Kadın | Konular | Kitaplık | İletişim

Aşırı titizlik mi? Depresyon mu?

Temiz olmak iyidir elbette; mis kokan nevresimler, kar beyazı çamaşırlar, ışıldayan musluk başları... Düzenli olmak da öyle; her şeyin yerli yerinde olduğu tertipli bir evde yaşamak aile bireyleri için daha huzur vericidir. Ancak düzenli ve temiz bir eve sahip olmak için ödenen bedel nedir? Temizliğin, ihtiyaç olduğu için mi yoksa takıntıya dönüştüğü için mi yapıldığını nasıl anlarız?

Akrabalık ve komşuluk ilişkileri bozulabiliyor

Çocukluğunda öfkesini, üzüntüsünü hatta sevincini belli etmemesinin daha iyi olacağını söyleyen anne–babalar tarafından yetiştirilmiş kadınlar, şayet duygularını ifade edecek herhangi bir uğraşa sahip değillerse, temizlik yaparak rahatlıyorlar.

Psikiyatrist Bahadır Bakım, halk arasında ‘titiz’ olarak tanımlanan bu kadınların aslında ‘gizli depresyon’un pençesinde olduğunu söylüyor. Psikiyatrist Bakım’a göre; hastalık derecesinde titiz olan ve temizliği hayatının odağına yerleştiren kadın, eşi ve çocuklarına yeterince zaman ayıramadığı gibi, evi dağıtırlar ve kirletirler kaygısıyla onlara baskı yapmaya da başlıyor. Günde birkaç kez toz alan, yerleri silen, evdeki her objeyi banyoda deterjanla yıkayan kadınların akrabalık ve komşuluk ilişkileri de bozuluyor. Hayatı sadece temizlik yapabildikleri sürece yaşanılır ve anlamlı bulan bu kadınlar, ev kirlenir kaygısıyla misafir kabul etmedikleri gibi, kirli bir eve tahammül edemedikleri için misafirliğe de gitmiyorlar. İnsanları genelde pasaklı ve temiz olarak iki kategoriye ayırıyor ve kendileri gibi titiz olan kadınlarla ‘temizlik’ üzerine saatlerce konuşabiliyorlar. Yaşadıkları hayat, çocuklarını yıkamak, evi temizlemek ve günlük ev işlerini yapmak dışında bir fiziksel ya da zihinsel faaliyete izin vermediği için üzerinde konuşacak başkaca bir konuları da olmuyor zaten. Kitap okumak, hayır işlerinde çalışmak, faydalı sohbetlerin yapıldığı gruplar içerisinde yer almak gibi etkinliklerden uzak düşen titiz kadınların birçoğu hemen her ev hanımının ilgilendiği dantel, oya, örgü, dikiş ve nakış gibi zaman isteyen ve kimi zaman evi kirleten işlere de pek yanaşmıyor.



Takıntıyla depresyon yan yana gidiyor

Temizliğe aşırı düşkünlük çoğu zaman obsesif ve kompülsif bir bozukluktan kaynaklanıyor. Kimi kadınlar zihinlerinden bir türlü uzaklaştıramadıkları “hastalık bulaşacağı saplantısı’’na karşı sürekli yıkanma ve temizlenme davranışı geliştiriyor. Psikiyatrist Bahadır Bakım, sıkıntı veren, içsel kirlilik duygularından kurtulmak için aşırı temizlik faaliyetinde bulunan birçok kadının, sırf uzun süren seremoniler yüzünden sadece sosyal hayatlarında değil cinsel yaşamlarında da sıkıntıya düştüklerini söylüyor. Takıntılı kişileri genellikle duygularını açığa vurmayan sıkıntılı insanlar olarak tanımlayan Psikiyatrist Bakım, “Sorunlarını ne konuşarak, ne bağırarak ne de ağlayarak dile getirirler. Onun yerine ‘kötü bir şey’ olacağı kaygısıyla, el yıkama, ocağı, ütüyü sık sık kontrol etme gibi tekrarlanan davranışlar geliştirirler.” diyor. Obsesif–kompülsif bozuklukla depresyon çoğunlukla yan yana yürüyor ve birbirini tetikliyor. Titizlik hastası kadınlar kendilerine, çocuklarına, eşlerine ve yakınlarına rahatsızlık verdiklerinin farkına varıp da bu davranışı terk edemediklerinde depresyona girebiliyor.



Çocuklar da etkileniyor

Titiz kadınların çocukları yetişkin bireyler olduklarında ya anneleri gibi titiz oluyor, ya da baskıdan bunaldıkları için dağınıklığı tercih ediyorlar. Psikiyatrist Bakım, annelerine benzemeye çalışan kız çocuklarının titizliği seçmesini daha muhtemel görüyor. Eşlerinin davranışından şikayet eden babalarını örnek alan erkek çocuklar ise çoğunlukla temizliğe karşı tavır alıyor, ya da baskıyla büyümekten dolayı önlenemeyen öfke nöbetleri geçiriyorlar. Titiz annelerin çocukları 0-6 gibi önemli bir yaş diliminde verilmesi gereken anne eğitiminden de mahrum büyüyor. Çocuklarına sık sık banyo yaptıran, yerlere dökmemesi için yemeklerini kendi eliyle yediren, oyuncaklarıyla oynamalarına izin vermeyen takıntılı anneler, tüm zamanlarını temizliğe ayırdıkları için, parka gitmek, kitap okumak, evcilik oynamak gibi çocuğun duygusal ve zihinsel dünyasını geliştirecek etkinliklere de vakit bulamıyorlar. Ancak ‘titizlik’ ister gizli bir depresyonun isterse obsesif-kompülsif bozukluğun belirtisi olsun, bir ilaç ve terapi desteğiyle normal bir hayata kavuşmak mümkün. Yeter ki, kadın gün boyunca sadece temizlik için çırpınmanın pek de normal bir davranış olmadığını kabul etsin...

merhabalar yukarıda da belirtildiği gibi yazılan tüm herşeyi kapsıyor benim dahası ailemin yaşadıkları..2005 de evlendik ve 2009 yılındayız..sorun hep aynı psikoloğa gitsekte değişen bişey yok aksine ilerliyen bir durum .Daha kapıdan girmeden çorap cıkarmakla başlıyoruz vede kapının kolundan başlıyor silmeye eşim..oğlumuz acaip etkileniyor..odalara girmek yasak hapis hayatı gibi birşey..boşanma doruğuna ulaştık.Hayatın tüm güzelliklerine mahrum kaldık.
Size sorum çözümü varmı bu aşırı tutkulu titizlik ve temizliğin ..yoksa ömür böyle çekilmez..
Kafasını bir yere vurup hafızası mı silinmeli yoksa hipnozmu ..insana hem üzülüyor hem bende depresyona giricem vede o küük cocuk bile..
ne yapılabilir..cevap yazarsanız e-mail ime sevinirim teşekkürler

sevgili ilhan bey;
ben gamze 20 yaşında bir bayanım
benimde annem çok titiz eskiye nazaran gene iyi oda yaşı geçiyor olması yoksa gene eskisi gibi hergün halı siler koltukları siler camları silmekle meşgul olurdu ama gücü yok artık. eskiden annemden az dayak yemedim sokağa çıkıpta tozlu geldim diye yada halı silerken halının üstünden geçtim diye diye sopalar yemedim. ama şimdide durum farklı sayılmaz dayak yok ama geçinemiyoruz tedavi olmasını söylüyorum dinlemiyor beni babamda alıştı annemin bu hallerine size söyliyeceğim çocuğunuza dikkat edin bir baba olarar eşiniz titizlik yüzünden çocuğunuzu dövebilir yada yaptıklarından dolayı kısıtlanabilir. allah sizede kolaylık versin...

Merhabalar,
Benzeri durumlar bizde de var. Kapıda çorap çıkarmalar, kumandalar, prizler vs.. silmeler. En kötüsü misafir gelmesini bile istemiyorum. Gittikten sonra oturdukları, elledikleri herşeyi siliyorum. 2 tane oğlum var onlarıda öyle yetiştiriyorum. Bırakmak istiyorum ama içim içimi yiyor. Her yer pis diye. Eşim daha da titiz ama o kendine titiz. Bende evde deli gibi ugraşıyorum. Ne olur yardım edin.Oğlum seneye okula başlayacak. Şimdiden düşünmeye başladım. Kurtuluşu yokmu?

benim saatler süren temizlik yapmıyorum ..ama belii başlı şeyler odaklanıyorum,meselaeşimin ailesi pis,özensizler ayakkabıların oldugu yere basıp aynı ayakla yerler basabiliyorlarzaten evde kokuyor. Sandelyelerde bir parmak toz, mıtfak hiç bir zaman derli toplu teğil.. ocakta yağlar vs.Bn kendi ailemde böyle görmedim.. mutfak anında temizleinr, ben oraya gidince tiksiniyorum.oradan dönünce üstümü başımı makineye atıyorum, eşiminde çoraplarını hemen yıkıyorum.Bir de hastanelerden tiksiniyroum hastanelrde oturamıyorum muayne yapılacak yerde yatmak zorunda kaldıysam heemn duş alıorym,üstümü başımı makineye atıyorum.Tabiiki eşimdeböyle bir alışkanlık yok, o yolculuktan geldikten sonra bile hemenyataga giriyor ben duş almadan asla girmem..Sonra o gardrobunda dışarda giydiği kıyafetlerin yanına evdeki kıyafetini de koyabiliyor işte o zamn çok zor anlar yaşıyorum hele dejhastaneye gittiyese..İşte bu yüzden sorunyaşıyorum.. Ona bu rahatsızlıklarımı söyleyemiyorm..İçim içim kendimi yiyorum ona farketttirmeden yıkasam diye an kovalıyorum..Ne yapmam lazım..Ama gerçekten haksız mıyım. Hastenler psilik yuvası.. tiksinme doğal değil mi..

peki seks nasıl yapıyorsunuz? anlmış değilim. Ondan bundan etkilenen bir insan seks konusunda ne yapıyor merak ettim. İnsan içgüdüsü ile nasıl seks yapıyorsan yine insan içgüdüsü ile pis bile olabilirsin ve için de rahat olabilir. Zira insanlar, tüm bu yapılar, binalar falan olmadan önce hayvanlar gibi dışarıda toz toprakta yatıyordu. Bizim doğamız bu. Özünüze dönmeye çalışın bence.


Kategoriler

- evlilik - Saglik - çocuk - Cocuk Psikolojisi - Duygu ve Düsünce Yazilari - kadın - sağlık - Bebek ve Cocuk Sagligi - SEVGİ - Rasûlüllah - aile - mutluluk - Cocuk Gelisimi - anne - Sevgi - Diyet - çocuk gelişimi - Dekorasyon - Gebelik - hastalik - bebek - diyet - Hastaliklar - evlilik - kanser - Şifalı Bitkiler - erkek - cocuk egitimi - çocuk hastalıkları - Cilt Bakimi - Aşk - Gülay Atasoy - güzellik - Güzellik - Peygamber - kalp - baba - beslenme - hayat - aşk - Kadin Hastaliklari - Mutfak - müslüman - Islam ve Kadin - Senai Demirci - Şiir - tedavi - Alternatif Tib - Mehtap Kayaoğlu - dua

MollaCami.Com