Kadın | Konular | Kitaplık | İletişim

Mate ve Özellikleri

Mate, Güney Amerika’da yetişen “Ilex Paraguayensis” isimli bitkinin yeşil yapraklarıdır.

İlk kullanıcıları Güney Amerika yerlileri olup, sonraları Cizvit rahipleri tarafından düzenli olarak üretilmiş ve uyarıcı etkisi nedeni ile çay ve kahve yerine tüketilen günlük bir içecek olarak kullanılagelmiştir.

Uyarıcı ve enerji verici özelliğinin yanı sıra çağdaş bilimin ışığında bugün bilinen en önemli özelliklerinden biri, içerdiği saponinler ve kafeine bağlı olarak vücutta yağ emilimini engellemesi ve aynı zamanda yağların hızlı yakılmasını sağlamasıdır. Bu nedenle, dünyada giderek önemli bir sağlık sorunu haline gelen obezite tedavisinde ve zayıflama rejimlerinde yardımcı olarak kullanımı giderek hız kazanmaktadır. Ayrıca yüksek oranlardaki vitamin ve mineral içeriği de bu alandaki işlevselliğini artırmaktadır.

Zayıflamaya yardımcı olduğu bilinen 12 bitki ile insanlar üzerinde yapılan bir araştırma, Mate’nin önemli bir enerji kaynağı olma özelliğinin yanı sıra yağların yakılma hızındaki performansına bağlı olarak, bu bitkiyi ön plana çıkarmıştır.

Özellikleri:

İçerdiği triterpen saponinler sayesinde, vücuttaki yağ parçalayıcı enzimlerin aktivitesini engelleyerek yağların emilimini azaltır.
Yüksek oranda içerdiği caffeoylquinic asite bağlı olarak antioksidan özellik taşır. Bu sayede dokuları zararlı dış etkenlere karşı korur.
Sindirim kolaylaştırıcı ve bağırsak çalıştırıcı etkiye sahiptir.
İçerdiği caffeoylquinic asitin kafeinle bir kompleks oluşturması sayesinde, kafeinin emilimini geciktirir ve bu sayede kafeine bağlı uyarıcı etkinin daha dengeli ve uzun süreli olmasını sağlar.
Merkezi sinir sistemini uyarıcı etkisi nedeniyle dokularda yağ ve glikozun mobilizasyonunu ve hızlı yakılmasını sağlar.
İçerdiği Theobromin isimli madde sayesinde kalp adalesinin çalışmasını hızlandırarak vücuttan su atılımını kolaylaştırır, diüretik etkiye sahiptir. Bu ödem giderici etkisi ile de özellikle karbonhidrat kısıtlı zayıflama rejimlerine olumlu katkı sağlar.
Vitamin ve mineral yapısı, içeriği ve miktarları bakımından üst düzeyde bir fiziksel performans sağlayacak en uygun yapıdadır. Açlık duygusu ve aşırı iştahı engeller.
Açlık duygusu ve aşırı iştahı engeller.
Mate, özellikle spor yapan ve ağır bedensel aktivite gösteren kişiler için mükemmel bir enerji kaynağıdır. Vücudun ve zihnin erken yorulmasını engeller.
Metabolik prosesi aktive edip kan akışını hızlandırarak, vücudun yaşamsal öneme sahip besinlerden optimum düzeyde yararlanmasını sağlar. Böylece zihinsel aktivitenin artmasına katkıda bulunur.

Yağ Yakan Bitkisel Çay

Yararları
Mate içerdiği antioksidanlar ile birlikte vücuda yararlı birçok vitamin ve minerali de bünyesinde barındırıyor. Bu bitki hakkındaki araştırmalar, Mate'nin 196 değişik etken madde içerdiğini gösteriyor. Mate'nin etken maddesi olan "matein", kafein benzeri özelliklere sahip olmasına karşın, vücut üzerindeki canlandırıcı etkisi çok daha farklı. Matein, enerjiye ihtiyacı olan bünyeyi, kafeinin yarattığı sinirlilik halini yaratmadan uyararak canlandırmakta, daha uzun süreli ve kalıcı olan bu etki sayesinde de zihinsel ve bedensel aktiviteyi artırmakta. Bu yönüyle Mate, hareketli bir yaşam süren kişiler için, sağlıklarını riske etmeden tüketebilecekleri doğal bir enerji kaynağı. Sadece Mate bitkisinde bulunan theophylline ve kakaodaki gibi kasları hareketlendiren theobromine içerdiğinden, cinsel arzuyu artırıyor, enerji veriyor. Üstelik insanı rahatlatan hoş aromasının yanında, açlık hissini azaltan bir etkiye de sahip.

Kahve Yerine Mate

Aslında Mate’nin içindeki canlandırıcı maddeye biz matein diyoruz; matein aynı zamanda kafein de içeren bir madde. Aynı kafein gibi özelliklere sahip olmasına rağmen, vücut üzerindeki canlandırıcı etkisi daha farklı ortaya çıkıyor. Matein, kafein gibi sinirlilik hali de yaratmıyor ve aynı zamanda denge yarattığı söyleniyor. Yani sinirli hali yatıştırdığı gibi, enerjiye ihtiyacı olan bünyeyi de uyararak canlandırıyor. Ancak içindeki vitamin ve mineraller, onu çok daha özel bir bitki yapıyor. Mate, metabolizması yavaş işleyen kimselere tavsiye edilen ve yorgun hissedildiğinde tüketilmesi öngörülen kafein miktarını da karşılayabilecek bir bitki.

İşte bütün bu nedenlerle Mate, “tanrıların içeceği” olarak biliniyor Güney Amerika ülkelerinde. Asırlardır Güney Amerika yerlileri tarafından güç ve şifa kaynağı olarak tüketilen Mate çayı, bu özellikleri ile kıtanın milli içeceği! Mate Çayı, en çok Paraguay’da yetişen tropikal bir bitkiden (Ilex paraguayensis) elde edildiği için Paraguay Çayı olarak da biliniyor.

Doga.com


Kategoriler

- evlilik - Saglik - çocuk - Cocuk Psikolojisi - Duygu ve Düsünce Yazilari - kadın - sağlık - Bebek ve Cocuk Sagligi - SEVGİ - Rasûlüllah - aile - mutluluk - Cocuk Gelisimi - anne - Sevgi - Diyet - çocuk gelişimi - Dekorasyon - Gebelik - hastalik - bebek - diyet - Hastaliklar - evlilik - kanser - Şifalı Bitkiler - erkek - cocuk egitimi - çocuk hastalıkları - Cilt Bakimi - Aşk - Gülay Atasoy - güzellik - Güzellik - Peygamber - kalp - baba - beslenme - hayat - aşk - Kadin Hastaliklari - Mutfak - müslüman - Islam ve Kadin - Senai Demirci - Şiir - tedavi - Alternatif Tib - Mehtap Kayaoğlu - dua

MollaCami.Com