Kadın | Konular | Kitaplık | İletişim

Çocuklarınızla huzurlu bir yolculuk için yapmanız gerekenler

Yaz dönemi hepimize tatili anımsatır. Tatil ise uzun ve yorucu bir yolculuk sonucunda ulaşılan bir hediye gibidir. Hele birde işin içinde küçük çocuklarımız varsa bu yolculuk zaman zaman kabusa dönüşebilir. Hatta o yolculuk sonucunda gerilen sinirlerimizi ve yorgunluğumuzu atmak bazen günler alabilir. Bir de bu işin sonrası yani dönüşü olacağını düşünürsek tatilin bitmesinin yanı sıra bu yorgunluk, işimize dinlenmiş değil yorgun başlamamıza bile neden olabilir.

Tatilimize keyifle başlamanın ve bitirmenin yolu tabii ki yolculuğumuzun keyifli olmasına bağlıdır. Uzun süreli yolculuklar bizleri yorduğu gibi çocuklarımıza da çok sıkıcı gelebilir. Oysa yapacağımız ufak hazırlıklar yolculuğun çok çabuk geçmesini ve mutlu birliktelikleri de sağlayabilir. Unutmayın ki o ufacık mekanda 7-8 saat çocuğunuzla eşinizle olmak bulunmaz ve belki de tüm bir yıl yakalayamadığınız fırsatları da size sunacaktır.

Öyleyse güzel bir yolculuk için yapabileceklerimizi hep beraber düşünelim.

Öncelikle çocuğun işinin oyun olduğunu unutmayarak oyuncakları yanınıza almanız gerekir. Bu oyuncakları seçerken de evde çok sık kullanılan, çocuğunuzun her an elinin altındaki oyuncaklar olmamasına dikkat etmelisiniz. Uzun zamandır kullanılmayan, unutulmuş olanlar tercih edilmelidir. Böylece bu oyuncaklara tekrar hayat kazandırmak, onların tekrar farklı yönlerinin keşfedilmesini sağlamak mümkün olacaktır. Tabii bu arada vazgeçilmeyen oyuncaklar (beyaz tüylü minik tavşancık, eskimiş sarı saçlı Zeynep Bebek vb.) unutulmamalıdır. Parmak ya da el kuklaları da yolculuk sırasında kullanılabilecek oyuncaklardandır. Çocuk iki kuklayı idare edebileceği gibi birini anne ya da babasıyla da paylaşabilir. Çocuğun kuklaları canlandırması sırasında kullandığı kelimelere, kurduğu cümlelere dikkat ederek çocuğunuzun konuşma gelişimi hakkında bilgileneceğiniz gibi onun arkadaşları ile olan gizli yaşantısı hakkında da bilgi alabilirsiniz.

Bir kaç yeni hikaye kitabı, ilk kez yolculuk sırasında dinleyecekleri için, çocukların dikkatlerini daha iyi odaklamalarını sağlayabilir. Bu kitapların yanı sıra yeni kelimeler öğrenmelerini ve belki de kelime oyunu oynamanızı sağlayacak ansiklopedi tarzı kitapları da yanınızda bulundurmanız yararlı olabilir. Bu yolculuklar, çocuklarımızın günlük hayat koşuşturmaları içinde yeterince zaman ayırarak yanıtlayamadığımız sorular ve açıklamalar için de birer fırsat olabilirler. Bu nedenle çocuklarımızın düşünmelerini, belki de kafalarını biraz karıştırarak problemlere yönelmelerini sağlayacak bilim-deney-fen tarzı kitapları da ellerinin altında bulundurmak gerekir. Böylece çocuğumuzla değişik konular üzerinde düşünme, konuşma ve kafasını kurcalayan konular hakkında bilgi verme fırsatlarını da yakalamış olacağız. Yazısız resimli kitaplar, yolculuk sırasında çocuğunuzun resimlere bakarak yaratacağı hikayelerle renklenecektir. Dergilerden kesilen manzara resimleri de bu amacı gerçekleştirmek için yeterli olabilir. Burada kimlerle olmak isterdin?, Burada zamanını nasıl geçirmek isterdin?, Burada yaşayanlarla ilgili bir öykü anlatır mısın? gibi sorularla çocuğun düşünmesi ve hayal gücünü geliştirmesi sağlanabilir.
Masal ve şarkı kasetleri, çocuklarla beraber yolculuklarda vazgeçilemez araçlardandır. Masal kasetlerini dinleyerek uykuya dalmak, gözler kapalı iken masalın büyüsüne kapılmak ve kendini masalın içinde hissetmek bu süreç içinde çok daha kolay olacaktır. Yolculuk sırasında çocuğunuza aileniz ile ilgili hoş olayları ve bebekliği ile ilgili ilginç öyküleri anlatmak da hoşlanacağı etkinliklerdendir. Çocuk şarkılarını beraber söylemek, yolculuk sırasında yapılabilecek bir diğer etkinliktir. Şarkı söylemek, çocuğumuzun sevdiği, söylemekten zevk aldığı parçaları bize tanıtmanın yanı sıra onun müzik zevki hakkında da bize bulunmaz bilgiler sunması açısından oldukça bilgi verici bir etkinlik olabilir.

Uzun süreli yapılan yolculuklarda iki saatte bir kısa molalar vermek ve bu aralarda çocuğun hoplayıp zıplayabileceği yani hareket edip enerjisini boşaltabileceği ve temiz hava alacağı ortamı sağlamak, hem anne-babanın hem de çocuğun dinlenmesini ve rahatlamasını sağlayacaktır. Yolculuk sürenizin uzayacağını ama yolculuğunuzun kalitesinin de bu arada artacağını unutmamalısınız.


Eski bir ajanda ve pastel boyalar, yolculuk sırasında zaman zaman çocuğun kullanabileceği materyaller arasında olabilir. Kağıtlar boyut olarak büyük olması ve altına bir şeyler koymayı gerektirmesi nedeniyle çok uygun olmayabilir. Kesinlikle yapılmaması gereken ise sivri uçlu ya da sivri olmasa da uçlu boya kalemleri ve makas gibi kesici araçların yolculuk sırasında çocuğun yanında olmasıdır. Ani bir fren ya da sert bir hareket kazalara neden olabilir.
Zıt ve eş anlamlı kelime oyunları, (örneğin; uzun-kısa, dar-geniş; şişman-zayıf, gülünç-komik vb.) ve bilmeceler uydurmak da (örneğin; dört tekerleklidir, bizi istediğimiz yere götürür - araba vb.) yapılabilecek etkinliklerdendir.
Çocuğunuzla müzik zevkinizin her zaman uyuşmasını da beklemeyin. Bazı zamanlar onun sevimli çocuk şarkıları ve masalları sizi sıkabilir ve belki de sizin uykunuzu getirebilir ya da dinlediğiniz klasik müzik ya da haberler çocuğa cazip gelmeyebilir. Böyle zamanlar için arabada bir kulaklık ya da walkman bulundurmak çıkabilecek çatışmaları da önleyecektir.
Materyal temininin yanı sıra araba içini düzenlemek ve çocuğun kıyafetleri ile ilgili değişiklikler yapmak yolculuk sırasında rahatlatıcı olabilir. Uzun süreli yolculuklarda arabada bir minik yastık, ince bir örtü, yedek iç ve dış giysi de bulundurulmalıdır. Eğer bebeğiniz varsa ortaya çıkabilecek kazalar nedeniyle sizin de yedek giysi bulundurmanız yararlı olabilir. Çocuğun kıyafetlerinin şık olması gerekmez, bunun yerine pamuklu olması, bol olması ve rahat olması öncelik taşımalıdır.
Arabada klima var ise direkt çocuğa gelmemesine ve araba içindeki sıcaklığın sabit tutulmasına özen gösterilmelidir.
Yolculuk sırasında siz ve çocuğunuz yalnız iseniz, sıklıkla arkayı (çocukların önde oturmamaları gerektiğini herhalde söylemeye gerek yok) kontrol etmenizin ve dikiz aynasının yanına arkada çocuğunuzu gösterecek bir ek ayna koymanızın yararı çok fazladır.
Çocuğu oyalamak için yolculuk sırasında şeker, sakız gibi yararsız gıda maddelerinin kullanılması da bazı tehlikelere yol açabilir. Örneğin, ağzında sakızla uyuya kalmak, yuvarlak şekerlerin boğazında kalması gibi durumlar istenmeyen sonuçlara yol açabilir.
HEPİNİZE KEYİFLİ YOLCULUKLAR, İYİ TATİLLER

Doç. Dr. Çağlayan DİNÇER


Kategoriler

- evlilik - Saglik - çocuk - Cocuk Psikolojisi - Duygu ve Düsünce Yazilari - kadın - sağlık - Bebek ve Cocuk Sagligi - SEVGİ - Rasûlüllah - aile - mutluluk - Cocuk Gelisimi - anne - Sevgi - Diyet - çocuk gelişimi - Dekorasyon - Gebelik - hastalik - bebek - diyet - Hastaliklar - evlilik - kanser - Şifalı Bitkiler - erkek - cocuk egitimi - çocuk hastalıkları - Cilt Bakimi - Aşk - Gülay Atasoy - güzellik - Güzellik - Peygamber - kalp - baba - beslenme - hayat - aşk - Kadin Hastaliklari - Mutfak - müslüman - Islam ve Kadin - Senai Demirci - Şiir - tedavi - Alternatif Tib - Mehtap Kayaoğlu - dua

MollaCami.Com