Kadın | Konular | Kitaplık | İletişim

Çocuğunuz Obez Olmasın!...

Çocukların sürekli tükettikleri gıdaların içerisinde bulunan gıda katkı maddeleri kontrollü kullanılmazsa obeziteyi tetikleyebiliyor. Bu nedenle anne ve babaların çocuklarının katkı maddesi olan gıda maddelerini aşırı miktarda tüketmemelerini sağlamaları gerekiyor!
VKV Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Ayça Ilıca'nın verdiği bilgilere göre, gıda katkı maddelerinin aşırı tüketimi çocuklarda obezite ve bunun yanı sıra metabolik problemlere bağlı olarak tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, kalp damar hastalıkları, yağlı karaciğer hastalığı, safra taşları, polikistik over sendromu ve damarlarda pıhtı riskini artıyor. Anatomik sorunlarda ise uyku problemleri ortopedik problemler, reflüler, baş ağrıları artıyor. İdrar kaçırma, psikolojik problemler, blumia gibi yeme bozuklukları, omurga sorunları Obezite sonucu daha sık görülüyor.

Çocuklar Neden Obez Olur?

Gençler ve çocuklarda görülen Obezite’nin temelinde düzensiz öğünler ve hatalı atıştırmalar yatıyor. Sabah ve öğle yemeklerinin günün en önemli öğünleri olmalarına rağmen en sık atlanılan öğünler olası, çok önemli olan ara öğünlerde sağlıklı ürünlerin yerini sağlıksız atıştırmaların tüketilmesi, gerek içerikleri gerekse pişirilmeleri sırasında gördükleri işlemlerden dolayı doğallıklarını yitiren gıdaların tüketilmesi çocuklar arasında hızla yayılıyor. Tuzlu ya da şekerli cipsler, gofretler, bisküviler ile fast-food ürünleri, şeker ve meyve aroması ile oluşturulmuş meşrubatların, gazlı kolalı içeceklerin, kafein yüklü ürünlerin tüketimi gün geçtikçe artıyor. Toplam kalorilerinin yüzde 50’sinden fazlası yağlardan gelen, vitamin ve mineralden fakir, demir, kalsiyum, folik asit, riboflavin, A ve C vitamininden yoksun bu ürünler çocukların sağlığını ciddi halde tehlikeye sokuyor.Gelişme çağındaki çocukların hızlanan kas, kemik ve hormonal gelişimlerini karşılayacakları besinlerin; günlük almaları gereken enerjiye uygun, karbonhidrat, protein ve yağ içerikleri dengeli; vitamin ve mineral yönünden yeterli, taze ve doğru pişirme - saklama yöntemleri kullanılmış gıdalardan sağlanması çok önemli.

Gıda Katkı Maddeleri İşlevleri:

Koruyucular, tatlandırıcılar, antioksidanlar, renklendiriciler, tatlandırıcılar, kekleşmeyi önleyiciler, stabilizerler, emülgatörler, taşıyıcılar, taşıyıcı solventler, asitler, asitliği düzenleyiciler, aroma arttırıcılar, emülsifiye edici tuzlar, hacim arttırıcılar, itici gazlar, jelleştiriciler, kabartıcılar, kıvam arttırıcılar, köpük oluşturucular, köpüklenmeyi önleyiciler, metal bağlayıcılar, modifiye nişastalar, nem tutucular, paketleme gazları, parlatıcılar, sertleştiriciler, stabilizörler, taşıyıcılar, topaklanmayı önleyiciler, un işlem maddeleri.


Kategoriler

- evlilik - Saglik - çocuk - Cocuk Psikolojisi - Duygu ve Düsünce Yazilari - kadın - sağlık - Bebek ve Cocuk Sagligi - SEVGİ - Rasûlüllah - aile - mutluluk - Cocuk Gelisimi - anne - Sevgi - Diyet - çocuk gelişimi - Dekorasyon - Gebelik - hastalik - bebek - diyet - Hastaliklar - evlilik - kanser - Şifalı Bitkiler - erkek - cocuk egitimi - çocuk hastalıkları - Cilt Bakimi - Aşk - Gülay Atasoy - güzellik - Güzellik - Peygamber - kalp - baba - beslenme - hayat - aşk - Kadin Hastaliklari - Mutfak - müslüman - Islam ve Kadin - Senai Demirci - Şiir - tedavi - Alternatif Tib - Mehtap Kayaoğlu - dua

MollaCami.Com