Kadın | Konular | Kitaplık | İletişim

Premenstrüal Dönem (Adet öncesi)

Premenstrüal Dönem

Biz kadınlar tüm yaşamımız boyunca üretkenliğimizi yitirmemek için doğa tarafından destekleniriz.Doğa önce bize yumurtlama yeteneğini vererek 'menstruel kanamayı' başlatır.Vücudumuz anneliği yaşayabilmek için östrojen progesteron gibi hormonlarla donanır ve birtakım fizyolojik ve metabolik değişimler sonucu oluşan doğurganlık yetisi bizi anne yapar.Gebelik ise doğada dişilere verilen mucizevi bir dönemdir.O dönemde yaşadıklarımız,yediklerimiz ve genlerimizle başka bir canlıya hayat veririz.Bu,yaşamımızda birkaç kez yinelenen mükemmel bir süreçtir.Hemen arkasından gelen emziklilik dönemi de bu dönemi tamamlayan bir süreçtir.Bedenimiz bu süreçleri yaşadıktan sonra kendi sonbaharına girdiğinde bizi 'menopoz'la tanıştırır.Menopozla birlikte tamamıyla farklı yeni bir fizyolojik ve metabolik sürece girilir.Bu döneme geçişte doğru beslenir ve egzersizi hayatımızda var edersek yeniden canlılığın başka bir dinginliğini yumuşak gelgitlerle yaşarız.


Dolayısıyla her kadın ergenlik çağından başlayarak ,orta yaşın sonlarına kadar her ay süregelen regl ve bazılarımızın tecrübe ettiği hamilelik ve emzirme dönemlerinden menopoza kadar birçok fizyolojik dalgalanmalarla baş etmek zorundadır.Tüm bu fizyolojik dalgalanmalar ve değişimler bir kadının kilosunu istediği gibi korumasını gerçekten zorlaştırmaktadır.

Fiziksel ve ruhsal sağlımızın korunarak, tüm bu süreçlerin sağlıklı bir şekilde geçirilebilmesi için bir kadının,bu dönemlerin bilincine vararak ,sağlıklı beslenme ilkelerinin paralelinde güzel bir yaşam kalitesine ulaşması gerekmektedir.

KADIN HAYATININ EVRELERİ

PREMENSTRUAL DÖNEM

Premenstrual sendrom (PMS), kadınlarda adet öncesi dönemde başlayan ruhsal ya da fiziksel birtakım belirtileri ifade eden bir terimdir.Bu belirtiler genellikle adetin başlamasından bir hafta önce ortaya çıkar ve genellikle adetin görülmesiyle birlikte birkaç gün içerisinde kaybolur.

PMS'in fizyolojik belirtileri arasında; karın bölgesinde şişlik ,cilt bozukluğu,kilo alma,uyku sorunları,göğüslerde hassasiyet,iştahın artması,sık yeme ihtiyacı,tatlıya düşkünlük,kabızlık,baş ağrısı,bel ağrısı,çarpıntı yer alırken, PMS'in psikolojik belirtileri arasında;duygusal dalgalanmalar,olumsuz düşünceler,ağlama nöbetleri,depresyon,yorgunluk,halsizlik,konsantras yon güçlüğü,kendine güvenin azalması,unutkanlık,gerginlik,kızgınlık ve öfke hali,seksüel isteklerde değişiklikler yer alır.

PMS neden olur?

PMS'in nedeni tam olarak belli olmamakla beraber, genelde üzerinde durulan konular;

*Mineral yetersizliği (magnezyum,çinko )
*Vitamin yetersizliği
*Hormonal dengesizlik(progesteron yetmezliği ve diğer hormonal değişimler)
*Kan şekerinin düşük olması
*Vücutta aşırı sıvı tutulumu
*Beyindeki bazı kimyasal ileticiler
*Bastırılmış cinsel arzu
*Psikolojik nedenlerdir.

PMS Döneminde Neden Aldatıcı Kilo Alınır ?

Alınan bu kiloların büyük bir kısmı yağ değil,bu dönemde östrojen ve progesteron hormonlarının değişen dengeleri sonucunda vücutta biriken ödem (sıvı )dır.Bu dönemde yine, hormonal değişimler sonucu, bağırsakların normal düzeyde çalışamamasından dolayı görülen kabızlık ta ,şişkinlik hissi vererek kilo aldığınızı düşündürür.

Adet dönemi biter bitmez,bağırsakların tekrar normal hızda çalışması sonucu,kabızlık sona erer ve hormonların normal dengeye ulaşmasıyla birlikte vücutta biriken sıvının atılmasıyla beraber kilonuzda normale döner.

Ancak regl döneminizin başlangıcından birkaç gün önce ,vücudunuzun ihtiyacı olan kaloriden fazla kalori içeren besin tüketimi içerisine girerseniz,kilo alma ihtimaliniz de yükselir.

PMS Döneminde Neden Tatlıya Eğilim Artar ?

Birçok kadının adet dönemi öncesi çikolata ve bunun gibi tatlı , şekerli yiyecekleri yemek istemesinin nedeni,östrojen hormonunun vücutta dolaşımının azalmasıdır.Östrojen kadınlar için 'uyarıcı ' bir hormondur,vücutta ki seratonin,noradrenalin ve endorfin hormonlarının üretimini artırır. Östrojen azalmasıyla , kan şekerindeki düşme eğilimi artar dolayısıyla bu da iştah metabolizmasının uyarılmasına neden olur.Sürekli kendimizi tatlı yeme ihtiyacı içerisinde hissederiz.Bu nedenle, özellikle bu dönemde az ve sık aralıklarla beslenmeye ve glisemik indeksi ( kan şekerini uyarıcı etkisi ) düşük besinleri, tercih etmeye özen göstermelisiniz.

PMS Döneminde Neden İştah Artar?

Birçok kadının adet öncesi dönemde iştahının artması da bilinen bir gerçektir. Bu iştah artışının fizyolojik nedeni,vücutta progesteron seviyesinin artması sonucunda ,metabolizma hızında artış görülür ve bununla beraber vücut beyne daha fazla kaloriye ihtiyaç duyulduğunun sinyallerini gönderir ki buda vücudunuzun daha fazla kalori alma isteğini doğurur.

PMS Döneminde Neden Vücut Ödem Yapar ?

Bazı uzmanlara göre ,östrojen hormonu tuzu vücutta tutar ve dolayısıyla vücudun su toplamasına yol açar.Ayın hangi dönemi olursa olsun,vücudunuza gerekenden fazla miktarda tuz aldığınızda,vücudunuz da tuz seviyesini normal ve sağlıklı düzeyde tutabilmek adına,suyu vücutta saklar.

Kimi uzmanlara göre ise,vücuttaki suyun korunmasında önemli rolü olan B6 vitamininin veya magnezyum azlığı yada her ikisinin eksikliği vücudun su toplamasına neden oluyor.

Toplanan sıvı genellikle karın bölgesi,göğüsler ve yüz çevresindedir.Gözle görülen bu şişkinlikle beraber göğüslerde aşırı hassaşlaşma hatta ağrı / acı duymak,vücutta su toplanmasının sonucunda olan olaylardır.

PMS 'de Nasıl Beslenmeliyiz ?

*Kan şekerini koruyabilme amaçlı, kompleks karbonhidrat içeren besinlere ağırlık verilmeli (Kurubaklagiller,kepekli ürünler,Bulgur vb )
*Magnezyum içeren besinler tercih edilmeli gerekirse magnezyum takviyesi alınmalı. (Brocoli,kabak,et,süt,balık,yumurta,kurubaklagille r,tam tahıllar,çikolata,badem iyi birer magnezyum kaynağıdırlar.)
*Tuz alımına dikkat edilmeli,vücutta ödem varsa azaltılmalı.Tuz içerikli hazır gıdalardan ve salamura besinlerden uzak durulmalı.
*Kabızlığı önleme amaçlı ve tokluk hissini artırma adına, posalı besinlere ağırlık verilmeli (özellikle sebze ve meyveler)
*Kesinlikle öğün atlamadan,azar azar -sık sık beslenmeye özen göstermeli
*B6 vitamini içeren besinler diyette mutlaka yer almalı (En çok protein içeren besinlerde,brocoli,ıspanak,buğday embriyosu,domateste bulunur)
*Çay,kahve,alkol tüketimi sınırlandırılmalı
*Egzersiz, hormonal dengeyi korumada önemli olduğu, için mutlaka yer verilmeli
*Stresten uzak durma adına birtakım aktivitelere yönelmeli (yoga gibi)


Kategoriler

- evlilik - Saglik - çocuk - Cocuk Psikolojisi - Duygu ve Düsünce Yazilari - kadın - sağlık - Bebek ve Cocuk Sagligi - SEVGİ - Rasûlüllah - aile - mutluluk - Cocuk Gelisimi - anne - Sevgi - Diyet - çocuk gelişimi - Dekorasyon - Gebelik - hastalik - bebek - diyet - Hastaliklar - evlilik - kanser - Şifalı Bitkiler - erkek - cocuk egitimi - çocuk hastalıkları - Cilt Bakimi - Aşk - Gülay Atasoy - güzellik - Güzellik - Peygamber - kalp - baba - beslenme - hayat - aşk - Kadin Hastaliklari - Mutfak - müslüman - Islam ve Kadin - Senai Demirci - Şiir - tedavi - Alternatif Tib - Mehtap Kayaoğlu - dua

MollaCami.Com