Kadın | Konular | Kitaplık | İletişim

Baş Belası Sivilceler!

Sivilce (akne) nedir?
Halk arasında sivilce olarak anılan akne, günümüzün en sık rastlanan cilt hastalıklarından biridir. Yağ bezleri tarafından salgılanan yağların, deri yüzeyine çıkması normal bir süreçtir. Ancak yağ salgısı fazlalaşınca, yoğunlaşmış yağ kütlesi yağ bezi kanalını tıkayarak “komedon” denilen siyah ve beyaz noktaları oluşturur. Tıkanan gözeneklerin altında üreyen mikroorganizmalar nedeniyle de kırmızı ve iltihaplı akneler (sivilceler) meydana gelir.

3 tip akne oluşumu görülür:
Ölü hücreler ve diğer maddeler kıl kesesinde (folikül) birikip yolu tıkadığında beyaz başlı sivilceler oluşur. Beyaz başlılar gibi oluşan ancak tıkayıcı içeriğin cilde doğru çıkıntı yaptığı tipte olan sivilceler ise siyah başlıdır. Bu çıkıntıdaki yağ ve diğer ölü hücreler renk değiştirir ve siyahlaşır. Bir diğer tip ise tıkanan kıl keselerinin içindeki basıncın artması ve kese duvarlarının yıkılması ile oluşan iltihaplı sivilcelerdir. Ölü hücreler, kıl, yağ ve bakteriler cildin alt tabakasına yayılır; gözenek etrafındaki deri ise kızarık ve iltihaplı bir görünüm kazanır. Beyaz kan hücrelerinin de (akyuvarlar) iltihaba müdahale etmesi ile iltihap oluşur.

Hangi dönemlerde oluşur?
Genellikle ergenlik döneminde görülen akne, ilerleyen yaşlarda da devam edip, tüm yaş gruplarında görülebilir. Ergenlik çağında farklı şiddetlerde akne problemi (akne vulgaris) çok daha yoğun olarak yaşanır. Her 100 yetişkinin 85'inin hayatının özellikle bu döneminde geçip gider, 15'inde ise tedavisi güç bir hal alır.

Akne oluşumuna yol açan sebepler nelerdir?
Ergenlik döneminde bir sorun olarak karşımıza çıkan sivilce, bu dönemde hormonal değişikliklerden kaynaklanan cildin artmış miktarda yağ salgılaması sonucunda oluşur. Ergenlik dışında sivilce oluşumuna neden olarak gösterilen sebepler arasında, genetik faktörler (kalıtımsal olarak ciltte geniş gözeneklerin ve büyük yağ bezlerinin bulunması), stres, bazı ilaç tedavileri ve bazı kozmetik maddelerinin kullanımı gösterilmektedir. Ayrıca sıcak ve rutubetli çevre de akne için iyi değildir.

Ancak son dönemlerde yapılan araştırmalar gösteriyor ki; akne oluşumunda hormonal değişimler ve stres gibi nedenler etkili olsa da, oluşumunu etkileyen temel sebep yağ bezleri ile ilgilidir.

Akne Tedavisi
Akne tedavi sürecinde, aknenin şiddetine göre topikal (harici) ya da sistemik hap tedavisi gibi yöntemlerden faydalanılmaktadır.

Deriye yüzeysel olarak uygulanan (topikal) tedavi alternatifleri, genellikle ergenlik döneminde görülen akneler (fizyolojik akne) için kullanılmaktadır. Ancak topikal tedavinin yanıt vermediği durumlarda ağızdan ilaç tedavisine geçilmektedir. Bu tip ilaç kullanımları için dermatoloğunuza başvurmanız gerekmektedir.

Oral yoldan alınan (ağızdan kullanılan) ilaçlar ile gerçekleştirilen tedavi, orta derecede ve şiddetli aknesi olan hastalar için önerilmektedir. Bu tür ilaçlar sıklıkla topikal tedavi ile birlikte kullanıldığında daha iyi sonuç verir. Bu yoldan yapılacak bir tedavi için de doktorunuza danışmalısınız.

Akne tedavisindeki bir diğer aşama da izlerin yok edilmesi
Aknenin, yukarıda bahsi geçen yöntemlerle tedavi edilmesi mümkün olsa da, ciltteki kalıcı izlerden, lekelerden kurtulmak için farklı yöntemler de kullanılmaktadır.

Peeling: Türkçe’de soyma anlamına gelen peeling yüzeysel, orta, derin olmak üzere 3 farklı sivilce türü için de uygulanmaktadır.

Photolazer: Bu ışık tedavisi sivilce izlerini iyileştirmede, lekeleri tedavi etmede ve kılcal damar tedavisinde kullanılmaktadır. Bu uygulama sonrasında cilt yüzeyi düzgünleşir ve cilt daha kalın, daha sağlıklı bir görünüm kazanır.

Mikrodermabrazyon: Kolajeni (cildin yumuşaklığını ve esnekliğini koruyan yapı) aktive ederek kalınlaşmasına ve cildin düzelmesine yardımcı olur.

Dolgu maddeleri: Sivilce izlerinin el verdiği ölçüde bu uygulama ile yapılan dolgu madde enjeksiyonları olumlu sonuçlar vermektedir.

Akne hakkında doğru bildiğimiz YANLIŞLAR

Cildimizi yeterince temizlemediğimizde akne oluşur: Cildi temiz tutmanın kesinlikle birtakım yararları vardır ama aşırı yıkama vücudun daha fazla yağ üretmesine ve aknenin daha da kötüleşmesine neden olur.

Yağlı gıdalar akne oluşumuna sebep olur: Son dönemlerde yapılan bilimsel araştırmalar beslenmenin akne ile ilişkisi olmadığını göstermektedir.

Güneşlenmenin akneler üzerinde iyileştirici bir etkisi vardır: Her ne kadar güneşten bronzlaşan ciltte akne izleri daha az görülse de, güneşe bağlı terlemenin artmasıyla gözenekler tıkanacağından akne için uygun ortam oluşur ki; dermatologlar, pek çok akne probleminin yaz tatillerinin ardından arttığını gözlemlemiştir.

Stres, akne oluşumunda direkt etkilidir: Stres, cilt yüzeyine daha fazla sebum salgılanmasına neden olarak belki dolaylı olarak mevcut sivilceleri artırabilir ancak hiç yoktan sivilce var etmez.

Sivilceleri ya da siyah noktaları sıktığınızda daha çabuk iyileşir: Sivilceleri ya da siyah noktaları patlatmak mikroplara davetiye çıkarır ve enfeksiyona neden olabileceği gibi ömür boyu geçmeyecek kalıcı yaralar da meydana getirebilir.

Yetişkinlerde akne olmaz: Ergenlik döneminde çok daha sık görülen bir problem olsa da, yetişkinlerde de akne problemi %15 oranında görülebilmektedir.

benim ergenlikle başladı sivilcelerim.21 yaşında ilaç tedavisi gördüm.çok iyi geldi.ama şimdi yine çıkıyor 1,2 tane.yüzümü temiz tutuyorum,yemeğime dikkat ediyorum,çerez sevmem,yağlı yiyecekler yemem.ama yine çıkıyor.yüzüm çok yağlı.özeelllikle adet öncesi çıkıyor.

ben 15 yaşındayım ve yüzümde sivilceler çıkıyor ne yapmam gerekiyor.

Yüzümüzü temiz tutmaya çalışalım Makyaj urunlerı genelde kalıtesız oldugu ıcın deriyi havasız bırakıyor.

Makyajdan kaçınmak cildi temiz tutmanın en büyük faydasıdır.Onun haricinde bazı dönemlerde sıkıntı stres vb cıkması normal .Çıktıgında koparmayın yada oynamayın.

21 yaşndaym özellkle adt dönemlernde yüzümde sivilclnme oluyo yanaklarmdaki gözenkler açık olduğundn dolayı olduunu düşünüyorm cilt sıkılaştrıcı kullanmam işe yarar mı
ya da kesnlkle cilt uzmanyla mı görşmlym?

bn 15 yaşındayım ama yüzümde çok sivilce var nasıl kurtulurum acaba


Kategoriler

- evlilik - Saglik - çocuk - Cocuk Psikolojisi - Duygu ve Düsünce Yazilari - kadın - sağlık - Bebek ve Cocuk Sagligi - SEVGİ - Rasûlüllah - aile - mutluluk - Cocuk Gelisimi - anne - Sevgi - Diyet - çocuk gelişimi - Dekorasyon - Gebelik - hastalik - bebek - diyet - Hastaliklar - evlilik - kanser - Şifalı Bitkiler - erkek - cocuk egitimi - çocuk hastalıkları - Cilt Bakimi - Aşk - Gülay Atasoy - güzellik - Güzellik - Peygamber - kalp - baba - beslenme - hayat - aşk - Kadin Hastaliklari - Mutfak - müslüman - Islam ve Kadin - Senai Demirci - Şiir - tedavi - Alternatif Tib - Mehtap Kayaoğlu - dua

MollaCami.Com