Kadın | Konular | Kitaplık | İletişim

Meyvelerin en nazlısı: Çilek

Nazlı bir meyve olan çileğin dünyaya yayılması ve sevilmesinin hikayesi ilginçtir aslında... 18. yüzyılda Frezier adlı bir Fransız asker görevli olarak Şili´ye gönderilir. Dönüşünde hayatında ilk defa bu ülkede gördüğü yediği ve tadına doyamadığı küçük kırmızı renkli bir meyveyi yani çileği Fransa´ya getirir. İşte hikayesi böyle başlayan ve bütün dünyaya yayılan çilek gülgiller familyasından geliyor. Sapları yerden fazla yüksek olmayan ve çiçekleri beyaz olan bu bitkinin yemişleri önceleri pembe geliştikçe de koyu bir renk alıyor.


Çileğin dünyada yaklaşık olarak 600 türü olduğu bilinse de ülkemizde 6 çeşit çilek yetistiriliyor.
Bunlar Frenk çileği Sera çileği (turfanda yetiştirilir) Arnavutköy çileği Bursa çileği (reçel yapımında kullanılır) Ereğli Osmanlı çileği ve Yabani çilek (ormanlarda yetişir).

Çileğin yararları...

Uzmanlar çileğin bağışıklık sistemini güçlendiren Vitamin açısından son derece zengin olan vücudu dirileştime özelliği bulunan bir Wellness meyvesi olduğunu söyler. Haksız da değiller hani çünkü bu küçük kırmızı meyve küçüklüğüne rağmen son derece zengin bir hazineye sahip.

Vitamin açısından Limon ve Portakala oranla çilekte daha fazla C Vitamini bulunur. Bolca C vitamini yanında A ve B vitaminleri ile kalsiyum demir ve fosfor gibi mineral maddeleri bol miktarda içerir.

Ayrıca çilek çocuk felci ağız ve deri yaralarını oluşturan bazı virüsler için de öldürücü bir etkiye sahiptir. Çileğin ciltteki sivilcelere de iyi geldiği söylenir. Kansere karşı koruyucu ve ilermesini engelleyici özellikler içeren çileğin bununla birlikte idrar söktürücü bir özelliği de vardır. Ayrıca romatizma ve gut hastalığı ağrılarını azaltan bir etkiye de sahiptir. Ateş düşürücü etkisi yanında sinirleri kuvvetlenidirip bağırsak kurtlarını da döker.

Çilek son derece güçlü bir etkiye sahip olduğu için bazen insanlar bu meyvenin besin etkisine alerjiyle tepki verebilir. Bu tepki “Çilek Alerjisi” olarak tanımlanır.


Satın alırken...

Çilek tüm yıl boyunca satın alınabiliyor olsa da bu farklı kalitelerde olur. Bu nedenle Çilek satın alırken özellikle dikkat edilmesi gereken hususlar vardır

Sadece olgunlaşmış olan meyvelerden alın çünkü olgunlaşmamış çileklerin aroması azdır ve sert olurlar. Çilekler durdukça olgunlaşmazlar.
Çileklerin taze olmasına dikkat edin. Üstüste konmuş çamurlu meyveler yanı sıra çürük ve küflü çilekler almamaya dikkat edin.
Çünkü bir tek çileğin çürük olması diğer çileklerin de bundan etkilenmesi demektir.
Çileklerin olabildiğince az güneşte durmuş olması gerekir. Çünkü güneş onları olduğundan daha hızlı olgunlaştırıp bozulmalarına neden olur.
Çilekler ezilmeye karşı hassas meyveler olduklarından aldıktan sonra taşırken dikkat edilmesie gerekir.
Çilekler uzun sure dayanmadıklarından tüketeceğiniz gün satın almaya dikkat edin.

Nasıl yıkamalı?

Çilekleri yıkamadan önce yeşil saplarını ayıklayın. Ardından akan suyun altından hızlıca geçirip durulayarak yıkayın ve süzmeye bırakın. İsterseniz yıkama suyuna limon suyu ve sirke ilave edebilirsiniz. Böylece mikroplardan daha etkili temizlemiş olursunuz.

Nasıl saklamalı?

Çilek çok hassas bir meyvedir. Bu nedenle hemen tüketilmesi gerekir. Eğer hemen tüketilmeyecekse zarar görmeyeceği şekilde saklanmalı ve korunmalıdır.

Çileklerin formda kalması için
En iyisi ya hemen tüketin ya da hemen temizleyip kullanın çünkü çilek hasattan birkaç saat sonra aromasını yitirmeye başladığı için durdukça tadını kaybeder.
Eğer hemen tüketmeniz mümkün değilse çilekleri yıkamadan üstünü örterek serin bir yerde örneğin buzdolabının sebze rafında saklayın. Çilekler böyle iki gün kadar zarar görmeden dayanır.
Çilekleri saklarken yatay ve geniş kaplar kullanın çünkü üstüste gelen çilekler ezilemeye mahkum olur.
Çilekleri saklamak için kaldırmadan evvel çürük veya ezilmiş olanları ayırmalısınız. Bozulmuş veya ezik çilekler hemen diğer sağlam çilekleri de etkilemeye başlar.

Çilek mevisimde bol ve ucuz çileklerden yararlanıp kış boyu da çilekleri saklamak isterseniz eğer önerilerimze kulak verin. Çünkü donmuş çilekleri 10 ay kadar saklayabilirsiniz.
Çilekleri yıkadıktan sonra biraz kurumaya bırakıp düz bir tepsi veya tabağın içine tek tek dizip önceden dondurun. Ardından donmuş çilekleri tek tek tabaktan çıkarıp bir poşete koyun. Bu şekilde çilekler daha iyi fomda kalıp şekillerini kaybetmezler ve daha sonra tek tek kullanmakta mümkün olur.
Çilekleri özellikle püre haline getirip dondurusanız kış aylarında onları eritip harika süslemeler yapabilirsiniz.


Çilekleri hazırlamak için pratik öneriler:

Kesinlikle çilekleri şakır şakır akan suyun altına tutup yıkamayın. Bir kaba doldurduğunuz suda dikkatlice yıkayın. Ardından bir süzgeç veya kağıt üzerinde süzmeye bırakın.
Çileklerin saplarını ancak yıkama işlemi bittikten sonra yavaşça koparın. Böylece çileğin içinde gizlenen aroma yok olmaz.
Çilek reçelinin daha katı olması için içine ravent şurubu bektaşi üzümü veya birkaç damla limon katabilirsiniz.
Çilekler en iyi elma kuşkonmaz ve avakado ile birleştirilip tariflerde kullanılır.


Kategoriler

- evlilik - Saglik - çocuk - Cocuk Psikolojisi - Duygu ve Düsünce Yazilari - kadın - sağlık - Bebek ve Cocuk Sagligi - SEVGİ - Rasûlüllah - aile - mutluluk - Cocuk Gelisimi - anne - Sevgi - Diyet - çocuk gelişimi - Dekorasyon - Gebelik - hastalik - bebek - diyet - Hastaliklar - evlilik - kanser - Şifalı Bitkiler - erkek - cocuk egitimi - çocuk hastalıkları - Cilt Bakimi - Aşk - Gülay Atasoy - güzellik - Güzellik - Peygamber - kalp - baba - beslenme - hayat - aşk - Kadin Hastaliklari - Mutfak - müslüman - Islam ve Kadin - Senai Demirci - Şiir - tedavi - Alternatif Tib - Mehtap Kayaoğlu - dua

MollaCami.Com