Kadın | Konular | Kitaplık | İletişim

Kanser projesinde bir Türk kadını!

Gönüllü olarak girdiği Amerikan’ın en önemli hastanesi ve eğitim kurumlarından biri olan Memorial Sloan-Kettering Enstitüsü’nde, kanser üzerine çalışan Yasemin Yozgat; çok yakın bir zamanda mide ve bağırsak kanseri hakkında sıra dışı bir açıklama yapacaklarını; tedavi yönteminin, sunum için yazım aşamasında olduğunu söyledi.
Yaklaşık 5 yıldır ABD’de çalışan bilim kadını, ailesinde birçok insanın kanser yüzünden hayatını kaybettiğini belirtiyor. “Birçok yakın akrabam kanser yüzünden yaşamını yitirdi. Bu alanda çalışmamın en önemli gerekçesi budur.” diyor.

Trakya Üniversitesi Biyoloji Bölümü mezunu Yasemin Yozgat’ın, Memorial Sloan-Kettering Enstitüsü’ne kabul edilmesi, filmlere konu olacak nitelikte. New York Kan Merkezi’nde gönüllü olarak çalışan genç bilim kadını, aynı zamanda ABD’de birçok öğrencinin yaptığı gibi ek iş yapıyor. Memorial Sloan-Kettering Enstitüsü’ne çok yakın bir Türk restoranında garsonluk yapan Yozgat, enstitüde görev yapan birçok bilim adamını, garsonluk yaptığı sırada yakından tanımış. Karaciğer konusunda dünyanın önde gelen profesörlerinden Leslie Blumgart da restoranda tanıştıklarından. Ünlü hoca, bir gün Yozgat’ın çalıştığı restorana gelmiş. Blumgart’a yaptıklarını anlatan ve kanser konusunda çalışmak istediğini söyleyen Yozgat, ABD’ye gelmesinin 6. ayında sıra dışı bir fırsat yakalamış. Genç bilim kadını, “Hocamızın da benimkine benzer bir öyküsü var. Tanıştığımız günün ertesinde bana randevu verdi. Hastaneye elimde çalışmalarımı anlatan bir dosya ile gittim. Beni kapıda karşıladı ve yardımcısına bana bir pozisyon vermesini söyledi. İş talep etmemiştim, sadece gönüllü olarak çalışıp kendimi göstereceğim bir fırsat istemiştim. Hocam o gün bana; ‘Ben sana inanıyorum, çok güzel işler yapacaksın.’ dedi.” şeklinde konuşuyor.

Türkiye’ye gitmekten çekinen Leslie Blumgart’ı, ülkemize gelme konusunda ikna eden bilim kadını; mide ve bağırsak kanseri hakkındaki yeni çalışmaya dair şu an detaylı bir açıklama yapmasının imkansız olduğunu söylüyor. Bulunan yöntemde kendisinin çok büyük bir katkısının olduğunu anlatan Yozgat, “Hocam dahil herkes bu konuda şaşırmış durumda. Yapılan bazı şeyler mantıklı gelmeyebilir. Bazen ‘bunu neden yapıyorum?’ diye düşünebilirsiniz. Ben önce deneyip, mantıklı olup olmadığına sonradan karar veren biriyim. İçgüdülerime de çok güveniyorum. Bu huyumu biraz hocama da bulaştırdım. Yaptığımız deneyler sırasında ‘İçgüdün ne diyor?’ diyerek bana takılıyorlar.” diyor. Genç bilim insanı, mide ve bağırsak kanseri konusunda şu an kullanılan bir ilaç bulunduğunu söylüyor. Fakat bu ilaçların belli bir süre sonra, tıpkı antibiyotiklerde olduğu gibi, bağışıklık sistemini tepki vermeyecek hale getirdiğini anlatıyor. Yeni buldukları yöntemin de bu durumu ortadan kaldıracağını söylüyor.

Çok yoğun bir tempo altında çalıştıklarını belirten bilim kadını, Türkiye’de bilim üretme konusunda sıkıntı yaşandığını; bunun en temel nedeninin ise; maddi imkansızlıklar olduğunu kaydediyor. Çapa’da kanser üzerine çalıştığı dönemde, bütçesinin aylık 600 YTL olduğunu belirten Yozgat, “ABD’de insanlar sizde bir ışık gördükleri zaman tüm imkanları önünüze seriyor. Burada kendi ülkemizden arkadaşlarımızın başarılarıyla gurur duyuyoruz.” diyor.

Sayı: 76
Bölüm: Aktüel


Kategoriler

- evlilik - Saglik - çocuk - Cocuk Psikolojisi - Duygu ve Düsünce Yazilari - kadın - sağlık - Bebek ve Cocuk Sagligi - SEVGİ - Rasûlüllah - aile - mutluluk - Cocuk Gelisimi - anne - Sevgi - Diyet - çocuk gelişimi - Dekorasyon - Gebelik - hastalik - bebek - diyet - Hastaliklar - evlilik - kanser - Şifalı Bitkiler - erkek - cocuk egitimi - çocuk hastalıkları - Cilt Bakimi - Aşk - Gülay Atasoy - güzellik - Güzellik - Peygamber - kalp - baba - beslenme - hayat - aşk - Kadin Hastaliklari - Mutfak - müslüman - Islam ve Kadin - Senai Demirci - Şiir - tedavi - Alternatif Tib - Mehtap Kayaoğlu - dua

MollaCami.Com