Kadın | Konular | Kitaplık | İletişim

Çocuklar için Faydalı Oyunlar

ÇOCUĞUNUZUN GELİŞİM DÖNEMİNE UYGUN; ÖĞRETİCİ – EĞİTİCİ - EĞLENDİRİCİ VE EBEVEYN-ÇOCUK İLETİŞİMİNİ KUVVETLENDİRECEK OYUNLAR

Değerli velimiz, Çocuğunuza ayıracağınız zaman kısıtlı bile olsa çok çok önemli ve değerlidir. Beraber geçirilen zaman özellikle açık alanda yürüyüş, evde bir koltukta oturup sohbet etmek olabilir. Bunların dışında çocuğunuzla oynayacağınız herhangi bir oyun; inanın pek çok yönden etkili olacak ve size de yaşam enerjisi aşılayacaktır. İşte öneriler:

1,5-2-3 ve 4 yaşlardaki çocuğunuzla oynayabileceğiniz oyunlar: (El-göz koordinasyonu, görsel algı-analiz-sentez, alansal ilişkileri kavrama vb. yetenekleri geliştirir.)
Bu yaş çocukları özellikle eşyaların üst üste dizilip, sınıflandırılıp daha sonra da dağılması, yıkılması, düzeninin bir anda bozulması gibi oyunları çok severler. Hem hareket hem macera hem de ses ve görüntüdeki bir anda yaşanan karışıklık ve düzensizlik onlara çok eğlenceli gelir. (Örn: Bir sepete çamaşır katlayıp yerleştirme sonra aniden sepetin içindekileri havaya doğru atma. Yerlere saçılan çamaşırları toplama; tahta blokları üst üste dizip sonra yıkma vb.

Örn: Evdeki bütün sakladığınız parfüm şişeleri (kapağı büyük olmalı), kavanoz, saklama kaplarını alıp bir masanın üzerine dizin. Çocuğunuza “Haydi, benzer olanları sıralayalım” diye söyleyin (büyük-küçük, geniş-dar, renkler vb. alansal ilişkiler). Sonra benzer nesnelerden kaç tane var, beraberce sayın. Daha sonra “Haydi, şimdi de kapaklarını çıkarıp, yerlerini karıştıralım; bakalım sonra eşlerini bulabilecek miyiz?” diye, heveslendirici bir yönerge verip, oyuna başlayın. (diğer yaş grupları için de faydalıdır)

Sözel algı – analiz – dikkat - hafızayı geliştiren oyunlar: kelimenin son harfi ile kelime türetme, sözlü olarak isim-şehir oyunu (“......” harfi ile başlayan hayvanları, eşyaları, oyuncak çeşitlerini, çizgi film kahramanlarını söyleyelim), nesi var vb. (4,5 – 5 - 6 yaş)

Yarışmanın eğlenceli yönünü algılama, kaybetme-kazanma duygularına aşina olmayı, dikkat-sabır-koordinasyon-parmak kaslarının gelişimi sağlayan oyunlar: eşini bul vb. (3-4-5-6 yaş); mikado, jenga, kızma birader vb. (4,5 –5-6 yaş) masa oyunları.

Beden algısını, alansal ilişkiler, sayı vb. kavramları geliştiren oyunlar: seksek, endetura-1-2-3, yakalamaca, don-ateş, elim sende, kukalı saklambaç, istop, ip atlama, lastik, körebe vb. ; voleybol, basketbol, masa tenisi (Bu oyunları evde ya da bahçede çok pratik bir düzenek oluşturarak da oynayabilirsiniz.) (basitten zora doğru öğretilerek-oynanarak 3-4-5-6 yaş)

Mutfakta paylaşılan etkili-önemli-değerli anlar: Çocuğunuzla birlikte basit yemekler, tatlılar, salatalar, içecekler hazırlayabilirsiniz. (basitten zora doğru- 3-4-5-6 yaş) Hatta ileriye dönük hatırası kalması için çocuğunuza bir yemek tarifi kitabı hediye edin. İlk sayfasına da “Annem ve Babamla Birlikte Hazırladığımız Yemekler” başlığını yazın. Tarihi, yemek tarifi ve hatta o ana ait fotoğraf da yapıştırarak harika bir yemek tarifi kitabı hazırlamış olursunuz. Düşünün çocuğunuz ergenlik çağında ya da yetişkin olmuş ve yıllar öncesinde birlikte yaptığınız yemek tarifine bakıp aynısından misafirlerine hazırlıyor. Çoluğunuz çocuğunuzla o mutlu günleri paylaşmanız, bu günleri de dolu dolu yaşamanız dileğiyle...
Nalan Azaklı (pedagog)
Kitap önerisi: Ev ve Sınıf Etkinlikleri Antolojisi (Anneler-Babalar-Öğretmenler ve 0-100 yaş arası çocuklar için), Mehmet Vural, Yakutiye yayıncılık


Kategoriler

- evlilik - Saglik - çocuk - Cocuk Psikolojisi - Duygu ve Düsünce Yazilari - kadın - sağlık - Bebek ve Cocuk Sagligi - SEVGİ - Rasûlüllah - aile - mutluluk - Cocuk Gelisimi - anne - Sevgi - Diyet - çocuk gelişimi - Dekorasyon - Gebelik - hastalik - bebek - diyet - Hastaliklar - evlilik - kanser - Şifalı Bitkiler - erkek - cocuk egitimi - çocuk hastalıkları - Cilt Bakimi - Aşk - Gülay Atasoy - güzellik - Güzellik - Peygamber - kalp - baba - beslenme - hayat - aşk - Kadin Hastaliklari - Mutfak - müslüman - Islam ve Kadin - Senai Demirci - Şiir - tedavi - Alternatif Tib - Mehtap Kayaoğlu - dua

MollaCami.Com