romatizma, beklenen yaşam süresini kadınlarda 3-8 yıl azaltıyor. Belirtileri arasında ateş, halsizlik, iştahsızlık, yorgunluk, kilo kaybı, eklemlerde ağrı, şişlik, ısı artışı, bazen kızarıklık, hareketlerde kısıtlanma, şekil bozukluğu, gece yakınmalarda artma, sabah tutukluğu ve iç organ tutulumları bulunuyor.”

STRES, SAÇ BOYASI, SİLİKON HASTALIĞA NEDEN OLUYOR
Prof. Dr. Tosun, yaşam kalitesini önemli oranda bozan iltihaplı romatizmal hastalığın, erken tanı ve düzenli tedavisinin önemli olduğunu söyledi.

İltihaplı romatizmal hastalıkların teşhis ve tedavisinde gecikmeler nedeniyle birçok insanın hayattan kopmasına ve yaşam süresinin kısalmasına neden olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tosun, “Kentlerde yaşayanlarda daha sık görülen hastalık, her yaşta, bölgede, iklimde, ırkta görülüyor ve her eklemi etkileyebiliyor. Besinlerle kanıtlanmış bir ilişkisi bulunmayan hastalık, zaman zaman iyileşme ve kötüleşme şeklinde sürüyor” dedi.

Prof. Dr. Tosun, rutubet ve nemin mevcut şikayetleri artırdığını ifade ederek, şunları kaydetti:
“İltihaplı romatizmal hastalıkların nedenleri arasında stres, güneş ışınları, bazı ilaçlar (antibiyotik, antitirod, antiromatizmal) yer alıyor. Aşırı miktarda sigara kullanımı, günde 4 fincandan fazla kahve tüketimi de hastalığın nedenleri arasında. Ayrıca saç boyaları, vücuda uygulanabilen silikon maddesinin de iltihaplı romatizmal hastalıklara yol açtığı bilinmekte. Hamilelik döneminde iltihaplı romatizmaya bağlı şikayetler azalır, sonrasında ise tekrar başlar.”


Kategoriler

- evlilik - Saglik - çocuk - Cocuk Psikolojisi - Duygu ve Düsünce Yazilari - kadın - sağlık - Bebek ve Cocuk Sagligi - SEVGİ - Rasûlüllah - aile - mutluluk - Cocuk Gelisimi - anne - Sevgi - Diyet - çocuk gelişimi - Dekorasyon - Gebelik - hastalik - bebek - diyet - Hastaliklar - evlilik - kanser - Şifalı Bitkiler - erkek - cocuk egitimi - çocuk hastalıkları - Cilt Bakimi - Aşk - Gülay Atasoy - güzellik - Güzellik - Peygamber - kalp - baba - beslenme - hayat - aşk - Kadin Hastaliklari - Mutfak - müslüman - Islam ve Kadin - Senai Demirci - Şiir - tedavi - Alternatif Tib - Mehtap Kayaoğlu - dua

MollaCami.Com