Kadın | Konular | Kitaplık | İletişim

Bembeyaz Dişler Hayal Değil!

Kişinin yüz ifadesini yansıtmada önemli bir rolü bulunan dişler, gerek şekillerinde, gerekse renklerindeki bozukluk dolayısıyla kişiye toplum içinde bazı sıkıntılar yaşatabiliyor. Hatta dişlerdeki bu sorunlar kişide psikolojik bozukluklara kadar varan problemlere neden olabiliyor. Örneğin; yapılan araştırmalara göre insanların yüzde 7'si sadece dişleri gözükmesin diye gülmekten kaçınıyor...
Beyaz dişler; sağlıklı, temiz ve bakımlı kişiliğin simgesidir. İnsanlar yıllar boyunca bembeyaz dişlere sahip olabilmek için çeşitli yöntemlere başvurmuşlardır ve bu talep doğrultusunda piyasada dişlerde beyazlık vaadeden birçok ürün raflarda kendilerine yer bulmuşlardır. Fakat rastgele kullanılan ürünler diş ve dişetlerinde istenmeyen sonuçlar doğurabilmektedir. Bu nedenle FDA (ABD Gıda ve İlaç Dairesi) diş beyazlatma ürünlerini ilaç kategorisine dahil etmiştir.
İnsanlarda diş renkleri tıpkı ten renkleri gibi farklılıklar gösterir. Bazı kişiler doğuştan şanslı olarak beyaz diş rengine sahiptirler. Bazen de genetik olarak daha koyu diş rengiyle doğarız. Özellikle esmer tenli kişilerde dişler daha beyaz iken, açık tenli bireylerde dişler daha sarıdır. Bu dişlerin doğal rengidir. Fakat zaman içerisinde çeşitli faktörlere bağlı olarak dişlerin renginde değişiklikler görülebilmektedir. Bu renkleşmeler; yaşa, çay-kahve-kola gibi koyu renkli ve boyayıcı özelliğe sahip içeceklerin aşırı tüketimine, sigara kullanımına, içtiğimiz sulardaki flour yoğunluğuna , annemizin hamileyken veya bizim çocukken kullandığımız bazı antibiyotiklere bağlı olarak görülebilmektedir.
Çeşitli nedenlerle sararmış ve koyulaşmış dişlerin rengini daha açık hale getirme işlemine " Diş Beyazlatma (Bleaching) " denir.

İki Farklı Yöntem...

Office bleaching: Diş hekimi tarafından klinikte uygulanan yöntem,
Home bleaching: Hastanın evde kendi uygulayacağı sistem

İkisi arasındaki tek fark uygulama zamanıdır. Ev tipi beyazlatma’da kullanılan jelin yoğunluğunun daha düşük olması sebebiyle beyazlatma işlemi ofis tipi beyazlatmadakinden daha uzun sürmektedir.
Evde uygulanan diş beyazlatma yönteminde; hekim öncelikle ağızdan ölçü alıp, dişlerinizin üzerine takabileceğiniz ince lastik kalıpları hazırlar. Sizin için hazırlanmış özel kalıbın içerisine ilaç yerleştirerek bu kalıbı beyazlatılacak dişlerin üstüne günde en az 6-8 saat takarsınız. Bu uygulamanın tercihen uykuda gerçekleştirilmesi daha uygundur. Kişinin ve dişlerin yapısal özelliklerine bağlı olarak ortalama 1-5 hafta gibi bir süre içinde bembeyaz dişlere kavuşulur. Klinikte bir hekim tarafından yapılan beyazlatma yönteminde ise; ağartıcı ilaç, bu işlem hakkında deneyimi olan bir hekim tarafından diş üzerine yerleştirilir. İlgili dişin üzerine beyazlatmayı hızlandırıcı özelliği olan beyaz renkli bir ışık kaynağı belli bir süre ( ortalama 30-50 dk.) tutulur. Bu yöntem genellikle diş beyazlatılması daha zor olan hastalara tavsiye edilir. Bu yöntemde işlem bittiğinde sonuç hemen gözlenir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

• Beyazlatmada kullanılan jeller (Hidrojen peroksit ve Karbamid peroksit v.b.) dudak, dişeti gibi diş harici dokulara temas ettiğinde zarar verebilir. Bu nedenle dikkatli kullanılması gerekir.Hekimin tavsiye ettiği şekilde ve sürede kullanmak önemlidir. İstenilen beyazlık elde edilene kadar kendinizin verdiği kararla işlemi gereğinden fazla uygulamamalıyız. Beyazlatıcı madde her dişte farklı sonuçlar sağlayabilir. Dişlerde bulunan lekeler ve derinlikleri dişlerin beyazlamasında önemli etkenlerden biridir.
• Çürük veya aşınmış dişler ve/veya periodontal sorunlar varlığında beyazlatma işlemi ancak bunların tedavileri yapıldıktan sonra yapılabilmektedir. Beyazlatma işlemi sonucunda eski dolguların ve protezlerin renklerinde bir değişiklik olmaz. Dolayısıyla estetik kaygılarla yaptırılan beyazlatma işlemi sonrasında ağız içindeki restorasyanların tekrarlanması gerekebilir.
• Diş beyazlatmanın dişe geriye dönüşümü olmayan bir zararı yoktur. Beyazlatma sırasında diş mineleri çok hafif de olsa incelebilir. Bu da beslenmemize dikkat etmemizi gerektirir.
• Diş beyazlatma; diş minesinin uygulama esnasında ve uygulama sonrasında daha hassas olmasına, sıcak-soğuk hassasiyetinin artmasına neden olsa da bir süre sonra ( ortalama 3-7 gün ) bu durum düzelir ve araştırmaların da gösterdiği gibi mine üzerinde önemli bir değişikliğe yol açmaz. Bu süre içerisinde oluşan hassasiyet hafif bir ağrı kesici ile giderilebilir.
• Uygulamadan 24 saat sonraya kadar çok sıcak/soğuk içecek ve gıdalardan ayrıca sigara, kahve, çay, kola ve kırmızı şarap gibi boyalı ajanlardan uzak durmanız gerekmektedir. Bleaching yöntemi ile alınan netice uzun sürelidir ( 2-3yıl ). Bu süre size de bağlıdır. Aşırı sigara içimi, aşırı çay-kahve-kola gibi renkli gıda alışkanlıklarınız bu süreyi etkiler. Beyazlatma sonrasında hasta 6 aylık periyotlarla kontrol edilip, idame tedavi yapılarak, hastanın temizlik konusunda işbirliği ile devamlılığı sağlanabilir.

Sonuç olarak Diş Beyazlatma’nın; çeşitli nedenlerle renk değiştirmiş ve sararmış dişlerin rengini; kişiye özel birkaç ton açmak için uygulanan kozmetik bir uygulama olduğu, en doğru ve güvenilir sonucun; bir Diş hekimine muayene olarak onun önereceği veya uygulayacağı bir tedavi süreci sonucunda alınabileceği unutulmamalıdır.


doğan hastanesi.com


Kategoriler

- evlilik - Saglik - çocuk - Cocuk Psikolojisi - Duygu ve Düsünce Yazilari - kadın - sağlık - Bebek ve Cocuk Sagligi - SEVGİ - Rasûlüllah - aile - mutluluk - Cocuk Gelisimi - anne - Sevgi - Diyet - çocuk gelişimi - Dekorasyon - Gebelik - hastalik - bebek - diyet - Hastaliklar - evlilik - kanser - Şifalı Bitkiler - erkek - cocuk egitimi - çocuk hastalıkları - Cilt Bakimi - Aşk - Gülay Atasoy - güzellik - Güzellik - Peygamber - kalp - baba - beslenme - hayat - aşk - Kadin Hastaliklari - Mutfak - müslüman - Islam ve Kadin - Senai Demirci - Şiir - tedavi - Alternatif Tib - Mehtap Kayaoğlu - dua

MollaCami.Com