Kadın | Konular | Kitaplık | İletişim

Reçelsiz kahvaltı sofrası olmaz

Kış için nefis kahvaltılıklar hazırlamanın zamanı geldi. Yaz meyveleri bitmeden harekete geçin...

Reçel: Bir miktar su ile hazırlanan şeker içinde meyve ve tanelerin ya da parçalarının pişirilmesi ile yapılır.

Meyveleri seçerken: Reçel yaparken fazla olgunlaşmamış meyveleri seçmelisiniz. Eğer meyveleri yeni topladıysanız en fazla iki gün bekletin. Sonbaharda yapılabilecek en uygun reçeller: kestane, ayva ve armut. Kış aylarında ise: portakal, limon gibi turunçgilleri deneyebilirsiniz.

Kıvamı tutturmak için: Reçel için hazırladığınız malzemeleri şekerin miktarı meyvelerin en az %60’ı kadar olması gerekir, bununla birlikte herhangi bir süprizle karşılaşmamak için pişirme sırasında meyve ile aynı ölçüde şeker bulundurmanızdaha uygun bir çözüm olacaktır. Eğer ilk kez reçel yapıyorsanız mutlaka bir tarife göre hazırlayın.

Uygun Ölçüler: Lezzetli bir reçel için şeker ve meyvelerin ölçüsünü iyi ayarlamanız gerekir. 1,70 kg. reçel için yaklaşık 1 kg. meyve ve şeker kullanmalısınız. Birkaç gr’lık bir oynama bile tadının kötü olmasına ya da çok çabuk şekerlenip bozulmasına neden olur.

ÇİLEK REÇELİ
Malzemeler:
1 kilogram çilek
1 kilogram toz şeker
1/2 limonun suyu

Hazırlanışı:
Çilekleri ayıklamadan su dolu bir kaba koyun ve meyvaları zedelemeden yıkayın. Süzgece alın. Süzüldükten sonra ayıklayın.
Daha sonra büyük bir tencerenin içine bir kat çilek, bir kat şeker olmak üzere kat kat döşeyin. Oda sıcaklığında bir gece bekletin.
Ertesi gün çilekleri kısık ateşte, taneleri ezmeden dikkatlice karıştırarak 15-20 dakika kaynatın.
Delikli bir kepçe yardımı ile taneleri başka bir kaba alın. Kalan çilek şurubunu kıvama gelinceye kadar kısık ateşte kaynatmaya devam edin.
Şurup kıvama gelince çilek tanelerini tekrar içine boşaltın ve 5 dakika sonra yarım limonun suyunu ilave edip bir taşım kaynatın.
Delikli kepçe yardımıyla oluşan köpükleri aldıktan sonra soğumaya bırakın. Soğuyan reçeli kavanozlara alın.

İNCİR REÇELİ
Malzemeler:
1 kilogram olgunlaşmamış küçük incir
2 kilogram tozşeker
1 adet limon

Hazırlanışı:
Kabukları soyulmuş olarak satın aldığınız incirleri bol suda yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Haşlanan acı suyu dökün. İncirleri bir süzgece alıp elle üzerine bastırın ve içlerine dolan suyu boşaltın ya da tek tek sıkın.
Diğer tarafta toz şeker ile şerbeti kaynatıp içine 1 adet limonun suyunu ilave edin.
Kaynayan şerbete haşlanmış incirleri atıp 30 dakika kısık ateşte kaynatın ve ateşten alın.

AHUDUDU REÇELİ
Malzemeler:
1 kilogram ahududu
1.5 kilogram tozşeker
2 yemek kaşığı limon suyu

Hazırlanışı:
Ayıkladığınız ahududuları büyük bir kap içinde yıkayın ve süzgece alıp süzün.
İyice süzülmüş ahududuları bir tencereye, bir kat ahududu bir kat toz şeker olmak üzere kat kat koyun. Üzerine limon suyunu ekleyin.
Kısık ateşte reçel önce sulanıp sonra koyu bir kıvama gelinceye kadar ara ara karıştırarak kaynatın.
Kıvama gelmiş reçeli ateşten alın, delikli bir kepçe ile üstündeki köpükleri toplayın. Sıcakken kavanozlara koyun.

FRAMBUAZ REÇELİ
Malzemeler:
1 adet büyük portakal
1 kilogram frambuaz
1 kilogram tozşeker
50 gram badem
1 çay kaşığı tereyağı
1 adet limon suyu

Hazırlanışı:
Portakalı soyun. Ardından minik minik doğrayın.
Frambuazları ayıklayıp, süzün. Genişçe bir tencerede frambuazları, şekeri ve portakalı karıştırın ve orta ateşe pişirin. Şeker eridikten sonra tereyağını ilave edin. Çok kısık ateşte fazla kaynatmadan 10-15 dakika kadar pişirin. Limon suyunu ekleyin.
Bademleri suya koyun ve bekletin. Kabuklarını soyup mutfak robotundan geçirin.
Tencereyi ocaktan almadan önce bademleri ilave edin. Reçeli bir taşım kaynatın ve soğumaya bırakın.
NOT: Frambuaz çok dayanıksız olduğu için alınır alınmaz kullanılması gerekmektedir. Bu reçeli taze frambuaz bulamadığınız aylarda donmuş frambuaz kullanarak da hazırlamanız mümkün.

GÜL REÇELİ
Malzemeler:
100 gram kokulu gül yaprağı
1.5 kilogram tozşeker
1 kahve fincanı limon suyu

Hazırlanışı:
Gül yapraklarını toplu halde dağılmadan çıkartıp beyaz sivri uçlarını bir makasla kesin.
Gül yapraklarını birkaç kez bol suyla yıkayıp süzgece alın.
Süzülen yaprakları bir tencereye koyup limon suyu ile iyice ovarak yumuşatın. Daha sonra toz şekeri katın ve yaprakları şekerde ovduktan sonra üstü kapalı olarak serin bir yerde 2 gün bekletin.
Daha sonra 1,5 su bardağı su ekleyip kısık ateşte kaynayıncaya kadar karıştırın ve 40 dakika pişirin. Üzerinde biriken köpüğü alıp ateşten indirin ve soğumasını beklemeden kavanozlara doldurun.

KAYISI REÇELİ
Malzemeler:
1 kilogram şekerpare kayısı
1.250 gram tozşeker
2 adet limon kabuğu rendesi

Hazırlanışı:
Kayısıyı yıkayıp ikiye ayırmadan açın ve çekirdeğini çıkarın. Kayısı çekirdeklerini kırıp içindeki bademi alın ve kayısıların içine koyun.
Bir tencereye koyduğunuz toz şekere, üzerine çıkacak kadar su ekleyin, 2-3 dakika kaynatın ve meyvaları katın. 10 dakika sonra ateşten alın ve bir gece bekletin.
Kayısıları bir kepçe yardımı ile çıkarın ve suyu kıvama gelinceye kadar kaynatın. Meyvaları ekleyin.
Diğer tarafta limon kabuğu rendesini 2 yemek kaşığı suyla kaynatın. Macun kıvamına gelince bir taşım kaynattığınız reçele katın ve ateşten alın.

PORTAKAL KABUĞU REÇELİ
Malzemeler:
2 kilogram kabuklu portakal
2 kilogram toz şeker
1 adet limon

Hazırlanışı:
Portakalları iyice yıkadıktan sonra kabuklarını dilim dilim soyun ve keskin bir bıçakla kısa şeritler halinde ince ince kıyın.
Büyük bir tencerede bol su ile kabuklar yumuşayıncaya kadar 20-30 dakika haşlayın ve süzün. Daha sonra tencereye soğuk su doldurun ve kabukları bu suda bir gece bekletin.
Diğer tarafta kabuklarını soymuş olduğunuz portakal içlerini keskin bir bıçak yardımıyla küçük parçalar halinde doğrayın ve zarlarını mümkün olduğu kadar ayıklayın. Bir kap içine bir kat portakal, bir kat toz şeker olmak üzere yerleştirin ve dinlenmeye bırakın.
Ertesi gün portakal kabuklarının suyunu dökün ve iyice süzün. Portakal içlerini kabuklara ilave edip hafif ateşte kaynatın. Kıvamı gelince bir adet limonun suyunu ekleyip bir taşım daha kaynatın ve ateşten alın. Soğuduktan sonra kavanozlara doldurun.

VİŞNE REÇELİ
Malzemeler:
1 kilogram vişne
1.5 kilogram tozşeker
1 adet limon

Hazırlanışı:
Meyvaları yıkayıp çekirdeklerini çıkarın. Üzerine toz şeker koyup bir gece bekletin.
Ertesi gün 1 su bardağı soğuk su ekleyip orta ateşte kaynatın. Kaynadıktan 4-5 dakika sonra reçeli ateşten alıp toz şekeri bünyesine iyice alması için 4-5 saat bekletin.
Daha sonra tekrar kıvamına gelinceye kadar kaynatın. Reçeli ateşten almadan 4-5 dakika önce limon suyunu ilave edin.


Kategoriler

- evlilik - Saglik - çocuk - Cocuk Psikolojisi - Duygu ve Düsünce Yazilari - kadın - sağlık - Bebek ve Cocuk Sagligi - SEVGİ - Rasûlüllah - aile - mutluluk - Cocuk Gelisimi - anne - Sevgi - Diyet - çocuk gelişimi - Dekorasyon - Gebelik - hastalik - bebek - diyet - Hastaliklar - evlilik - kanser - Şifalı Bitkiler - erkek - cocuk egitimi - çocuk hastalıkları - Cilt Bakimi - Aşk - Gülay Atasoy - güzellik - Güzellik - Peygamber - kalp - baba - beslenme - hayat - aşk - Kadin Hastaliklari - Mutfak - müslüman - Islam ve Kadin - Senai Demirci - Şiir - tedavi - Alternatif Tib - Mehtap Kayaoğlu - dua

MollaCami.Com